Лляна олія - ​​хімічна школа

лляна олія

Льон звичайний (Linum usitatissimum)

лляна олія (Лляне масло) - це рослинна олія, виготовлена ​​з лляного насіння, стиглих насіння лляного насіння (Linum usitatissimum), виграно. Сира лляна олія - ​​це назва лляної олії, до якої не додавали жодної іншої олії чи інших речовин. Крім масляного льону, інші види льону (рід Лінум) використовується для видобутку нафти.

характеристики

Олія лляного насіння холодного віджиму золотисто-жовта, олія теплого пресування жовтувато-коричнева. Очищена лляна олія має світло-золотисто-жовтий колір. Олія пряно пахне сіном, описується як трав’яниста, тьмяна і злегка підсмажена, може мати рибну нотку. Свіжий продукт на смак злегка горіховий і схожий на сіно, після зберігання стає гірким і згірклим.

Сушіння

Завдяки високому вмісту мононенасичених та поліненасичених жирних кислот лляні олії твердіють, саме тому вони придатні як сполучні речовини для пігментів для виробництва фарб (олійних фарб). Затвердіння - це процес окисної полімеризації, який залежно від кисню, світла, температури, вологості та добавок з каталітичними властивостями (сикативів) може зайняти від днів до десятиліть. У процесі кисень із повітря осідає на подвійному зв’язку ненасичених жирних кислот і відбувається складна послідовність хімічних реакцій, що призводить до зшивання окремих молекул. Кінцевий продукт полімеру називається ліноксином і є вихідним продуктом лінолеуму. Обсяг лляної олії як сполучного збільшується за рахунок окислення (поглинання кисню) і знову зменшується при подальшій полімеризації. Поведінка, важлива для правильного використання олійних фарб (див. Розділ "Фарби та покриття").

школа

Самозаймання

При високому ступені розпилення лляна олія має тенденцію до самозаймання при кімнатній температурі. Неправильне поводження з ганчірками та щітками, змоченими в лляній олії, часто спричинює пожежі в столярних та фарбувальних майстернях. [5]

Тепло, яке утворюється в процесі окислення, і накопичення тепла може призвести до самозаймання речовин-носіїв при відповідній температурі. Особливо висока небезпека при роботі з так званою половиною олії (половина лляної олії, половина скипидару), оскільки скипидар має температуру спалаху нижче 50 ° С. Самозаймання, ймовірно, відбувається внаслідок самоокислення подвійних зв'язків з великою площею поверхні і, отже, високою доступністю атмосферного кисню. При температурі спалаху приблизно 315 ° C (Маркуссон) і температурі кипіння вище 350 ° C, лляну олію досить важко запалити.

Запобіжні заходи Важливо розкласти текстиль, змочений лляною олією, для висихання на негорючий поверхні, зберігати його в герметичній тарі (гвинтова банка, металевий балончик) або контрольовано спалювати. Промийте щітку милом з лляного насіння або повісьте в необробленому лляному маслі до наступного використання.

інгредієнти

У своїх тригліцеридах лляна олія містить переважно (90% і більше) ненасичені жирні кислоти і, зокрема, має високу частку омега-3 жирної кислоти α-ліноленової кислоти від 45% до 71% (приблизно від 17% до 23,5% олеїнової кислоти, 12% до 24% лінолевої кислоти та 45% до 71% лінолевої кислоти). Невелика частка α-ліноленової кислоти також перетворюється у високоякісні омега-3 жирні кислоти - ейкозапентаенову кислоту та докозагексаєнову кислоту.

Лляна олія містить приблизно 1,2 мг/100 г альфа-токоферолу та 52 мг/100 г гамма-токоферолу у вітаміні Е. Крім того, при вмісті 17-30 мг/100 г відносно високе значення токотрієнолоподібного та захисного від перекисного окислення ліпідів пластохроманолу-8. [6] [7]

Виробництво та зберігання

Лляна олія для харчових та фармацевтичних цілей піддається холодному пресуванню гвинтовими пресами. Гаряче пресування з подальшою екстракцією розчинниками та рафінуванням застосовується при видобуванні лляної олії для технічних цілей.

Лляна олія дуже чутлива до повітря, тому через короткий час на смак гірчить, тоді як свіжа лляна олія має менш виражений смак. Після відкривання слід зберігати прохолоду. Навіть при зберіганні в холодильнику (близько 4 ° C) через кілька днів з’являється гіркий смак. Завдяки низькій температурі плавлення приблизно від -16 до -20 ° C, лляне масло також може зберігатися в морозильній камері, залежно від температури, без затвердіння. Його можна тримати там кілька тижнів без втрати смаку.

Натискання

Пресування дає лляну олію, а твердий льняний корж прес-корж. Цей залишок преса в основному використовується як високоякісний корм у зимові місяці.

