Джунгарський карликовий хом’як - біологія

Як жарко занадто жарко для життя глибоко під дном океану?

Антибіотики від бактерій

Міграція клітин: нещодавно виявлена ​​функція відомого білка

Молекулярний компас для вирівнювання клітин

Від чого листя старіє восени

Демократичність грифа-цесарки

Середовище Екембо: Люди також жили на відкритих ландшафтах

| Генетика | Сільське, лісове та тваринництво

Сорт пшениці був створений шляхом схрещування дикорослих трав

Як жарко занадто жарко для життя глибоко під дном океану?

Джунгарський карликовий хом'як

Джунгарський хом'як (Phodopus sungorus)

Джунгарські карликові хом'яки (Phodopus sungorus) - вид короткохвостого карликового хом'яка. Карликовий хом'як Кемпбелл - окремий вид у межах Phodopus sungorus-Групи, протилежні або віднесені до підвидів. Джунгарський карликовий хом'як населяє степи північно-східного Казахстану та південно-західного Сибіру, ​​а також уздовж Єнісею на півдні Сибіру. Їй не загрожує збиток і утримується як випробувальна тварина.

Джунгарський хом'як зазвичай має довжину від семи до дев'яти сантиметрів і вагу від 19 до 45 грамів. М’яке хутро на верхній стороні від попелясто-сірого до темно-коричневого кольору з чорно-коричневою лінією вугра влітку. Шерсть з нижньої сторони білуватий. Він проходить по боках тіла трьома дугами і відокремлений від хутра зверху лінією чорно-каштанового волосся. Взимку хутро частково або повністю біле.

Самокопана нора Джунгарського карликового хом'яка складається з кількох ходів та гніздової камери. Часто населяє нори інших дрібних ссавців. Харчується переважно насінням рослин і рідше комахами.

Особливості тіла

Вимірювання тіла

Довжина головного тулуба Джунгарського карликового хом'яка становить від 70 до 90 міліметрів, довжина хвоста від 5 до 15 міліметрів. Задні лапи мають довжину від 11 до 15 міліметрів, вушні раковини - від 11 до 16 міліметрів. [1] [2]

Вага тіла підпорядкований вираженому річному ритму і є найвищим у липні та серпні, а найнижчим у грудні чи січні. [3] У чоловіків вага тіла зазвичай становить від 19 до 45 грамів, у жінок від 19 до 36 грамів. [1] Однак при догляді за людьми вони стають трохи важчими. [4]

Хутро та колір

Влітку шерсть джунгарського карликового хом'ячка на спині попелясто-сіра до темно-коричнева, зрідка зі світло-коричневим відтінком. [5] Кінчики волосся чорні, а основа волосся темно-сланцево-блакитна. [6] Обличчя сіро-коричневе, область рота та зони вусів та вух дещо світліші. [5] Вушні раковини сірі з блідо-рожевим відтінком, [6] зовнішні частини вушних раковин і очні краю чорні. Решта голови темно-коричнева до чорна. Чорно-коричнева лінія вугра проходить від темної плями на вершині до основи хвоста. [5] Це в три з половиною міліметри в найвужчій точці. [7] Горло, живіт, хвіст і кінцівки білуваті [5], іноді чорне волосся. Волоски на нижній стороні повністю білі [8] або мають синюватий відтінок біля основи волосся. [6] Легке хутро на нижній стороні поширюється вгору трьома дугами на плечах, боках і стегнах. Він відмежований від темного хутра на верхній стороні три дугоподібною лінією, що складається з чорно-каштанового волосся. [5]

