E 471 моно- та дигліцериди жирних кислот - NetDoktor
Карола Фельхнер - позаштатна письменниця в медичній групі NetDoktor та сертифікований консультант з питань навчання та харчування. Вона працювала в різних спеціалізованих журналах та інтернет-порталах, перш ніж стати журналістом-фрілансером у 2015 році. Перед початком практики вона вивчала переклади та переклади в Кемптені та Мюнхені.

Е 471 є європейським номером затвердження харчових добавок, під яким узагальнюються моно- та дигліцериди жирних кислот. Ці речовини, які в основному використовуються як емульгатори, змінюють властивості харчових продуктів різними способами, залежно від категорії. Прочитайте тут все, що вам потрібно знати про добавку E 471.
E 471 - що це?
Ця добавка в основному є продуктом розпаду тригліцеридів (жирних кислот). Це відбувається природним чином в організмі людини. Однак для використання в харчовому секторі E 471 виробляється хімічним способом з використанням гліцерину та жирних кислот. Жирні кислоти, які використовуються для цього, як правило, рослинні (наприклад, соєва олія), але іноді використовуються тваринні жири. З теплою водою E 471 розвиває емульгуючі властивості, які посилюються при додаванні солей жирних кислот (E 470a).
E 471 та генна інженерія
Генетично модифіковані організми також можуть бути використані для виробництва моно- та дигліцеридів жирних кислот, переважно так званої ГМ-сої. Як правило, це не позначено на відповідних продуктах, оскільки юридично не з'ясовано, чи потрібно це робити для добавок, які проходять кілька етапів переробки у виробництві. Крім того, у випадку товарів, що торгуються на міжнародному рівні, таких як соєві боби, технічно неможливо чітко відокремити звичайну та ГМ сою, тому слід припустити, що навіть продукти, задекларовані як "без ГМ", можуть містити ГМ сою.
Де використовується Е 471?
Ця добавка широко використовується в харчовій промисловості. Моно- та дигліцериди жирних кислот зазвичай використовуються для змішування жирних та водянистих інгредієнтів, які зазвичай не поєднуються, тому він діє як емульгатор. E 471 зазвичай використовується в харчовій промисловості для продовження терміну зберігання продуктів.
Однак у хлібобулочних виробах E 471 також вдосконалює структуру крихти і зберігає здатність довше утримувати воду, щоб хліб та ко. Не висихали і не черствіли так швидко. Добавка робить морозиво більш гладким і дозволяє повільніше танути, а піногасні властивості цієї речовини використовуються у виробництві джемів та желе.
Крім того, E 471 можна знайти серед цих продуктів, серед іншого:
- Рис, що швидко готується
- Ковбаси
- Хлібобулочні вироби
- Гелі, джеми, джеми
- Кремові вироби
- Шоколадні вироби
- Харчування для немовлят (слідувати)
Моно- та дигліцероли з жирних кислот також використовуються для косметичних продуктів.
E 471 - сумнівний?
Ця добавка вважається нешкідливою, вона переходить в ліпідний обмін. Не існує значення ADI (допустимого щоденного споживання), яке б визначало максимальну кількість, нешкідливу для здоров’я, протягом усього життя дорослої людини. Відповідно до принципу quantis satum, для виготовлення харчових продуктів може бути використано стільки E 471, скільки необхідно для досягнення певних властивостей.
Ця добавка може викликати алергію у чутливих людей. Хоча Е 471 частково складається з насичених жирних кислот, які пов'язані з підвищеним ризиком різних (серцево-судинних) захворювань, немає наукових доказів того, що це стосується моно- та дигліцеридів жирних кислот.
Різні регулюючі органи харчування розглядають цю речовину як загальний компонент харчування людини. Якщо ви хочете обійтися без генної інженерії та/або продуктів тваринного походження, вам слід взяти з собою продукти Е 471 але уникайте.