Десебал, банда з червоною шиєю, прибув до Сибіру

Децебалус, червоногрия банда, яку супутники контролювали фахівці SOR, прибув до Сибіру. Подорож розпочалась у березні з Болгарії та тривала близько трьох місяців.
Децебал проїхав 8922 кілометри за 95 днів до місць гніздування - півострова Таймир у Сибір. Міграція розпочалася 12 березня 2014 року, коли птах пролетів над Чорним морем на озері Дуранкулак у Болгарія, наскільки Крим.
Перша зупинка була зроблена на озерах поблизу міста Дружелюбка, де Децебал пробув ще кілька днів. Потім він прибув у Росія, на озерному комплексі Манич-Гуділо. Тут він знайшов їжу і відпочивав до 31 березня. Наступна зупинка була в Казахстан, на невеликому озерці біля села Шатта, де він пробув ще десять днів. Звідси Децебал пролетів на північний схід і всього за два дні пройшов 1000 кілометрів до Явленки. Це було просто розігрівання, тому що слідував новий етап в 1200 кілометрів, близько Північне полярне коло. Остання зупинка для Децебала була в дельті річки Об 5 квітня, а закінчення міграції відбулося біля озера Кучумка на річці Пясіна. Тут червоношиї гуси гніздяться поблизу снігових сов або сапсанів. Ці види є жорстокими захисниками власних гнізд, а пташенята гусей також захищені від інших хижаків.

На жаль, другий гусак з червоною шиєю, який супутник контролює Румунське орнітологічне товариство (SOR), Дарко, також не працює. Передавач, встановлений на птахів, все ще транслює з кордону між Росією та Казахстаном, але дані, що передаються, не точні, що може свідчити про те, що птах або серйозно постраждала, або загинула.
Читайте також
Децебал і Дарко - два самці гусака з червоною шиєю (Branta ruficollis), оснащені супутниковими передавачами з сонячною батареєю типу Argos Solar, вагою 18 грам. Птахи були спіймані 12 лютого 2014 року біля озера Дуранкулак в Болгарії, в рамках акції проекту LIFE "Збережи землю для червоних грудей". Призначення цих передавачів - надати якомога більше даних про «пункти живлення», що використовуються птахами під час міграції з зимових майданчиків в Румунії та Болгарії до місць гніздування в Сибіру. Потім ці дані приводять до найбільш прийнятних заходів щодо збереження червоношиї гуски - найбільш зникаючого виду диких гусей у світі на цей час.