Сіскінська пісня, зовнішній вигляд та їжа співочої птиці

Сіскін: Чому спритний відвідувач зими так популярний

20 лютого 2020 р., 14:22 | om, t-online, ron

сіскінська

Невеликий, але високий: жвава сискіна належить до сімейства зябликових (Fringillidae) та підродини златів (Carduelinae). (Джерело: Томмі Свенссон/Getty Images)

  • розділити
  • Закріплення
  • Роздрукувати твіт
  • На пошту
  • редакція

Це одна з найменших птахів зябликів у Європі: сискін. Але він компенсує свій невеликий розмір виразним співом та барвистим оперенням - принаймні, що стосується самця.

огляд

Сіскін (Carduelis spinus) є вдома по всій Європі, за винятком Ісландії та північної Скандинавії. Своєю назвою він зобов’язаний тому, що воліє харчуватися насінням вільхи та берез.

Відмінні альпіністи часто висять догори дном на своїх гілках, щоб погризти насіння. Комахи відіграють меншу роль їжі, ніж інші види зябликів. Але при вирощуванні молодняку ​​вони є важливим джерелом харчування.

Популярні місцеві види птахів
Серія фотографій з 17 малюнками

Взимку сискін можна побачити на місцях годування. Як зерножер, він віддає перевагу зернам, як диким насінням.

Зовнішній вигляд: Маленький, легкий і насичений контрастом

З довжиною тіла близько дванадцяти сантиметрів сискін трохи менше домашнього горобця. Тим не менше, мова йде про розмах крил приблизно від 20 до 23 сантиметрів. Його вага в середньому становить від 12 до 18 грам.

Самці особливо виділяються своїм чорним, жовтим та зеленим кольором оперення, яке надзвичайно контрастне. Чорний лоб характерний для птиці. Решта голови жовта, за винятком зеленуватих щік і чорного підборіддя.

Самки сискінів менш помітні

Молода жіноча сискіна: у неї менше жовтого пір’я і, як правило, менш помітна. (Джерело: blickwinkel/imago images)

Самки, навпаки, трохи більш непомітні. Вони мають зелено-сіре оперення і світло-сірий живіт. Крила самок також переливаються жовто-зеленими.

У порівнянні з іншими зябликами, сискіни мають досить довгі та вузькі дзьоби, що робить їх ідеальними для збору дрібних насіння з шишок вільхи тощо.

Спів: співають лише чоловіки

У сіскіні співає лише самець. Його спів звучить щебетання, лапання або хрускіт і виконується як з верхівки дерев, так і під час польоту. В кінці його співу звуки розтягуються і носові. Вони чимось нагадують шуми, що видаються від задишки.

"Di-didl-didl-dä" - це або, принаймні, щось подібне може бути використано для опису співу Сіскіна. Також можна почути "Tetteretett" та "di dieh". Його спів в народі перекладається як "козяче м'ясо жорстке".

Середовище існування та поведінка

Сискін в основному зустрічається в садах, парках або на відкритих ландшафтах. Зазвичай його можна побачити тут з жовтня по квітень. Однак у низькому гірському масиві та в Альпійському регіоні його можна виявити цілий рік.

Це так званий частковий мігрант, який в осінні місяці переїжджає до Центральної Європи або навіть на південь.

Сіскін часто об'єднується зі золотухами в змішаних косяках. Можна помітити, що рої раптово злітають, а потім сідають на те саме або сусіднє дерево.

  • Ось звучить:Вікторина - що це за птах?
  • Хто в який час співає?:Ці птахи будуть будити вас щодня
  • Акції різко зменшились:Черепаха - птах 2020 року

Розмноження та розведення

Сіскін починає свою селекційну діяльність приблизно в квітні, але іноді навіть наприкінці зими. Гніздо в основному приховане у верхніх щільних гілках хвойних дерев, таких як ялини. Після того, як самка прогріває яйця протягом дванадцяти-14 днів, пташенята вилуплюються. Обидва батьки піклуються про розплід, поки він не злетить.