У першу зиму шерсть у більшості хом'яків густіша [9] і повністю [10] або біла, за винятком вугра, [11] іноді із сірим відливом на голові. [12] Більше десяти відсотків хом'яків зберігають літнє хутро в першу зиму. У другу зиму лише одиниці переходять на зимове хутро, і зимовий колір менш виражений. Заміна шерсті на зимову починається в жовтні або листопаді і завершується в грудні, а на літню - у січні або лютому і завершується в березні або на початку квітня. [3] Обидві зміни пальто відбуваються з місця на голові та потилиці до боків, кінцівок та нижньої сторони. Шерсть на маківці влітку становить близько 10 міліметрів, а взимку - 10,2 міліметра. [14]

Вважається, що пігментація волосся контролюється гормоном пролактином і під впливом статевих гормонів. [15] Тривалість дня повинна бути менше 14 годин, щоб викликати перехід на зимове хутро. [16] Перехід на зимове хутро вже може бути спровокований влітку, тримаючи його на короткій тривалості дня. Потім перехід на літнє хутро відбувається восени, не змінюючи тривалості дня. Хом'яки, утримувані при кімнатній температурі, починають переходити на зимове пальто пізніше і раніше на літнє пальто. Зимовий колір у них менш виражений. [3]

Очі Джунгарського хом'яка чорні. [6]

череп

За даними Winogradow та Argiropulo (1941), найбільша довжина черепа становить 23-25 ​​міліметрів, [2] за даними Ross (1992), з іншого боку, довжина потилиці становить 25-27 міліметрів. [7] Барабанна перетинка сплощена і невелика, і кожна з них має злегка трубчасту опуклість, спрямовану вперед і до центру, що тягнеться до Hamulus pterygoideus кістки крила достатньо. [17] [2]

Життєвий шлях

Місця проживання та щільність населення

Напівпустелі в Середній Азії належать до місця проживання Джунгарського карликового хом'яка. [18] Він був знайдений у сухих степах, на полях пшениці та люцерни та на невеликих полях у лісах регіону навколо Мінуссінська [19] та на зернових полях Казахстану. У північно-західній частині ареалу поширення також мешкає на луках та березових насадженнях. [20]

Щільність населення варіюється. З 151 дрібного ссавця, виловленого в Койбальських степах Хакасії в 1963 році, 31,8 відсотка становили джунгарські карликові хом'яки. [18]

Будова джунгарського карликового хом'яка варіюється в різних частинах його ареалу. [18] У Казахстані він складається з вертикальних коридорів з чотирма-шістьма входами, гніздова камера знаходиться приблизно на один метр під поверхнею землі. [21] У Хакасії будівля складається з декількох горизонтальних та вертикальних коридорів, які з'єднані з головним коридором приблизно на 35 сантиметрів під поверхнею землі. Гніздо робиться з моху влітку та хутра тварин взимку. У степу койбалів Хакасії Джунгарський карликовий хом'як здебільшого живе в норах бабаків та інших ссавців і рідко будує власні нори. [18] Будівлі, викопані в напівприродних умовах, мають вищу вологість і менші коливання температури, ніж їх оточення. [22]

Дієта та хижаки

Джунгарський хом'як харчується переважно насінням дикорослих рослин, переважно травою, але їдять і комах, особливо коників. [20] У 40 досліджених хом'ячках Judin et al. (1979) виявили насіння рослин у 32 шлунках, вегетативні частини рослин у 11 шлунках та комах у 15 шлунках. Взимку вони спостерігали, як джунгарські хом'яки їли неперетравлені ядра з кінського гною. [18] Влітку поглинаються складніші вуглеводи, ніж жири, і більше жирів, ніж білки; взимку поглинання складних вуглеводів і білків збільшується, а поглинання жирів зменшується. [23]

Поширення та існування

Основним ареалом поширення джунгарського карликового хом'яка є степи північно-східного Казахстану та південно-західного Сибіру. [25] Він також живе в Хакаському та Мінусинському степах уздовж Єнісею. Дві зони розповсюдження просторово відокремлені одна від одної та від карликових хом'яків Кемпбелл та Карликових хом'яків Роборовських. [26] У 1876 р. Його все ще часто зустрічали в нижніх висотах Туркестану. [27]

