Застосування гліцерину, рекомендації - NetDoktor

Карола Фельхнер - позаштатна письменниця в медичній групі NetDoktor та сертифікований консультант з питань навчання та харчування. Вона працювала в різних спеціалізованих журналах та інтернет-порталах, перш ніж стати журналістом-фрілансером у 2015 році. Перед початком практики вона вивчала переклади та переклади в Кемптені та Мюнхені.

застосування

Гліцерин, також званий гліцерином, гліцерином або пропантріолом, зазначений як харчова добавка під європейським номером затвердження E 422. В основному використовується як зволожувач та підсолоджувач у їжі. Але що ж таке гліцерин, коли він використовується і чи шкідливий він для здоров’я? Прочитайте тут все, що вам потрібно знати про цю добавку.

Що таке гліцерин?

З хімічної точки зору, гліцерин - це безбарвна в’язка рідина без запаху, яка призначається спиртам. Це відбувається як основний будівельний матеріал у всіх жирах та оліях. При спиртовому бродінні в пиві та вині або при виробництві біодизеля гліцерин виробляється як побічний продукт. Тіло також робить це, коли розщеплює жири.

Рослинний гліцерин отримують розщепленням рослинних жирів, наприклад, при омиленні кокосової олії. Для промислового використання гліцерин зазвичай отримують із безбарвного та без запаху газу пропілену за допомогою хімічних процесів. Але також можна отримати його з тваринних жирів.

Сирий гліцерин використовується в промислових цілях. З іншого боку, у фармацевтичному секторі використовують суміші з водою, оскільки вони мають нижчі температури плавлення і їх в’язкість нижча. Це робить їх технічно легшими в обробці. У чутливій до якості галузі харчової промисловості використовується синтетичний гліцерин високої чистоти, який не походить від попередників тваринного або рослинного походження.

У виробництві також можуть використовуватися генетично модифіковані організми.

Де використовується гліцерин?

Оскільки гліцерин має солодкий смак і пов'язує воду, він використовується в харчовій промисловості для підсолоджування (60% солодкості сахарози) та як зволожувач, або для захисту певних продуктів від висихання (наприклад, у хлібобулочних виробах або марципані).

Крім усього іншого, Е 422 використовується як поліпшувач адгезії та пластифікатор у покриттях, виготовлених з желатину, альгінатів та похідних крохмалю, та в ковбасних ковбасках. Гліцерин також служить розчинником, носієм та солюбілізатором для ароматизаторів, барвників, антиоксидантів та ферментів.

Гліцерин також схвалений для органічних продуктів, але не всі екологічні маркування дозволяють це (Demeter Швейцарія, Bioland, Naturland та інші виключають).

Серед іншого, його можна знайти в таких продуктах:

  • М'ясні вироби (наприклад, желатинове покриття)
  • торт
  • Кондитерські вироби
  • Покриття
  • Какао-продукти
  • Шоколадні вироби
  • жуйка

Гліцерин може застосовуватися за принципом “quantum satisfa”, тобто в кількості, необхідній для досягнення відповідної мети, без обмежень максимальної кількості.

Окрім виробництва харчових продуктів, Е 422 також використовується у фармацевтичній та косметичній промисловості, а також гарантує, що тютюнові вироби не висихають.

Гліцерин - це сумнівно?

Гліцерин вважається нешкідливим для здоров'я. Існують навіть дослідження, які свідчать про те, що добавка завдяки своїй водозв’язуючій здатності може принести спортсменам невелику перевагу у виконанні при виконанні вправ на витривалість понад годину.

В органічному секторі люди скептично ставляться до використання Е 422, незважаючи на схвалення. Існує теза, що схвалення в цьому сегменті продуктів базується на помилці, оскільки гліцерин фактично повинен вивільнятися ІЗ рослинних екстрактів, а не сама добавка ДЛЯ виробництва рослинних екстрактів, як це відбувається зараз.

Якщо ви хочете уникати генетично модифікованих продуктів харчування та продуктів із тваринами, ви повинні це зробити Гліцерин не споживайте.