Найгучніші дзьоби знаходяться в небезпеці - WELT
Тронхейм - Морські птахи гніздяться все менше і менше на всьому узбережжі Норвегії. Як повідомляє міжнародна дослідницька програма Seapop (популяції морських птахів), основною причиною є "великий брак їжі". Умови для карет у колоніях птахів на островах Рьост та Рунде надзвичайно екстремальні: тут популяція птахів, що розмножуються, зменшилась на 97 відсотків та 73 відсотки відповідно до попереднього року. Цей вид вже входить до червоного списку видів птахів, що перебувають під загрозою зникнення.

Kittiwake, який насправді є дуже пристосованим, демонструє такий же негативний розвиток. Дослідники виявили, що морські птахи переважно годували великою піщаною голкою (entelurus aequoreus) замість звичних молодих оселедців та мойви минулого літа; Через свою видовжену форму ці риби навряд чи підходять як їжа для пташенят, і їх годують лише у разі потреби.
Норвезький журнал "Villmarksliv" у своєму грудневому номері зробив чудову заяву про зміну споживання їжі. Головний редактор Даг К'єлсаас пише, що вздовж узбережжя Норвегії на величезних територіях відбуваються сейсмічні вибухи в рамках пошуку нафти і газу - які відбуваються до 250 децибел. З 1995 року практично все життя було знищено на ширині від півкілометра до одного кілометра на довжині близько 600000 кілометрів.
Дослідження Seapop, схоже, підтверджує це, оскільки колонії птахів поблизу або всередині фіордів, де відбулося набагато менше вибухів, мають кращий розвиток селекції, ніж ті, що знаходяться далеко на узбережжі. Морські птахи також вимирають на Гельголанді, найбільшому пташиному острові Німеччини, оскільки ловлять неїстівну рибу. Орнітологи спантеличені: чайки та гилети зазвичай годують пісочницю. Однак нещодавно вони натрапили на велику зміїну голку - риба неїстівна для молодих птахів. bäs/eb