Морські ссавці 10 захоплюючих фактів про китів - спектр науки
Морські ссавці: 10 захоплюючих фактів про китів
Для більшості людей кити вже не є величезним джерелом білка, який можна нестримно експлуатувати, а досить ніжним, розумним морським гігантом. Після століть полювання майже на межі зникнення, багато видів дещо відновились у своїх популяціях. І крім деяких корінних народів, лише кілька націй полюють на тварин у більших масштабах. За останні кілька десятиліть дослідження китів швидко зросли, але багато питань залишаються без відповіді. Чому дзьобові кити Кюв’є занурюються так глибоко? Чому кити сідають на мілину? Як синій кит годує своє масивне тіло? І які види загрожують незабаром зникнути?

Він більший за косатку, але морські біологи довго не помічали його: лише в 2003 році японські вчені описали омурського кита (Balaenoptera omurai). Раніше зразки, вбиті китобоями, вважалися другорядними представниками кита Брайда. І оскільки він був офіційно визнаний окремим видом, дослідження кита Омура мало просунулися до тих пір, поки Сальваторе Черкіо з акваріуму Нової Англії в Бостоні та його команда вперше не виявили та не змогли спостерігати популяцію біля північно-західного узбережжя Мадагаскару. Згідно з ДНК-аналізом, кити Омура мають порівняно низький рівень генетичного різноманіття між собою, тому вони, ймовірно, досить рідкісні. Здається, тварини віддають перевагу відносно рівним і теплим акваторіям шельфу, принаймні регіонально, де вони фільтрують зоопланктон з води. Кит Омура, до речі, не є надзвичайним винятком: за останні кілька десятиліть були виявлені та описані деякі нові види китів - незважаючи на їх розмір, їх можна не помітити на просторах морів або неправильно віднести до відомих видів. Інший приклад - досі не описаний дзьобатий кит з Тихого океану, якого японські китобої називають вороним китом через його темний колір.
Північний правий кит (Eubalaena glacialis) - один з найрідкісніших великих китів на землі. На сьогоднішній день він практично не оговтався від полювання, що різко скоротило популяцію близько 100 000 тварин, що колись налічувало близько 100 000: біля північноамериканського узбережжя Атлантики досі плавають лише близько 300 - 500 екземплярів. Однак європейське населення, мабуть, вимерло. По-англійськи вид також називають "правим китом", оскільки ці тварини були правильними морськими ссавцями на початку полювання на китів. Вони повільно рухались біля узбережжя і тому їх легко було захопити. У наш час найбільшу небезпеку для них становить зіткнення з кораблями. Сутички за останні кілька десятиліть спричинили третину всіх випадків загибелі китів. Тварини часто також гинуть, оскільки заплутуються в лініях і сітках. Через невелику популяцію втрата кожного окремого екземпляра є невдачею для захисту видів.
У січні 2016 року кілька кашалотів опинились на узбережжі Німеччини та Нідерландів, хоча за даними розтину вони були здорові - окрім пластикових відходів у шлунку, які, однак, не призвели до негайної смерті, на думку ветеринарів. Тварини, ймовірно, загубились під час міграції з Арктики на південь до Північного моря, де вони не змогли знайти достатньо їжі і врешті-решт опинились у неглибокому шельфовому морі. В принципі, таке скручування може відбуватися у всьому світі. Причини цього ще не з’ясовані до кінця; Обговорюються різні теми, такі як сонячні бурі, що впливають на магнітну орієнтацію тварин, військовий ехолот, що фатально порушує їх спілкування, або хворі особи, що ведуть їх до загибелі. Люди часто намагаються допомогти цим кашалотам повернутися в море, але, на жаль, більшість гине на пляжі. Рятувальникам може стати навіть складно - коли гази, що засвоюються, надувають масивні тіла. Іноді туші вибухають, про що свідчать вражаючі відеозаписи. Іноді мертвих китів підривають превентивно.
У німецьких водах кити рідко катаються. Іноді кашалоти губляться в Північному морі, але потім вони незабаром гинуть. Кіти плавника та мінки також не є частими гостями. А дельфін-афалія живе в Північному морі, але здебільшого тримається подалі від наших узбереж. Зовсім інакше йдеться про звичайну свиню (Phocoena phocoena), яку за трохи удачі можна спостерігати з пляжу Зільт. Тому що тут морські ссавці розмножуються і вирощують своїх молодняків. Загальна популяція в нашому регіоні, за оцінками, становить від 15 000 до 50 000 тварин, залежно від сезону. Отже, вид не перебуває під гострим зникненням. Однак у морських свинячих порід є проблеми в Північному морі: вони потрапляють в рибальські мережі і вважаються чутливими до шуму, тому вони втікають із уражених регіонів, коли будують офшорні вітрогенератори.
