Справжній коріандр - біологія
Справжній коріандр (Coriandrum sativum)
Справжній коріандр (Coriandrum sativum) - вид рослини з сімейства зонтичних (Apiaceae). Застосовується як трава та лікарська рослина.
Найменування
Ім'я Коріандрум а коріандр походить від грецьких слів Користувач для помилок і amon або анесон для анісу з [1]. Інші загальноприйняті назви - арабська петрушка, азіатська петрушка, китайська петрушка, садовий коріандр, вбудований коріандр, пряний коріандр, індійська петрушка, каліндра, Klanner, запаморочення, трава запаморочення, смердюча трава, трава настінних вошей, клопи клопів, клоп чи кмин [2]. Зокрема, коріандр неправильно згадується в німецькій мові з назвою кінза, що походить від іспанської.
опис

Зовнішній вигляд і лист
Коріандр росте як однорічна трав'яниста рослина. Висота росту коливається від 30 до 90 см залежно від місця розташування, сорту та використання. [3] Частини рослини сильно пахнуть клопами [1] Утворюється струнка «підщепа». Поздовжньо жолобчастий стебло круглий у перерізі. Всі частини рослини над землею оголені. [4] [5] Більш молоді листки суттєво відрізняються за формою від старших. Молоді листки досить округлі, широкі та розрізані на три частини, тоді як старі листя двоперисті та дрібно розділені.
Суцвіття, квітка і плоди
Період цвітіння проходить з червня по липень [4] і триває близько чотирьох тижнів [6]. Подвійне золоте суцвіття, що стоїть на довгому стеблі суцвіття, має плоску структуру і має три-п’ятикутне [6]. Конверт парасольки відсутній і складається лише з кількох ниткоподібних листочків. У дельдхенів оболонки є лише зовні. [7] Квіти коріандру білі. У період цвітіння бджоли літають над коріандром. [1]
Плоди майже кулясті і з двох частин. Зазвичай вони залишаються разом після закінчення навчання [8]. Зовні насіння від жовтого до коричневого, іноді до кінчика бузкове, а всередині світле. Насіння ззовні вертикально жолобчасті, а зсередини порожнисті. [9] У міру дозрівання насіння запах рослини та насіння, подібний до клопів, зменшується [10]. Залежно від походження насіння мають розмір від 2,5 до 5 мм. Маса тисячі зерен становить від 2 до 10 грам. Насіння можна зберігати близько 3 років, зберігати при постійній температурі нижче 10 ° С і вологості насіння менше 10%, але також може проростати довше [8], максимум до 6 років. [9]
Відзнака
Дуже подібне порожнисте насіння (Радіани біфори) відрізняється від коріандру (Coriandrum sativum) двосферичними плодами. [10]
інгредієнти
Коріандр містить ефірну олію. Плоди (насіння) містять ліналоол, гераніол, [8] α- та β-пінен, лімонен, геранілацетат, α- та γ-терпінен, борнеол. Перші дві олії, зокрема, забезпечують приємний запах насіння і з’являються на практиці лише після висихання. Насіння містить 60% олії, що міститься в рослинах. Частиною цього є також жирна олія, така як петроселінова, пальмітинова та олеїнова кислоти. [8] Олія петроселіну досягає до 80% олії коріандру. [6] [11] Жирні олії можуть бути використані як замінники пальмової олії та кокосової олії, які використовуються у миючих засобах (сировина) та у виробництві косметики чи обробці шкіри. [6] Трава та корінь: деканал, тридецен- (2) -ал), жирна олія (петрозелінова кислота, олеїнова кислота, ліноленова кислота, пальмітинова кислота), білки, крохмаль, цукор, пентозани, дубильні речовини, вітамін С, сліди органічних кислот, флавоноїди, фуранозизокумарини (наприклад, коріандрин), кумарини: умбеліферон, скополетин. Його інгредієнти складають 70% монотерпенолів, 10% монотерпенів, кетонів, складних ефірів та кумаринів.
Походження та історія
Передбачається, що Середземноморський регіон є регіоном походження. Коріандр дикий, але невідомо, що він дикий. [12] Однак справжній коріандр широко використовується як лікарська та ароматична рослина в культурі та в усьому світі. [13] Перші докази використання походять з часу 6000 р. До н. Е. В Ізраїлі. [14] Рослина використовується з 5000 р. До н. Е. І згадується в санскритських писаннях та у Вавилоні. Насіння також використовували в Стародавньому Єгипті і знаходили під час розкопок. Коріандр був відомий і в римські часи. Про коріандр згадували в Китаї ще в 400 р. Н. Е., А у Великобританії - у 1066 р. Поступово його завезли в Північну Європу в 15 столітті [14], де коріандр використовувався для парфумерії в 17 столітті і був однією з перших трав, яку іммігранти завезли в Північну Америку в 1670 році. [15] До 1956 року не було відомо жодних вибраних сортів коріандру. [1] Сьогодні рослина культивується в Центральній, Південній та Північній Америці та особливо в Мексиці, а також в Африці (Єгипет, Марокко) та Європі (Франція, Туреччина, Угорщина, Німеччина, Італія, Україна) та Азії (Китай, Індія, Іран, Таїланд). [12]
використання
Сьогодні більшу частину коріандру перетворюють на порошок каррі. [14]
Вирощування та збір врожаю
Коріандр розмножується за допомогою насіння.
Хвороби та шкідники
Що стосується бактеріальних захворювань, коріандр особливо страждає від в’янення парасольки (Pseudomonas syringae pv. коріандрікола), який також відомий як конусовий коньяк. Квітковий гриб викликаний грибком Colletothrichum gloeosporioides викликані. Плями на листках викликані жовтим в’яненням (Ramularia coriandri), Phyllosticta coriandri борошниста роса (Бешиха багатокутна) генерується. Бактеріоз призводить до гниття на рослині Erwinia carotovora субсп. каротовора, Rhizoctonia solani і Фузаріоз spp. М'які помилки іноді з'являються як забруднювачі тварин. [19] Інвазія комах в іншому випадку менш відома. Дуже теплі, сухі умови вирощування є несприятливими, оскільки повільний ріст і втрата насіння під час збору врожаю можуть спричинити сильне падіння врожаю. [6]
Видобуток нафти
Ефірне масло коріандру отримують із насіння за допомогою парової дистиляції.