ЩАСТЛЯ - В КРІЛЬСЬКІЙ ПІСНІ АГОНІЇ КОТІВ ПЕЧАТИ В ЛЕДОМОКЕНІ
Уявіть собі задоволення тюленя-крабея, зануреного в суп криль. Все, що йому потрібно зробити, - це відкрити рот, і тисячі маленьких, м’яких, рожевих і прозорих креветок кидаються йому в горло. Щастя. Як бельгієць у морі фрі, Колуш би посміявся.

Навесні та влітку Антарктичний океан роїться. Фітопланктон, ці крихітні скупчення рослин, розмножуються з такою швидкістю, що частини океану виглядають як густий суп. В результаті криль харчується сам собою, як кальмари або риба. І це "бум дитячого криля".
Криль - норвезьке слово для дрібних мальків. Він складається з дрібних ракоподібних, видів креветок довжиною від 2,5 до 5 сантиметрів, наукова назва яких - "Euphasia superba". Він утворює рої кількох мільярдів особин. За кубічний метр може бути до 60 000. Влітку їх так багато, що море стає рожевим. Взимку криль залишає поверхню, щоб досягти глибини, де плаває залишки планктону.
Саме цю рожеву і ніжну м’якоть цінують кити, тюлені, риби та пінгвіни. Усі сідають за стіл і з’їдають величезні маси цих арктичних скампів.
Мегаптор (це кит) з'їдає близько тонни криля на день. Але довжина звіра - 19 метрів, а вага - 48 тонн. Синій кит (або блакитний кит: найбільша тварина в світі коли-небудь знала) може проковтнути 70 тонн води і криля одним ротом.
Кити вусатих з'їдають 33 мільйони тонн криля на рік; близько 25 мільйонів тюленів-крабетерів споживають 100 мільйонів; інші запечатують 4 мільйони; а 188 мільйонів птахів, які проводять все або частину свого життя в межах Полярного кола, вилучають 39 мільйонів тонн. І ми не говоримо про найбільших поїдачів кальмарів та риби.
- Жодна морська екосистема не залежить настільки від одного виду, пояснює Клод Де Бройер, канцеролог, тобто фахівець з ракоподібних, Королівський бельгійський інститут природничих наук.
Криль справді є основною їжею, якщо не єдиною їжею для великої кількості антарктичних видів. Коли криль йде, все йде.
Але чи добре з крилем? Багато вчених задають питання. Без сумніву, китів менше, ніж раніше, результат активного полювання на них до недавнього часу. Але на зміну китам прийшли інші хижаки: люди.
Кріль наповнений білком, і його легко ловити великими сітками. Так траулери з Японії, Польщі, Росії, Південної Кореї, Німеччини, Китаю, Тайваню вишкрібають океан. Наприклад, для виготовлення макаронних виробів з креветок: із 100 кілограмів криля отримують 60 кілограм тіста. Виробляти переважно корми для тварин, а також рибну муку, ліки, косметику. З крилем все добре.
У 1975 році ми ловили 100 000 тонн на рік; 190 000 у 1984 році; 400 000 сьогодні. А завтра? Ми маємо намір в чотири рази або навіть примножити це виробництво. І це все одно мало б мало наслідків порівняно з астрономічними кількостями, поглиненими тваринами. Але чи ми знаємо достатньо про криль, щоб переконатись? ?
- Криль, мабуть, є найпоширенішою твариною на Землі, вважає Де Бройер. За нашими підрахунками, 50 мільйонів тонн криля можна збирати на рік, не загрожуючи ні запасам криля, ні екосистемі.
Але вчені попереджають про ще одну небезпеку: температуру. Діра в озоновому шарі підвищує температуру води, сприяє деякому фітопланктону на шкоду іншим, порушує харчовий баланс і може загрожувати запасам криля.
Тому дуже важливо знати стан здоров'я криля, перш ніж дозволити траулерам продовжувати промивати Антарктичний океан та переробляти більше чотирьох тонн криля на хвилину.
