Апельсинова олія - біологія
Апельсинове масло також відомий як Олія апельсинової кірки (лат. Aurantii dulcis Ефір). Існує два основних типи апельсинової олії:
- Апельсинове масло, солодке
- Апельсинове масло, гірке
Апельсинове масло, солодке

Отримується холодним пресуванням стиглих шкірок плодів апельсинового сорту Citrus sinensis. Шкірки фруктів є побічним продуктом виробництва апельсинового соку і виробляються у великих кількостях. Апельсинова олія на сьогоднішній день є найбільш широко виробленою ефірною олією, щорічне світове виробництво становить близько 20 000 тонн (2002 рік) [1]. Німеччина імпортувала понад 2000 тонн апельсинової олії в 2001 році. Поряд з олією гвоздичного листя та олією евкаліпта, це одне з найбільш доступних ефірних масел. Бразилія на сьогоднішній день є найважливішим місцем виробництва апельсинової олії, поряд з Каліфорнією, Флоридою та Сицилією.
Хімічні інгредієнти та фізичні властивості
Апельсинове масло - рідина від жовтого до жовто-червоного кольору. Номер CAS - 8028-48-6. Щільність становить 0,842-0,850 г · см −3, [α] = + 94 ° до + 98 °. (+) - вапно - основний компонент апельсинової олії, що містить понад 90%. Крім того, є альдегіди октанальні та деканальні, синенсальні, а також октил та нерилацетат. Останні надають апельсиновій олії аромат. Вміст складного ефіру, який коливається залежно від регіону зростання, відіграє важливу роль стосовно ціни продажу.
області застосування
Апельсинове масло в основному використовується для ароматизації напоїв, кондитерських виробів та парфумерних побутових виробів, а також у біологічних консервантах для деревини та розріджувачах фарб. Це також головний компонент багатьох засобів для зняття етикеток. Він також дуже популярний як ароматичне масло в ароматичних лампах для ароматизації приміщень. Апельсинове масло надає подразнюючу, алергічну та фототоксичну дію на шкіру, тому краще не використовувати його на шкірі.
Апельсинове масло, гірке
Отримують із шкірки цитрусових авранцій (Сицилія, Іспанія). Він має більш схожий на мандарин запах і гіркий аромат. Світове виробництво становить близько 10 тонн, і воно використовується для ароматизації лікерів та запашних вод.
Приклади застосування технології
Область застосування така ж, як і для скипидарного масла. Більш висока ціна компенсується приємнішим запахом та меншим алергічним потенціалом.
- Знежирення металевих деталей, наприклад, велосипедних ланцюгів, зубчастих коліс або кулькових підшипників. Для більших частин апельсинове масло досить непридатне через високу ціну.
- Видалення смоли, смоли та масляних плям
- як засіб для чищення щіток, а також для розріджування масляних фарб
- Видалення смоли з точних механічних деталей, таких як старі деталі годинника
- як замінник скипидарного масла в живописі
- як ароматизатор у їжі
- Для смакової косметики (мило, олія для ванн, крем).
Небезпеки
Згідно з Постановою про небезпечні речовини, основний компонент лімонен позначається символами "Xi" (подразник) та "N" (небезпечно для навколишнього середовища). Олія апельсинової кірки є легкозаймистою, тому її слід тримати подалі від джерел займання та тримати щільно закритою. Це подразнює шкіру та слизові оболонки. Тому слід уникати контактів. Також під час роботи слід забезпечити хорошу вентиляцію. При попаданні на шкіру олію апельсинової кірки необхідно змити водою з милом. Залишки продукту повинні передаватися до колекції забруднюючих речовин.
Існує алергічний потенціал, але він набагато нижчий, ніж у інших терпенів.
Багато пластмас, особливо поліакрилатів та лакованих меблевих поверхонь, піддаються нападу та відриванню.
У самців щурів спостерігався канцерогенний (канцерогенний) ефект. Лімонен реагує з α2U-глобуліном, який не виробляється самками щурів. Люди не виробляють білок, саме тому вважається, що лімонен не є канцерогенним для людини. [2]