Соловей (Luscinia megarhynchos), птах з мелодійною піснею
Соловей (Luscinia megarhynchos) - Passeriforme з сімейства Muscicapidae, малі та середні особини. Його добре знають у Франції своєю мелодійною піснею. Перелітний птах, соловей проводить зиму на південь від Сахари і повертається до нас наприкінці квітня - початку травня.

Як розпізнати солов’я ?
Дуже стриманий і сором’язливий, солов’я важко спостерігати. Це досить струнка птах, від маленького до середнього розміру, трохи більша за горобця. Її тіло округле і нагадує тіло у маліни. Порівняно тьмяне оперення солов’я має коричневий до темно-червоного кольору, особливо на хвості, який він часто носить прямо. Однак нижня частина його тіла білувата. У нього досить довгі і міцні ноги і гостра чорна купюра. Очі у нього темно-карі, оточені білуватим очним кільцем.
Це птах, який більшу частину часу живе на землі, де знаходить собі їжу і який ховається в хащах або на густих деревах. Політ у нього низький і легкий.
Крики та пісня солов’я
Соловей дуже популярний, особливо своїми дзвінками та піснями, які можна почути навесні. Це навіть одна з єдиних птахів, разом із дрозд, яка співає вночі, крім періоду розмноження. Її пісня мелодійна з широким розмаїттям флету та повторюваних нот. Соловей видає насичені, голосні, щебечучі свистки. Коли він з родиною, він може вимовляти хрипкі крики.
Місце проживання солов’я
Місце проживання солов’я в основному в лісах, лісах і густих гаях. Але він також дуже поширений у парках та лісистих садах міст, а також у садах. Він відвідує сонячні райони, де температури досить приємні і де не буває сильних дощів.
Їжа солов’я
Соловей харчується переважно комахами, павуками, дощовими черв’яками, мурахами, мухами та равликами, яких він знаходить на землі. Також він харчується ягодами та насінням в кінці літа та восени.
Розмноження солов’я
Розмножувальний сезон солов’я проходить з кінця квітня до середини липня. Гніздо воно будує на землі або на невеликій висоті серед кущів і в добре прихованому місці, яке знаходить рік за роком. Самка відповідає за влаштування гнізда з листям і сухою травою. Вона відкладає там від 4 до 6 яєць навесні, один або два рази на рік, у період з травня по червень, які вона інкубує одна. Солов’ї народжуються через 13 днів, а самостійними стають через 3 тижні.
Корисний чи шкідливий для саду соловей ?
Як комахоїд, соловей вітається в садах, оскільки він допомагає позбавити їх від великої кількості комах, шкідливих для рослин та культур.
Фотографії: Кентіш Сантехнік № 1 - Кіт Вілсон № 2