Сонне загущене та продуте лляне масло

Сонне загущене лляне масло (масляне масло) виробляється для спеціальних цілей. Він виставляється на сонці протягом декількох місяців і перемішується знову і знову, щоб не утворилася плівка. Для того, щоб мати велику поверхню для окислення, використовуються плоскі лотки. З продуваною лляною олією використовується аератор, такий як для акваріумів, який також запобігає утворенню плівки через постійну циркуляцію. Ці процедури мають чотири цілі: по-перше, консистенція стає більш в’язкою, по-друге, лляне масло вибілюється (тобто легше), по-третє, скорочується час сушіння і, по-четверте, зменшується збільшення обсягу під час сушіння, що зменшує ризик утворення зморшок і тріщин. Сонячна льняна олія в основному використовується для виготовлення скрипок та живопису, особливо у фламандському бароковому живописі. При виготовленні скрипок лляна олія настільки сильно загусає, що масу доводиться перевертати через м’ясорубку для гомогенізації.

Така густа олія не підходить як консервант для деревини, оскільки вона занадто швидко сохне і тому не проникає досить глибоко.

використання

їжа

Серед природних джерел незамінної α-ліноленової кислоти лляна олія є однією з небагатьох, де частка омега-3 жирних кислот перевищує частку омега-6 жирних кислот. Інші - олія камелії та екзотичні олії чіа та перили. Насіння льону (разом з ячменем, пшеницею, сочевицею та горохом) входять до п’яти найдавніших сільськогосподарських рослин євразійської культури в епоху неоліту. Це єдина історична олійна рослина в наших широтах поряд із пізнішою олією з конопель та маку. Оскільки жири в злаках в основному складаються з жирних кислот омега-6, олія з насіння льону з високим вмістом жирних кислот омега-3 є важливим харчовим досягненням неоліту. Омега-3 та омега-6 жирні кислоти повинні йти разом хороші стосунки між собою (DGE рекомендує 1: 5 [8]).

Зокрема, в Лужиці та Сілезії лляну олію використовують у молочних продуктах, таких як кварк з картоплею або картопля куртки, салат з огірків або кисла оселедець у вершковому соусі. Через олійний шар на молочних стравах вони не так швидко скисають, що раніше інтенсивно використовували влітку.

У верхньоавстрійській кухні лляну олію завжди використовували для приготування різних страв.

Лляна олія в косметиці

Лляна олія, олія лікарської рослини 2005 року, багата омега-3 та омега-6 жирними кислотами. Суперечливо, чи поглинаються вони шкірою. Тим не менше, існують косметичні засоби, що містять натуральну лляну олію і претендують на активізацію шкіри. Високоякісна лляна олія використовується для виробництва натурального мила. За допомогою гвоздичного масла та олії лимонної трави мило з лляного насіння має стимулюючий та освіжаючий ефект.

Фарби та покриття

Лляна олія була і є найважливішим сполучним речовиною для олійних фарб, випереджаючи інші зміцнюючі олії (такі як олія маку, волоська горіх). Властивості як зв’язуючого агента, так і консерванту роблять лляну олію основою лляних олійних фарб, випробуваних і перевірених століттями. Перші відомі згадки про використання масляних фарб для образотворчого мистецтва можна знайти у виробничих рецептах 8 століття [9]; Сьогодні кольори бажано виготовляти з вареної лляної олії та пігментів і, залежно від передбачуваної техніки нанесення, також містять загусники, такі як стеарати алюмінію для збільшення або Установка прискорювача).

Обсяг олійної фарби збільшується за рахунок окислення (поглинання кисню), на відміну від обсягу акрилової фарби, який зменшується в міру висихання. Ось чому шари олійної фарби, багаті на в’яжучі речовини, можуть розірвати шари фарби з невеликою кількістю в’яжучого речовини, що призводить до утворення типових тріщин олійної фарби: Це можна визнати за тим, що лише верхній шар фарби порваний, а той, що знаходиться під ним, не пошкоджений. Цей тип тріщин називається Тріщина усадки щоб відрізнити їх від Вікові тріщини, які сягають до поверхні фарбування (дерев'яні панелі або полотно). Занадто висока частка в'яжучого речовини часто викликає "жирність": шар фарби в міру розширення створює складки, утворюючи зморшки, які зазвичай можна спостерігати на темних ділянках малюнків, оскільки загальні темні кольори пігментів (бура земля, сажа або вугілля) відносно мають невеликий розмір частинок (близько 1 мкм) і, отже, вимагають більше сполучного, ніж більш грубі пігментні частинки.

Вимога до в’яжучої речовини для пігменту виражається числом олії, міжнародно стандартизованим кодовим номером (ISO 787, частина 5), що описує, скільки грамів лляної олії потрібно для перетворення 100 грамів пігменту у зв’язану речовину, схожу на шпаклівку.