Всесвітня організація охорони природи МСОП класифікує джунгарського хом'яка як не знаходиться під загрозою зникнення a. [28]

Систематика та номенклатура

біологія

Джунгарський карликовий хом'як - різновид короткохвостих карликових хом'яків. Карликовий хом'як Кемпбелл - окремий вид у межах Phodopus sungorus-Групи, протилежні або віднесені до підвидів. Подальших підвидів не виділяють. [25]

Типовий зразок джунгарського карликового хом'яка був описаний Пітером Саймоном Палладом в 1773 році як Mus sungorus. [29] Видова назва sungorus походить від Джунгаріанії, яка, на сьогоднішнє розуміння, знаходиться поза територією поширення. [30] Еллерман і Моррісон-Скотт (1951) дають місце розташування типового зразка як «Грачевськ, 100 кілометрів на захід від Семею» в Казахстані [31], з іншого боку, Аргіропуло (1933) називає барабастеппе в Росії як місце розташування. [32]

У 1778 році Паллас назвав Джунгарського карликового хом'яка в Mus songarus навколо. [33] Нед Холлістер класифікував його в 1912 році як рід Phodopus до, [34] Oldfield Thomas 1917 нового роду Крикетіск. [35] А. І. Аргіропуло дав правопис у 1933 році sungorus пріоритет [36] та об’єднав його як підвид Phodopus sungorus sungorus з карликовим хом'яком Кемпбелл. [37]

Джунгарський карликовий хом'як і людина

Джунгарський карликовий хом'як утримується як піддослідна тварина і домашня тварина, добре розмножується в догляді людини і його легко приручити. [38] Він підходить як тваринна модель для дослідження депресії, оскільки особливо у чоловіків змішаної пари маса тіла збільшується, а соціальна взаємодія та дослідницька поведінка зменшуються, коли пара розлучена. [39] Cantrell and Padovan (1987) узагальнюють догляд, поводження, сприйнятливість до хвороб та використання в дослідженнях. [4]

На додаток до природного, як "дикого кольору" або "агуті" і переважно успадкованого забарвлення, інші засоби зустрічаються в догляді людини: [9]

Веб-посилання

Використана література

В основному використана література:

  • Патрісія Д. Росс: Phodopus sungorus. В: Вид ссавців. 595, 1998, с. 1–9 (повний текст).

Подальша література цитувалася кілька разів:

  • Анатолій Іванович Аргіропуло: Роди та види хом'яків (Cricetinae Murray, 1866) Палеарктики. В: Журнал ссавців. 8, 1933, с. 129-149.
  • Дж. Фігала, Клаус Гофманн, Г. Голдау: Для річного періоду у Джунгарського карликового хом'ячка Phodopus sungorus Паллада. В: Екологія. 12, 1973, с. 89-118 (реферат).
  • А. І. Крильзов, І. Г. Шубін: [Про екологію карликового хом'ячка Еверсмана (Cricetulus eversmanni) і Джунгарський хом'як (Phodopus sungorus)]]. В: Соологічний Шурнал. 43, 1964, с. 1062-1070 (оригінальна російська назва: Об экологии хомячков Эверсманна (Cricetulus eversmanni) і джунгарского (Phodopus sungorus)).
  • Пітер Саймон Паллас: Подорож по різних провінціях Російської імперії. Друга частина. Імператорська академія наук, Санкт-Петербург 1773 (744 сторінки).
  • Стефан Штайнлехнер: Джунгарський хом'як та/або сибірський хом'як: Хто є хто?. В: Європейське товариство шишковидів НОВИНИ. 38, 1998, с. 7-11 (повний текст).
  • Борис Степанович Виноградов, А. І. Аргіропуло: Фауна СРСР. Ссавці. Ізраїльська програма наукових перекладів, Єрусалим, 1968 [1941] (241 сторінки; англійський переклад оригінального російського видання з 1941).