Переваги календули AMP
Ця оранжево-жовта квітка, настільки поширена на полях і в садах, є одним з найефективніших засобів захисту шкіри від природи. Пояснення.

Далі після цієї реклами
«Календула холодна, волога, має багато зелені та ефективна проти отрути. Якщо ми поглинули отруту, зварити календулу у воді, відкинути воду і залишити залишок гарячим на шлунку: отрута таким чином втрачає силу і відкидається », - написала монахиня-бенедиктинка містик Хільдегард з Бінгена (1098- 1179) - проголошений Доктором Церкви 7 жовтня - майже тисячу років тому. За цією латиною, мало вживаною в повсякденній мові, ховається вид, який ми всі знаємо: чорнобривці.
Ця яскрава оранжево-жовта квітка надзвичайно жвава, оскільки цвіте на полях і в садах з перших днів весни і безперервно до кінця року. З особливою особливістю: пелюстки розкриваються, коли сходить сонце, а ввечері закриваються. Ось чому Альберт Великий (близько 1193-1280), монах домініканців, німецький теолог, натураліст і хімік, прозвав її "нареченою сонця". Окрім укусів комах та змій, він виступав за календулу при рубцевих захворюваннях, кишкових або жовчних розладах. У 16 столітті італійський лікар П’єтро Андреа Маттіолі першим рекомендував його в якості очних крапель, тоді як через Рейн, наприкінці 19 століття, отець Кнайп радив його проти варикозних ран та проблем зі шкірою. Його навіть використовували в відварі, в деяких частинах Англії та Німеччини, щоб підфарбувати масло занадто блідим і зробити волосся русявим.
Далі після цієї реклами
Незважаючи на таку багату історію, садові чорнобривці (Calendula officinalis, також відомі як польові чорнобривці) майже не використовуються в звичайній медицині. Однак його властивості різноманітні: протизапальний, протинабряковий, антиоксидантний, протипухлинний, стимулятор імунної системи, він в основному використовується в косметиці та дерматологічній косметиці для його заспокійливу і лікувальну дію.
Досі мало наукових досліджень продемонстрували, серед іншого, його переваги при запаленні, зокрема завдяки наявності фарадіолу, однієї з його активних молекул. З іншими компонентами (антиоксидантами каротинами та флавоноїдами, знеболюючою саліциловою кислотою, антибактеріальною ефірною олією тощо), календула вважається, як арніка або звіробій, необхідною в сімейному аптечному наборі.
Через малу токсичність його материнська настоянка призначається лише внутрішньо помірковано. Він продається у вигляді крему, гелю, мазі та олії. Оскільки чорнобривці не маслянисті, його отримують шляхом мацерації квітів на рослинній олії. Незалежно від упаковки, продукти на основі календули будуть корисні проти подразнень шкіри, потрісканої шкіри, невеликих ран, виразок, псоріазу, догляду за тендітною шкірою (із сумішами для немовлят), опіку бритвою, опіків, сонячних опіків, кропив’янки, сухості шкіри. І продовжувати поради святої Хільдегарди проти укусів комах.