Сафлор (сафлор) - ефект; застосування

Сафлор (також відомий як фальшивий шафран, сафлор, осот чи сафлор) - рослина заввишки близько одного метра з колючим листям і жовтими або помаранчевими квітами.

ефект

У Стародавньому Єгипті квіти використовували для фарбування одягу. Крім того, у могилі фараона Тутанхамона були знайдені вінки з квітів рослини.

Сьогодні квіти рослини, але особливо сафлорову олію (отримують із насіння сафлору), використовують у лікувальних цілях.

Розрізняють два типи олії: одна містить більшу частку етерифікованої олеїнової кислоти (з високим вмістом олеїну), а інша, в якій переважає етерифікована лінолева кислота (високолінолевої).

Олію можна використовувати не тільки в лікувальних цілях, але і для приготування їжі: перша (з високим вмістом олеїну) підходить для високої температури, а друга (з високим вмістом лінолевої кислоти) більше підходить для холодних страв.

Лікарське застосування сафлору (особливо сафлорової олії)

  • Профілактика серцевих захворювань
  • Захист від атеросклерозу
  • Високий рівень холестерину
  • Якщо у вас температура
  • Проти пухлин
  • Лікування кашлю
  • Як проносне

Вплив сафлору на здоров'я

Зазначено, що олія з насіння сафлору має багато оздоровчих ефектів.

Чудова річ у цьому: ви можете використовувати його для приготування їжі як звичайно! Позитивний вплив на здоров’я пов’язаний з високою часткою здорових жирних кислот. Олія має високу харчову цінність, оскільки має надзвичайно низьку частку насичених залишків жирних кислот.

Дослідження впливу нафти все ще перебувають у зародковому стані. Однак є початкові ознаки того, що це може допомогти знизити рівень холестерину, наприклад.

Різні дослідження також виявили позитивний вплив на рівень цукру в крові та артеріальний тиск.

Високий рівень холестерину

Існує кілька досліджень, які свідчать про те, що сафлорова олія, як кулінарне масло або як дієтична добавка, ефективна проти високого рівня холестерину.

Зокрема, вважається, що він знижує рівень "поганого" холестерину ЛПНЩ (ліпопротеїдів низької щільності). Однак, схоже, це не впливає на інші ліпіди крові, які називаються тригліцеридами.

Існують суперечливі результати щодо його ефективності у випадку спадкового високого рівня холестерину.

Деякі дослідження приходять до висновку, що він також знижує рівень холестерину ЛПНЩ при успадкуванні, тоді як інші дослідження не можуть знайти жодних позитивних ефектів.

Сафлор і діабет

Дослідження, яке з’явилося в журналі Clinical Nutrition у 2011 році, повідомило про позитивні наслідки сафлорової олії на діабет.

У рандомізованому подвійному сліпому дослідженні жінки з діабетом 2 типу приймали 8 г олії щодня. Це призвело до значного поліпшення рівня цукру в крові.

На значення інсуліну та чутливість до інсуліну не впливали. [4]

Гіпертонія

Результати про вплив сафлорової олії на артеріальний тиск суперечливі.

Одне дослідження показало, що прийом олії протягом 6-8 тижнів знижував рівень артеріального тиску у людей з високим кров'яним тиском. [5]

Однак інші дослідження не показали жодних ефектів у цьому контексті.

Побічні ефекти сафлору

Проковтування сафлору у вигляді олії, як правило, вважається безпечним для більшості людей.

Повідомлялося про проблеми зі шлунком та порушення травлення як побічні ефекти прийому всередину.

Вагітність/годування груддю

Проковтування олії, ймовірно, також безпечне для вагітних жінок. Однак проковтування продуктів, виготовлених з квітів рослини, може призвести до викиднів.

Про побічні ефекти прийому у годуючих матерів відомо мало. Щоб бути безпечним, радимо не вживати їжу для цієї групи людей.

Проковтування та дозування

Сафлор в основному використовується як олія, так звана сафлорова олія. Це можна використовувати виключно в медичних цілях, а також просто для приготування їжі.

Розрізняють два типи олії: одна містить більшу частку етерифікованої олеїнової кислоти (з високим вмістом олеїну), а інша, в якій переважає етерифікована лінолева кислота (високолінолевої).

Оптимальна кількість, коли олія споживається в чистому стані для оздоровлення, невідома. У дослідженнях вводили до 10 г щодня.

ботаніка

Сафлор бере свій початок на Близькому Сході. Сьогодні рослина поширена по всій Європі, а також в Америці.

Рослина виростає приблизно до трьох футів у висоту і має єдиний вузький стовбур. Листя мають овальну форму і ростуть безпосередньо на стовбурі. Квітки округлі і від жовтого до червонуватого кольору.

Історія сафлору

У наш час сафлор цінується насамперед за олію, вироблену з насіння.

Традиційно рослина, особливо квіти, використовували як барвник. Його використовували для фарбування одягу та виготовлення з нього косметики.

Є дані, що квіти використовувались для фарбування тканини, в яку були загорнуті мумії Стародавнього Єгипту.