Догляд INCI-Wiki (28) альфа-ліпоєва кислота eattraincare

альфа-ліпоєва

Товариство дермофармації e.V. розділило косметичні антивікові інгредієнти на різні категорії в 2012 році. Залежно від ситуації дослідження та доказів їх ефективності, дермокосметичні засоби проти старіння шкіри можна розділити на три групи:

  1. Активні інгредієнти з доведеною ефективністю in vivo
  2. Активні інгредієнти з підтвердженою ефективністю in vitro
  3. інші активні інгредієнти

Для сьогоднішньої INCI-Wiki я вибрав інгредієнт із першої категорії та придивився до нього уважніше. Я був здивований тим, скільки цікавих публікацій про альфа-ліпоєву кислоту - незалежно від дерматокосметичної точки зору. Щоб не надто зламати цвіль, я, звичайно, обмежусь використанням косметичних препаратів. Звільніть сцену для справжньої важкої ваги в боротьбі зі старінням!

категорії

Антиоксидант, засіб проти старіння

Хімічна назва

INCI та похідні

Тіоктова кислота (INCI), альфа-ліпоєва кислота, тіоктова кислота, 1,2-дитиолан-3-пентанова кислота, 1,2-дитиолан-3-пентанова кислота

Спосіб дії

  • сильний антиоксидант: нейтралізує активні форми кисню, що виникають у шкірі, наприклад, у зв'язку з сигаретним димом або УФ-випромінюванням [1]
  • регенерує використані антиоксиданти, такі як вітамін Е, вітамін С, кофермент Q10 та глутатіон [2]
  • місцево застосовувана альфа-ліпоєва кислота призводить до значного поліпшення вікових змін шкіри [3]
  • покращує синтез колагену у фібробластах (клітинах шкіри)
  • захищає шкірний бар'єр, запобігаючи окисленню ненасичених жирних кислот, що містяться в клітинній мембрані. В результаті клітинна мембрана залишається еластичною і зберігає природну цілісність, що в кінцевому підсумку запобігає втраті шкірним бар’єром своїх функцій.
  • зникає гіперпігментація і темні плями, регулюючи синтез коричневого пігменту шкіри (меланіну)
  • зменшує глибину зморшок і тонких ліній
  • заспокоює симптоми сонячного опіку при застосуванні безпосередньо після впливу УФ-випромінювання

Використовуйте концентрацію

формулювання

Дослідження 2015 року ще раз підкреслило, що актуальна доступність активних речовин залежить від двох основних аспектів: вивільнення речовини з відповідного матеріалу-носія та подальшого проникнення в шкіру [4]. Це свідчить про те, що не тільки концентрація речовини, що міститься, є визначальною для ефективності, а перш за все її рецептура. Надто часто цим аспектом нехтують, що я помітив особливо у зв'язку з деякими продуктами від The ​​Ordinary. Тут використовуються деякі цікаві INCI, деякі у запаморочливо високій концентрації, і всі думають: вау, це все! Розчарування швидко настало (принаймні для мене), тому що без відповідної основи та рецептури лосьйон старанно змащується і товче, але в більшості випадків не було переконливого ефекту.

Але повернемось до альфа-ліпоєвої кислоти (ALA): за останнє десятиліття ALA приділяється все більша увага в косметичній промисловості завдяки переконливій ефективності як потужного антиоксиданту. У згаданому дослідженні 2015 року було встановлено, що вивільнення ALA з косметичного препарату сильно залежало від його рецептури. В основному, ALA розчиняється як у воді, так і в жирі, але виявилося, що це емульсія, в якій ALA розчиняли в жирному спирті пропіленгліколь і потім поєднували з цетеаретом-20, цетарильним спиртом, цетиловим пальмітатом, ізопропілміристатом, ланоліном PEG-75, Диметикон-кополіол був розроблений як особливо дешевий. Тут вивільнення з матеріалу-носія та подальше проникнення через шкіру були оптимальними.

Смішний факт

Альфа-ліпоєву кислоту можна вживати у вигляді дієтичної добавки. Кажуть, що він має різні профілактичні та терапевтичні ефекти, які в кінцевому рахунку в основному зумовлені антиоксидантною активністю ALA. Кажуть, що ALA протизапальний, антимутагенний, антиканцерогенний та нейропротекторний; він також підвищує чутливість до інсуліну та затримує (старіння клітин) [2].

ALA також з’являється знову і знову у зв’язку з «втратою ваги», саме тому багато виробників дієтичних добавок стрибають на це. Однак якщо уважніше ознайомитись із первинною літературою, втрата ваги при прийомі АЛК досі спостерігалась лише у зв'язку з терапією пацієнтів із шизофренією із надмірною вагою, які отримували ліки з атиповими нейролептиками [5]. Той факт, що зараз галузь сприймає це як факт, що ця втрата ваги працює і для здорових людей, не дивно, якщо врахувати, що занадто багато людей все ще шукають зручний спосіб схуднення (... замість довгострокового звертаючи увагу на свій раціон і регулярно займаючись спортом).

Команда мрії

Як уже зазначалось у розділі "Формулювання", середовище, в якому знаходиться АЛА, є вирішальним. Але ALA також досить корисна як чиста добавка для стабілізації інших антиоксидантів у тому ж складі: наприклад, для вітаміну Е, вітаміну С та вітаміну А.

Добре знати

Альфа-ліпоєва кислота - це природна речовина, яка виробляється самим організмом і знаходиться в особливо високих концентраціях в мітохондріях наших клітин. Мітохондрії необхідні для дихання клітин та виробництва енергії. Коли кисень поглинається і переробляється в джерела енергії, часто утворюються вільні радикали - з біохімічної точки зору цілком логічно, що ALA так сильно зосереджена в мітохондріях. Саме завдяки своїй ефективності як сильного антиоксиданту косметична промисловість також зрозуміла переваги цього інгредієнта і використовує його проти існуючого старіння шкіри, а також профілактично проти передчасного старіння шкіри.

Однак важливо зазначити, що як і багато хімічних сполук, ALA існує двох типів, які поводяться як зображення та дзеркальне відображення: R-альфа-ліпоєва кислота та S-альфа-ліпоєва кислота виглядають однаково, тільки орієнтація інша. При промисловому виробництві ALA завжди виробляються обидві форми, але біологічно ефективним варіантом є лише R-альфа-ліпоєва кислота. Не всі виробники беруть до уваги цей факт і формулюють суміш, а не R-альфа-ліпоєву кислоту. Це впливає на ефективність та ціну - і те, і інше суттєво знижується.

догляд | розуміння догляду за шкірою