ГОЛІЯТ МОРІВ
Китова пісня агонії
Білий континент не мовчить. Хоча альбатроси та буревісники в польоті більше німого типу, вони продовжують сваритися і скрипіти, як тільки спускаються. І тоді вода вібрує піснею китів. Стогіни блакитного кита, або блакитного кита, є найбільш гучними в світі тварин. Скарги на плавника можна почути на відстані 800 км. Але саме мегаптор створює найдовші та найскладніші послідовності: голосіння, бурчання, зітхання, писк, цвірінькання.
Багато китоподібних люблять антарктичні моря. Мегаптери, 48-тонні колоси з величезними грудними плавниками, проводять літо в полярних водах, де набиваються крилем і занурюються на 200 метрів протягом 30 хвилин.
Кит Рудольфі досягає 15 метрів у довжину і харчується тріскою, сардинами, оселедцем та анчоусами. Плавник, довжиною 20 метрів, віддає перевагу дрібним ракоподібним, кальмарам та скумбрії. Великий кашалот вагою від 32 до 45 тонн іноді губиться в цих крижаних водах. І косатки, хижаки морів, полюють на птахів, риб, великих акул, тюленів і навіть, зграями, китів набагато більших за них самих.
Але Пантагрюелем цих морів є синій кит. Довжина двадцять п’ять метрів, середня вага 100 тонн. Язик важить три тонни, серце важить 600 кіло і перекачує 9,7 тонни крові. Це найбільша тварина, яка коли-небудь жила на Землі. І все ж, він харчується лише крилем. У величезних кількостях.
Але всі ці Голіафи стали жертвами шаленого полювання. Південна Джорджія була головною базою у світі для китобійного флоту. Хто вбив. Тридцять тисяч блакитних китів було вбито лише за сезон 1930-31. Мегаптери, кашалоти, тоді менші види піддавалися закону гарпуна.
Сьогодні ці морські лорди знищені. Їх полювання офіційно заборонено, а Антарктида є святилищем. Але Норвегія та Японія продовжують вбивати під виглядом наукового полювання: 1043 кита з початку року.
Антарктичні тюлені живуть
без ворогів на коморі
Стародавні вшанували його своїми легендами, а уява схопила печатку, щоб одягнути її в масштабну сукню своїх найпишніших сирен. Тюлень - наш морський друг. Він зустрічається у видів, з якими людина пов’язує імена своїх найвідоміших тварин: телят і морських собак, морських ведмедів або левів, коней і морських корів. В Антарктиді було виявлено, що він володіє якостями одного з найкрасивіших котячих котів в Африці: «морський леопард» - це виняток серед ніжних тюленів - ластоногих, який живе полюванням на краю. креми. Це кошмар пінгвінів.
Непривітна Антарктида змусила свою фауну адаптуватися до екстремальних умов життя. Щороку майже 80% морозива на білому континенті відходить далеко. Величезні гладкі та застиглі платформи, які реформують, дозволяють тюленю Ведделу жити під льодом майже цілий рік. Він знаходить рясну їжу під цими плитами: молоді знайдуть щастя в крилі, який тим більше, оскільки масовий китобійний промисел дозволив цим величезним банкам ракоподібних розмножуватися. Дорослий Веддель, вагою до 500 кілограмів, віддає перевагу рибі, яку ловить до глибини 140 метрів.
Ластоногі - це ссавці. Для їх виживання необхідне повітря. Антарктичний тюлень знайде його, пробивши крижаний покрив і зробивши вузький отвір, через який він поповнить запаси кисню, перш ніж знову зануритися в крижану глибину для занурення, яке може тривати до 15 хвилин. Її зуби - це інструмент роботи та виживання. Остерігайтеся тих, хто страждає від зубів !
Антарктична тюлень користується величезним привілеєм. На поверхні біла безмірність. Жодного наземного хижака не буде там, щоб схопити його, як тільки морда вийде з води, коли вона з’явиться, щоб дихати. Майже недалекоглядний і майже безвухий, антарктичний тюлень може навіть час від часу дозволити собі розкіш грітися на льоду, не сприймаючи, як це відбувається в Арктиці, нападу на білого ведмедя або білу лисицю.