На момент написання цієї статті в Каліфорнійській затоці плавало, мабуть, лише 30 ваквітів, або каліфорнійських морських свиней. І ця примітка важлива, оскільки вид вимирає прямо на наших очах: майже щомісяця один із цих маленьких китів гине в одній із рибальських мереж, які використовуються для незаконного вислідування виду риби, якій також загрожує зникнення. Будь-які вжиті на сьогодні контрзаходи, такі як заборона риболовлі чи заповідні території, зазнали невдачі, оскільки не вдалося застосувати місцеві закони. Отже, останньою надією для морських біологів є сміливий план зловити залишки каліфорнійських морських свиней і тримати їх у закритому приміщенні - наприклад, у закритій бухті - де вони можуть розмножуватися. Спеціально навчені дельфіни-афалії повинні відстежувати сором’язливих ваквіт і вести до них захисників тварин. Цей останній екстрений цвях слід використовувати восени 2017 року. Сподіваємось, до того часу ще не буде пізно.
Серед морських ссавців нарвал (Monodon monoceros) виділяється дуже особливою особливістю: своїм великим спіралеподібним бивнем, який може бути довжиною до трьох метрів і виступає з верхньої губи. Біологи довго ламали голову над тим, для чого це корисно. Чи це служить вторинною статевою характеристикою, яка повинна переконати жінок (які зазвичай не мають бивня) в чоловічих якостях? Або суперники з цим борються в змаганнях? Це орган чуття? Можливо, зуб - це трохи всього. Однак кадри безпілотних літаків біля узбережжя канадської території Нунавут показують, що це, безумовно, служить одному: тварини використовують його, щоб подавити потенційну здобич. Короткий зазубрений рух знепритомлює жертв нарвала. Так їх легше зловити.
У повному обсязі сині кити (Balaenoptera musculus) можуть досягати довжини більше 30 метрів і ваги до 200 тонн. Це робить їх найбільшими видами тварин, які коли-небудь жили на землі. Це масивне тіло доводиться годувати, і гіганти досягають цього майже виключно споживаючи крихітні організми: планктон, криль, рідше рибу. Підрахунки приводять до величезної суми 40 мільйонів ракоподібних, яку з'їдає синій кит на день - еквівалент близько 3,5 тонни корму. Але як такій тварині вдається з’їсти ці величезні кількості? У будь-якому випадку, відкриваючи рот, різко і сильно гальмує його, коли надходить вода та їжа. З кожним просуванням широко відкритий рот наповнюється масою води, що відповідає приблизно половині ваги тіла кита. Потім він фільтрує поживні речовини та ракоподібних, поки рідина повертається назад у море. Все це дуже енергоефективно: кит споживає в 90 разів більше енергії на «укус», ніж на сам процес їжі та подальше прискорення свого тіла. Щоб вирішити, чи варто ковток взагалі вартий, блакитні кити, як і інші вусаті кити, мають на роті високочутливі датчики, якими вони вимірюють щільність здобичі у воді.
Звичайно, оскільки ссавці, кити та дельфіни повинні регулярно виходити на поверхню, щоб перевести дух. Тим не менше, деякі види навіть занурюються у вічну темряву глибокого моря, щоб полювати там. Найвідомішим прикладом цього є кашалоти, які полюють на великих восьминогів на безсвітніх просторах - їхній основний корм. Згідно з сучасними знаннями, абсолютним рекордом глибокого занурення є кит Кюв'є з дзьобом (Ziphius cavirostris), який може виростати до семи метрів заввишки і важити до трьох тонн. За допомогою супутникової системи ARGOS Грегорі Шорр з дослідницького колективу Каскадія та його колеги виявили, що найдовше зафіксоване занурення тривало більше двох годин, а найглибше досягало глибини майже трьох кілометрів. Кити з клювом Кюв'є, ймовірно, також полюють на восьминогів там, але мало відомо про види через їх прихований спосіб життя.
Боухед-кити (Balaena mysticetus) живуть далеко на півночі і мають кілька особливостей: їх голова займає майже третину всієї довжини тіла, їх жировий шар надзвичайно товстий, щоб адаптуватися до холоду - і вони особливо старіють. Відомі окремі зразки, тривалість життя яких перевищує 200 років; що робить їх найдовшими ссавцями. Серед хребетних їх перевершують лише деякі види, наприклад, гренландська акула, яка може прожити до 400 років. Через рясні бульбашки та через те, що на них так легко полювати, гренландські кити стали найпоширенішими жертвами промислового забою. Але повільно їх кількість знову зростає: сьогодні має бути від 5000 до 8000 примірників. Місцевим інуїтам все ще дозволяється використовувати тварин у невеликих масштабах і в дуже традиційному вигляді. Переважна більшість гренландських китів живе в Тихому океані. Вважалося, що населення Атлантики давно вимерло, але, можливо, воно вижило в невеликій кількості - посеред давно невідомого притулку між льодовиковим льодом.