Зайчик і кролик визнають відмінності журналу ZooRoyal

У повсякденній мові вже існує певна плутанина термінів: у жаргоні кролівників самок називають «кроликами». Типовим, але неправильним терміном для домашніх кроликів є «стабільний заєць». «Зайчі кролики» - це кролики, статура яких була наближена до зайців шляхом розведення. Поміси між дикими кроликами та зайцями біологічно неможливі. Наші одомашнені домашні кролики походять від диких кроликів і поширені у незліченних кольорах і породах. Ви ніколи не побачите кроликів як домашніх тварин: вони входять до червоного списку видів, що перебувають під загрозою зникнення, у Німеччині.

кролик

Яка різниця?

Заєць, як кролик, відноситься до загону кроликоподібних та до сімейства «справжніх кроликів». З точки зору історії роду, заєць і кролик - далекі родичі, кожен зі своїм видом.

Якщо поглянути на кроликів і зайців, можна помітити відмінності: кролики маленькі і кремезні, а зайці - помітно більші, стрункі тварини. У зайців довші вуха, ніж у кроликів. Ноги також довші і м’язистіші. Кролики, як правило, одиночні тварини, але кролики живуть більшими групами.

Звідки беруться зайці та кролики?

Коричневі зайці спочатку були знайдені лише у Старому світі. З людьми вони пробралися до Нової Зеландії, Австралії, Південної Америки та таких островів, як Океанія. Дикий кролик - прабатько домашнього кролика - походить з Піренейського півострова та невеликої території в Північній Африці. Сьогодні він поширений по всій Європі, за винятком північної Скандинавії, а також натуралізувався в Південній Америці та Австралії.

У міських районах із зеленими насадженнями кролики почуваються вдома як послідовники культури - в парках та на кладовищах вони інколи завдають клопоту своїм неабияким апетитом. Кролики також ідеально пристосувались до відповідних середовищ існування. За винятком Антарктиди, вони сьогодні живуть скрізь на землі, в тундрі, а також у тропічних лісових районах. Тим не менше, заєць є дикою твариною, яка знаходиться в цій країні. Природні місця проживання тварин значно зменшуються в результаті сільського господарства. Це, безумовно, одна з причин, чому біологи вже деякий час все більше спостерігають за кроликами в заміських місцях та міських зелених насадженнях.

Фанатики та спеціалісти з цивільного будівництва

На відміну від кроликів, кролики живуть більшими сімейними групами і будують нори, які з’єднують їх через великі тунельні системи. Їх розкопки не проходять без проблем, наприклад, коли вони “заселяють” дамби. Кролики крепускулярні. Неминучої небезпеки немає, але ви також можете насолоджуватися розслабленим сонячним ванною.

Кролик значно більший - не талановитий інженер-будівельник. Він шукає захисту під кущами, у високій траві або в щілинах. Там він створює корито під назвою "Сассе". Цей відкритий спосіб життя також є причиною того, чому молодняк рано залишає гніздо.

Що їдять зайчики та кролики?

Кролики та кролики домовляються про меню: обидва - чисті рослиноїдні тварини і харчуються зеленню у вигляді трави, листя, коренів та трав. У безплідний час і взимку вони не зневажають кору дерев.

Ще одне спільне у них - дивний спосіб травлення. Обидві тварини не утворюють ферментів, що розщеплюють целюлозу, тому ферментація повинна відбуватися в додатку. Утворені там багаті вітамінами екскременти знову їдять, щоб розщепити поживні речовини.

Коли все стає важко: кролик тікає, а підвал криється

Також підключіть ворогів: Хижаки, такі як лисиці, хижі птахи та тілесні тварини, є серед хижаків зайця та кролика. Якщо хижаки знаходяться поблизу, кролики кидаються в свою підземну нору, з якої вони ніколи не відходять занадто далеко. Зайці, навпаки, шукають свого порятунку в польоті. Вони тікають від нападників з блискавичною швидкістю, демонструючи характерний зачіп гачка. Завдяки своїй наполегливості бігуни на довгі дистанції зазвичай залишають своїх переслідувачів. Вони досягають максимальної швидкості 70 кілометрів на годину і сили стрибка в два метри. Вражає, чи не так?

Як розмножуються кролики та зайці?

Зайці та кролики активні вночі та на світанку, а також можуть спостерігатися вдень під час шлюбного сезону. Кролики-самці - набійники - в цей час влаштовують видовищні «боксерські поєдинки», щоб відігнати суперників. Самки кроликів можуть мати молодняк кілька разів на рік. Шлюбний сезон триває з січня по жовтень. Після 42-денного періоду вагітності народжується від двох до восьми, у виняткових випадках до 15 молодих тварин. Маленькі кролики злітають відразу після народження: вони народжуються з хутрам і відкритими очима і можуть через короткий час покинути Сассе.

Шлюбний період диких кроликів змінюється залежно від клімату. Вони компенсують високий рівень смертності потомства підвищеним коефіцієнтом розмноження і буквально розмножуються, як кролики. Після терміну вагітності від чотирьох до п’яти тижнів, кролиця-мати народжує в середньому п’ять безпорадних, оголених дітей - п’ять-сім разів на рік! Маленькі прилягають: лише через десять днів вони розплющують очі, покидають гніздо через три тижні і сисні до четвертого тижня.

Якими небезпеками загрожує заєць і кролик?

Фокс і Ко люблять їсти кроликів і зайців. Але хижаки далеко не є найбільшою загрозою для джмеля.

Такі захворювання, як вірусна хвороба міксоматоз та так звана китайська епідемія, можуть вражати цілі зграї кроликів і спричинили руйнівну популяцію в минулому. Що лякає: вірус міксоматозу був навмисно занесений людиною в 1950-х. Він повинен був містити популяції кроликів. Однак вірус поширився по Європі і досі є головним вбивцею диких кроликів. Кролик в значній мірі імунний до вірусу.

Але йому теж важко. Відсутність перелогів та коридорів ускладнює пошук та утримання території. Статистично на початку століття на 100 га землі було близько 50 зайців із сильними коливаннями у федеральних землях. Мисливці також спостерігають зменшення популяції: зайця переслідують як дрібну дичину за допомогою рухомого та піднятого полювання. За останні тридцять років показники стрілянини зменшились і з 1980-х років зменшились більш ніж наполовину. Незважаючи на статус зникаючого, на зайців все ще полюють. Закритий сезон для зайців триває з 15 січня по 1 жовтня; в цей час вони виховують своїх молодняків.