База даних Safflower transGEN - база даних

transgen

Схвалення вирощування Пріоритети досліджень Польові випробування
Австралія (2018)
Змінено склад жирних кислот, відновлювана сировина для промислових жирів
США: 60 (2002-2018)
Канада, Аргентина, Чилі, Австралія

Сафлор Carthamus tinctorius (інша назва: сафлор) - це теплолюбна рослина, яка в основному вирощується в субтропічних регіонах на сухих місцях. Провідними країнами, що зростають, є Індія, Казахстан та Мексика, а також США, Аргентина та Китай. У 2018 році світове виробництво насіння сафлору становило 628 тис. Тонн.

У Європі сафлор вирощують в Іспанії, Туреччині та Угорщині.

Насіння рослини містять до 50 відсотків жирів, 90 відсотків яких - ненасичені жирні кислоти. Приблизно 75 відсотків цього відбувається завдяки харчовій цінній лінолевій кислоті.

Сьогодні сафлор вирощують переважно як олійну рослину і лише незначною мірою як рослину-барвник. Обробляються різні частини рослини.

  • З насіння виготовляють їстівну олію та маргарин, а пелюстки - як харчовий барвник (замінник шафрану).
  • Квіткові головки переробляють на лікарські засоби, в тому числі як болезаспокійливі, антибіотичні, знижуючі температуру засоби.
  • Олія з насіння використовується в технічних цілях у лакофарбовій, лакофарбовій та смоляній промисловості. Пелюстки служать текстильним і косметичним барвником.

Приклади досліджень та розробок (генна інженерія, нові селекційні процеси)

Сафлорове поле: Відновлювана сировина

Оптимізація як відновлювана сировина для промислових жирів. Австралійський державний науково-дослідний інститут CSIRO розробив сафлор, який замість суміші різних жирних кислот виробляє дуже високу частку (93 відсотка) олеїнової кислоти і тому придатний як поновлювана сировина для промислових жирів та олій, які раніше виготовляли з нафти. Попит на такі жири олеїнової кислоти відповідає оброблюваній площі під сафлором близько 100 000 га.

У ГМ-сафлорі шляхи синтезу інших жирних кислот були "вимкнені" (приглушення генів). Релізи відбуваються з 2013 року. У червні 2018 року ГМ-сафлор був схвалений для вирощування в Австралії.

Змінено склад жирних кислот

  • Підвищений вміст ліноленової кислоти омега-3 жирних кислот: ліноленова кислота є однією з потрійних ненасичених жирних кислот, які, як кажуть, мають оздоровчий ефект на серцево-судинну систему. Сафлорова олія, природно, містить лише невелику кількість ліноленової кислоти.
  • Підвищений вміст довголанцюгової ненасиченої жирної кислоти арахідонової кислоти (омега-6), яка зустрічається в грудному молоці і, як кажуть, позитивно впливає на розвиток дитини.

Виробництво активних фармацевтичних інгредієнтів (Молекулярна фармування): Використання генетично модифікованого сафлору як системи для виробництва активних фармацевтичних інгредієнтів - канадська компанія SemBioSys розробила ГМ сафлор для виробництва інсуліну. Перші клінічні дослідження (фаза I/II) з цим інсуліном вже завершені. Однак проект був припинений у 2012 році.