Кити вусатих - їхні звички харчування та шляхи міграції
У вусатих китів немає зубів, а у верхніх щелепах сотні китів довжиною до чотирьох метрів. Борода, як наше волосся та нігті, складається з рогової речовини кератину, а також її називають "китовою кісткою".
Тарілки для бороди розташовані на відстані одного-трьох сантиметрів, вистелені волохатими волокнами і разом утворюють своєрідне решето. Кити відкривають рот, щоб їсти, вода і їжа надходять, а потім вода знову виштовхується крізь вуса. Їжа залишається фільтрованою в роті: Криль, планктон та інші дрібні організми. Деякі кити можуть плавати з відкритим ротом, постійно фільтруючи їжу. На відміну від зубчастих китів, «інструменти для годівлі» вусатих китів продовжують рости протягом усього життя, що необхідно через ознаки зносу.
15 видів вусатих китів буде в чотири сім'ї підрозділиться: Сірі кити (1 вид), Борозні кити (9 типів), Праві кити (4 типи) і Праві кити Мінке (1 вид). До борозенних китів, «найсучасніших» з видів великих китів, належать, наприклад, кит мінке, кит Брайда, горбатий кит, сейф, сірий кит, північний та південний правий кит, плавник та блакитний кит. Тварини отримали свою назву завдяки борознам на шиї, які розширюються, як акордеон, коли вони всмоктують воду, щоб поїсти, і демонструють рожеву шкіру.
В основному кити вусатих харчуються лише чотири-п’ять місяців у році. Для цього в літні місяці відповідної півкулі вони прямують до більш прохолодних, поживних вод навколо полюсів землі, де знаходиться великий кит щодня до двох тонн їжі може поглинати, особливо кралів криль. Такі кількості потрібні для накопичення товстого шару жиру - бульбашки. Запаси енергії китам потрібні самі тривалі щорічні міграції до репродуктивних ознак в субтропічних і тропічних широтах, які вони відвідують протягом зими. Іноді подорож у кілька тисяч кілометрів. Навесні кити мігрують назад до полярних вод, де проводять літо.
У вусатих китів, на відміну від зубчастих, відсутність підсилювача ехолота було доведено. Імовірно, їх зору достатньо для відстеження шкіл планктону та криля. Однак вони можуть видавати дуже гучні низькочастотні звуки, які можна почути за сотні кілометрів, і служать для спілкування один з одним.
Як допомогти китам і дельфінам

Врятуйте гігантів морів
Колись кити були володарями морів, сьогодні багатьом видам загрожує зникнення. WWF бореться за виживання гігантів наших морів амбіційними проектами.
Спонсори китів, дельфінів та моря
Навряд чи будь-який інший вид тварин зачаровує людей так сильно, як кити та дельфіни. WWF хоче масово сприяти захисту видів, що перебувають під загрозою зникнення.
Родовища нафти та газу біля російського острова Сахалін загрожують притулком сірих китів у західній частині Тихого океану, що перебувають під загрозою зникнення. Продовжити читання → .