З чотирьох видів тюленів, що мають спільний білий континент, найбільше розвинувся «крабейтер». Населення налічує від 15 до 40 мільйонів особин. Сам по собі він має більше особин, ніж усі інші види тюленів разом узятих. Крабет, на відміну від того, що може свідчити його назва, не їсть крабів: в Антарктиді їх немає. Харчується виключно крилем, який засовує у відкритий рот під час плавання. Це справжнє щастя: морський котик ковтає свою мізерність, рухаючись у величезній коморі. Як жадібна дитина, котра занурилася б, широко роззявивши рот, у величезний шоколадний пиріг. Зірвані зуби тюленя крабеатера, закриваючись, перетворюють його порожнину рота в сито: вода витісняється. Дегустація криля може розпочатися. Це дозволить йому швидко досягти своїх розмірів для дорослих (до 2,5 метрів) і ваги в 300 кілограмів.
Антарктичні тюлені не мають стадного інстинкту, як їхні кузени з інших частин світу, які пересуваються величезними колоніями чисельністю кілька тисяч особин. Крабери люблять бродити поодинці або невеликими групами, включаючи самця, самку чи молодь. Розмноження триває з вересня по листопад. Запліднене яйце залишатиметься неактивним протягом 6 місяців, перш ніж воно почне розвиватися в матці. Дитяча тюлень дуже пухка: вона важить близько двадцяти кіло при народженні. Він також жадібний: у місячному віці його вага перевищить 100 кілограмів.
Четверта різновид антарктичних тюленів залишається відносно невідомою. Тюлени Росса рідше, ніж крабери або Ведделі. Коли з’являється зловмисник, він любить набрякати на шиї, як попередження. Він хороший примусовий плавець: кити-косатки поділяють його риболовлі.
В океані льоду,
риба не замерзає
Більшість риб мають життєво важливе значення - підтримувати внутрішню температуру близько до температури води, в якій вони живуть. Це з чисто енергетичних причин: конфлікт градусів за Цельсієм призведе до занадто великого споживання калорій. Тому в антарктичних водах, як і в глибокій Арктиці, риби змушені витримувати внутрішні температури, дуже близькі до точки замерзання, характерної для морської води.Залежно від солоності води, морська вода замерзає між - 1,8oC і - 2,5oC-. Вимірювання показали, що при -2oC полярні риби залишаються активними і демонструють нормальний обмін речовин. У надзвичайно холодних водах деякі риби отримують користь від явища "переохолодження", що дозволяє їм еволюціонувати в середовищі, температура якого нижче точки замерзання власної крові. Канадське дослідження показало, що риба, кров якої має точку замерзання - 1oC, зазвичай еволюціонує у воді при - 1,75oC-. Але контакту з брилою льоду достатньо, щоб порушити рівновагу: точка замерзання може бути перевищена, і риба загине.
Але в антарктичних водах риби користуються додатковим захистом. Їх кров багата на своєрідний «антифриз», що утворюється з глікопептидів.
Пінгвіни, королі крижини,
просвітлити життя людей і морів
З 18 видів пінгвінів на вічних льодах Антарктиди постійно сидить лише імператор, найбільший птах сімейства сфенидових (1,12 м). Його двоюрідні брати, менші, віддавали перевагу язикам островів, які оточують Полярне коло, щоб засновувати там величезні колонії. Король або пінгвіни Аделі, вони знаходять у відносно милосердному відношенні цих регіонів менше слави для виживання, ніж 400 000 імператорів, вимушених корабельних аварій з Білого континенту.
Пінгвіни мають дзьоби, що сміються, і веселе поводження. Однак вони не сміються щодня над зграєю льоду, де їм загрожує температура, яка опускається до - 40o C. Їх вибір екстремалу пропонує лише ту перевагу, що знеохочує наземних хижаків поселятися в їх околицях. Страх перед пінгвіном має унікальне обличчя: у морського леопарда, грізного м'ясоїдного тюленя, який голодом призводить до патрулювання вздовж замерзлих берегів, очікуючи необдуманого пірнання молодого пінгвіна або одного з цих колективних падінь, які тягнуть кілька десятків великі птахи у води. Своїм порятунком щасливці завдячують лише розміреним зусиллям. Якщо їх швидкість (8 км/год під водою) дозволяє, вони зможуть проеціювати свої 40 кілограмів до 3 метрів у висоту і таким чином знайти обнадійливий лід.
