Папуга-сова, дивний птах, якому загрожує зникнення
Какапо (Strigops habroptila), птах з Нової Зеландії, відомий як папуга-сова через незвичайний зовнішній вигляд, який запозичує характеристики цих двох видів, входить до червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Nature, IUCN), що включає види, що перебувають під загрозою зникнення. Дві основні небезпеки, які зменшили його чисельність - на сьогодні нараховує лише близько 150 екземплярів - це втручання людини в її природне середовище існування та руйнівна дія тварин, привезених поселенцями.
Какапо - великий нічний птах - зрілий екземпляр, який досягає 58-64 сантиметрів і до 4 кілограмів - зеленого кольору, з тілом, схожим на папугу, і головою сови. Харчується листям, стеблами, корінням, плодами, нектаром та насінням, пише Agerpres.
Його особливістю є нездатність літати, одна з головних причин того, чому її чисельність зараз перебуває під загрозою зникнення.
Чоловіча пісня, яка нагадує повторний "бум", часто лунає на відстані навіть 5 кілометрів, особливо в період розмноження, який триває від трьох до п'яти місяців і відбувається кожні два-п'ять років. Самки, яким для досягнення віку розмноження потрібно 5-11 років, самостійно доглядають від одного до чотирьох відкладених яєць.

Тривалість життя Какапо становить не менше 60 років.
Цей вид живе дуже маленькими стадами у трьох віддалених місцях Нової Зеландії. Поширений у минулому на Північному острові, Південному острові та острові Стюарт у Новій Зеландії, птах зник з більшості районів внаслідок колонізації людей. До 1976 року популяція какапо на південному острові Фіордланд скоротилася до 18 птахів, усі чоловіки. У 1977 році на острові Стюарт було виявлено стадо, що швидко зменшується, близько 150 птахів. У період з 1980 по 1992 рік 61 птах, що залишився в цьому регіоні, був перенесений в інші регіони, такі як тріска, якір та Маленький бар'єр. У 1999 р. Були живі лише 26 жінок та 36 чоловіків. Населення стабілізувалося, а потім почало поступово зростати після впровадження інтенсивної програми управління зразками. За даними МСОП, до 2016 року популяція какапо досягла 157 особин.

Незважаючи на програми захисту, вид все ще перебуває у списку зникаючих видів.
З 2002 року щонайменше у 15 зразків какапо діагностували форму запалення в районі клоаки, що викликає занепокоєння серед тих, хто займається збереженням видів, зазначає джерело.
Какапо є охоронюваним законом видом в Новій Зеландії і перерахований у Додатку 1 CITES - Конвенція про міжнародну торгівлю вимираючими видами дикої фауни та флори. Усі живі зразки сьогодні постійно контролюються за допомогою локаційних систем, а кожне гніздо контролюється за допомогою інфрачервоних камер та датчиків наближення. Крім того, усі інвазивні види, такі як щури та коти, від яких какапо не може захиститися через свою нездатність літати, були знищені з регіонів, де живе цей птах.
Ваші налаштування файлів cookie не дозволяють відображати вміст цього розділу. Ви можете оновити налаштування модулів cookie безпосередньо з браузера або звідси - вам потрібно прийняти файли cookie в соціальних мережах