Консерванти

Лляна олія є природним консервантом деревини і впродовж століть використовується для просочення деревини (фахверк, вікна, двері, дерев'яні фасади), штукатурки, ліпнини, кладки та теракоти. Він водовідштовхувальний, але відкритий для дифузії пари і, на відміну від інших в’яжучих речовин (акрилатів), проникає глибоко в деревину і полімеризується всередині деревини, утворюючи дуже стійкий зв’язок. Глибина проникнення і, отже, ефект консерванту зростає із збільшенням текучості масла, а отже, покращується за рахунок нагрівання або використання більш чистих і, отже, тонших якостей масла. Лляна олія також підходить для зовнішнього використання як захист деревини у важких погодних умовах.

У будівництві та ремеслах можна уникнути зморшок і тріщин, наносячи тонкі шари фарби кілька разів і затверджуючи кожну окрему фарбу приблизно протягом двох днів. Через кілька годин після фарбування все масло, яке ще не вбралось, видаляється тканиною або щіткою і розподіляється. Чисте, холодне віджимання, сире (не варене) лляне масло проникає особливо глибоко, тому найкраще підходить для грунтування. З іншого боку, кип’ячене лляне масло найкраще підходить для верхнього покриття та для виготовлення фарб, оскільки воно швидше твердне та має сильніший блиск.

Для прискорення процесу затвердіння (тобто полімеризації) лляну олію кип’ятять у відсутності повітря. Це створює полімеризовану форму олії, так звану тверду олію.

Якщо до цього додати прискорювачі (сикативи, тобто каталізатори полімеризації, часто солі цирконію та кобальту), отримують лак з лляної олії. Цей термін походить з французької (від 'le vernis' = лак). Такий лак швидше застигає (від днів до тижнів), але не проникає настільки глибоко в деревину, якщо не розбавляється. Тому для розведення використовують розчинники (терпени). Отже, захист деревини менш ефективний, ніж при використанні нерозбавленого, холодного віджиму, сирого лляного масла. Це, в свою чергу, не можна використовувати скрізь, оскільки воно твердне лише протягом дуже тривалих періодів часу. Під час цієї тривалої фази поверхні залишаються чутливими до пилу та контакту.

Для консервації можна використовувати лляну олію з додаванням пігментів або без них. Якщо велика частка пігменту, світлі кольори також є хорошим захистом від ультрафіолету. Високопігментовані лляні олійні фарби можна розріджувати вареною лляною олією холодного віджиму до 10 об.%.

Лляна олія є компонентом фарби Labsal, захисним покриттям, виготовленим з кореневої смоли, лляної олії та сикативом (прискорювачем висихання). Це використовувалось у судноплавстві для збереження природних волоконних канатів та обмотаних сталевих тросів, іноді дерев’яних.

У середні віки лляну олію застосовували як антикорозійний засіб для броні та зброї. Однак процес не має нічого спільного з (затемненням). У минулому він також використовувався у будівництві транспортних засобів. Сьогодні повернення до цього нетоксичного типу збереження в класичних автомобільних колах, у збереженні пам’яток та у здоровій будівлі. Олія утворює у іржі нерозчинну у воді сполуку з іонами Fe 3+. Крім того, олія після затвердіння утворює без тріщин покриття.

Додавання свинцевого (II, IV) оксиду (Pb3O4) до лляної олії утворює червоний свинець - класичний та високоефективний, але токсичний антикорозійний та антисептичний засіб, який застосовували фінікійці близько 700 р. До н. Е. Використовувався для збереження кораблів як усередині, так і зовні. Свинець мав токсичну та протиобрастаючу дію на зовнішній шар і як фунгіцид на внутрішній. Однак використання оксиду свинцю дозволено лише за наявності спеціального дозволу - наприклад, для реставраторів. Ось чому оксид заліза (III) зараз використовується в сучасних засобах захисту деревини та іржі за допомогою лляної олійної фарби замість токсичного оксиду свинцю. Цей червоний фарш не токсичний. Ефект інгібування цвілі та грибка досягається додаванням білка цинку.

Біопаливо

Завдяки низькій температурі застигання [10], лляна олія має кращі властивості холодного пуску, ніж ріпакова олія. Однак велика кількість йоду призводить до дуже швидкого висихання на повітрі (завдяки кисню в повітрі), що значно ускладнює використання в паливній системі. [11] Лляна олія в даний час не має практичного значення для виробництва біопалива.

Інше використання

Для виготовлення віконної шпаклівки використовується лляне масло або лак з лляної олії.

Лужицька лляна олія

Лужицька лляна олія є географічно захищеною заявою. Масляний комбінат ім. На той час різання лляної олії було вже традиційною торгівлею в Лужиці.