Пінгвін викликає захоплення і захоплення. Фотографами, які знаходять для нього повітря зірки. Також вченими, які виявили у цієї великої пташки загублену на замерзаючому Півдні об'єкт гострих досліджень. Пінгвін вражає своєю пристосованістю. Пато на вигляд, він навчився використовувати лід для ефективного пересування. Він чудовий ходок. Колонії часом вибирають в якості основи для поселення заповідні території, дуже далекі від океану. Отже, затока Хоуп встановлена за 320 км від берега.
Холод переслідує пінгвінів. Для захисту вони мають товсте оперення з до 12 пір’ям на квадратний сантиметр. Коли холод стає невблаганним, колонії утворюють «черепаху». Як і римські легіонери, вони туляться один до одного в концентричних колах, які нараховують до 6000 осіб. Місця змінюються відповідно до потепління кожного з них. Таким чином, їм вдається обмежити на 50% тепловтрати, які вони зазнають, залишаючись ізольованими.
За відсутності гнізда пінгвіни, які лежали в період з травня по липень під час полярної зими, дають яйцю розвиватися на ногах самки. Наприкінці трьох тижнів цей починає плавати до моря, щоб там харчуватися. Потім самець бере на себе і прикриває свого майбутнього малюка під кишенею внизу живота. Повернувшись в колонію через період від 90 до 120 днів, самка вигодовує вилупився маленького пінгвіна. Самець, який втратив до 40% запасів білка, відчуває в ньому справжній "сигнал", ще не з'ясований вченими, який штовхає його, припиняючи всі справи, йти морським шляхом для відновлення своїх загрожуваних запасів.
Ця дивовижна здатність до посту вражає вчених, які набили кілька сотень цих кумедних птахів мікрочіпами. Вони дозволяють їм краще зрозуміти життєвий цикл пінгвінів. Для вимірювання пройденої відстані та використання запасів енергії; дивовижне уповільнення їх метаболізму, коли під час глибокого занурення (до 500 метрів протягом 18 хвилин) їм вдається знизити температуру з 38 до менш ніж 25 ° C. Це дослідження знаходить застосування у вивченні ожиріння у людей та втрати ваги страждають онкологічними хворими.
Відстеження мікрочіпів пінгвінів також дозволяє вимірювати розвиток морських запасів риби та ракоподібних за допомогою шлункових зондів. І для вимірювання ефекту "Ель-Ніньо", цієї гарячої течії, яка змінює стан холодних вод Антарктиди. Тоді в поверхневих водах риб менше. А молоді пінгвіни, які ловлять рибу на невеликій глибині, стають жертвами значної надмірної смертності.
Його гігантські крила заважають йому ходити
Шарль Бодлер хотів би відплисти з Південної Джорджії чи Кергелена. Він міг би мріяти, милуючись еволюцією цих величезних морських птахів, що співав у своїй поемі "Альбатрос" і які схожі на поета, принца в повітрі та маріонеток на землі, де його гігантські крила заважають ходити.
Виючий альбатрос - лорд. Він проводить своє життя, пролітаючи над південними морями, навколо Антарктиди. Його довгі, вузькі крила з розмахом крил до 3,50 м дозволяють йому без особливих зусиль серфінгувати на підйомах. А якщо вітру немає, він просто сідає на воду. Він лише погоджується покласти ногу для відтворення. Одне яйце, 78-денний розплід і 278-денне годування цуценяти. Підрахуйте: розмножуватися пара може лише раз на два роки.
І молодий альбатрос нарешті відлітає до океану, щоб харчуватися стравою з морепродуктів, кальмарів, восьминогів, каракатиць, риби, відходів траулера, яких він жалить своїм грізним 18-сантиметровим дзьобом і яким він воліє смакувати ніч, під зірками . І для задоволення літати над водою, іноді на тисячі кілометрів.
Мандрівний Альбатрос - не єдиний птах в Північному Льодовитому океані. Всього існує 107 видів.
Величезні колонії, деякі з яких можуть мати мільйони членів, селяться на невеликих островах південних морів. Альбатроси, але також буревісники, чайки, чайки, крячки, скуї, стеркорарії, скуї.
Пір’я захищає їх від холоду, але ноги голі на льоду. Щоб запобігти втраті тепла, наприклад, деякі чайки охолоджують кров до того, як вона досягне їхніх ніг, щоб зберегти кров у своєму тілі.