Користь кокосового масла в косметиці
Переваги кокосового масла в косметиці
Вперше опубліковано: 1 червня 2016 р
Редакційна група: MEDICHUB MEDIA
Анотація
Кокосове масло отримують із насіння зрілих горіхів кокосової пальми. Дослідники, дієтологи та медичні працівники заохочують його використання завдяки його якостям. Сюди входять переваги у догляді за шкірою, волоссям, віями та бровами, нігтями, а також усунення стресу, зниження ваги, підтримка оптимального рівня холестерину, індукування імуномодулюючих ефектів, профілактика серцево-судинних захворювань та нещодавно при хворобі Альцгеймера (1). Існує певна суперечка щодо переваг та шкідливості цієї олії при серцевих захворюваннях, але вона ніколи не заперечувала її корисну дію на шкіру, волосся або нігті.
Застосування кокосової олії, зокрема кокосової оливи незайманого, в косметичних продуктах зумовлено його комплексною дією на шкіру, яка полягає головним чином у зволоженні та підтримці ліпідного бар’єру без індукції побічних ефектів. У статті представлений науковий огляд щодо косметичних переваг кокосового масла.
Резюме
Кокосове масло отримують із насіння стиглих кокосових пальмових горіхів. Дослідники, дієтологи та медичні працівники заохочують його використання завдяки його якостям. Сюди входять переваги в догляді за шкірою, волоссям, віями та бровами, нігтями, а також усунення стресу, зниження ваги, підтримка оптимального рівня холестерину, індукування імуномодулюючих ефектів, профілактика серцево-судинних захворювань та, нещодавно, хвороби Альцгеймера (1) . Існує певна суперечка щодо переваг та шкідливості цієї олії при серцевих захворюваннях, але її сприятливий вплив на шкіру, волосся або нігті ніколи не заперечувався. Застосування кокосової олії, особливо кокосової оливи, у косметиці пояснюється його комплексною дією на шкіру, яка полягає головним чином у зволоженні та підтримці ліпідного бар’єру шкіри без індукції побічних ефектів. Ця стаття намагається науково розглянути косметичні переваги цієї олії.
Відповідно до Європейської директиви 93/35/ЄЕС (Європейська комісія), "косметичні продукти" визначаються як будь-яка речовина або препарат, призначений для контакту з різними зовнішніми частинами людського тіла (епідерміс, волосся, нігті, губи, зовнішні статеві органи) або зуби та слизові оболонки в ротовій порожнині з єдиною чи основною метою - очищення або запалення, зміна їх зовнішнього вигляду та/або корекція запахів тіла та/або захист чи підтримка їх у належному стані .
Тисячі років люди в тропічних країнах використовували кокос з пальми Cocos nucifera (сімейство Aracaceae) у своєму щоденному харчуванні та утриманні.
Відомий як "кальпа врікша", санскрит - це пальма, яка відповідає усім життєвим потребам. У Малайзії кокос називають "pokok seribu guna", що означає дерево з тисячою використаннями, а на Філіппінах його називають "деревом життя". Усі складові частини кокосової пальми написані великими літерами.
Кокосове масло добувають із серцевини стиглого кокосового пальмового горіха. Існує багато суперечок щодо його вживання в їжу. В даний час медичні працівники та лікарі рекламують кокосове масло для його користі для здоров’я. Однак тривалий час вважалося, що насичені жири в його складі мають небажаний вплив на серцево-судинну систему.
Опис. Хімічні та фізико-хімічні властивості
Залежно від способу видобутку та обробки кокосове масло буває декількох видів:
- рафінована кокосова олія (вона знебарвлена та дезодорована);
- гідрогенізоване кокосове масло - отримується гідруванням рафінованого; він має вищі температури плавлення, між 36 і 40 ° C (97–104 ° F);
- фракціонована кокосова олія (виділяє деякі жирні кислоти, такі як лауринова кислота, каприлова кислота або капринова кислота, для використання в косметичній або фармацевтичній промисловості);
- натуральне кокосове масло;
- кокосової олії.
Найновішим продуктом на ринку є кокосове масло кокосового віджиму, однак для нього не існує стандартного визначення галузі, як і для оливкової олії першого і першого віджиму. Кокосове масло кокосового горіха отримують природним шляхом або механічним способом, гарячим або холодним. Олія не піддається хімічному рафінуванню, знебарвленню або дезодоруванню, тому її природні якості не змінюються (3). Подальша обробка не потрібна перед використанням в косметиці для людей. Кокосова олія, найчистіша форма, є безбарвною і зовсім не прогірклою. На відміну від натуральної кокосової олії, воно посилюється вітаміном Е, природним антиоксидантом, який запобігає реакціям перекисного окислення. Метод екстракції може впливати на інтенсивність кокосового смаку продукту.
У період з 20-х до 30-х років минулого століття було встановлено, що кокосова олія містить в основному тригліцериди середнього розміру, стійкі до перекисного окислення. Вони відрізняються від тваринних жирів, які містять довголанцюгові насичені жирні кислоти, сполуки, що викликають серцевий ризик. Середньоланцюгові жирні кислоти мають захисний ефект від серцевих захворювань, на відміну від довголанцюгових.
Склад жирних кислот кокосової олії нежирних речовин визначали методом газорідинної хроматографії (табл. 1).

Модифіковане кокосове масло містить поліненасичені жирні кислоти у вигляді моно-, ди- та тригліцеридів і корисно в косметичних або фармацевтичних складах, які захищають ліпідний бар’єр для запобігання сухості шкіри.
Кокосова олія Virgin має температуру плавлення від 24 до 25 ° C (75-76 ° F), тому його можна використовувати в обох агрегатних станах, рідкому або твердому. Він стійкий до високих температур (вище 76,6 ° C). Характеристики кокосової олії первинного виробництва наведені в таблиці 2.

Кокосову олію можна видобувати за допомогою «мокрого» або «сухого» процесів. «Сухий» процес полягає у видаленні серцевини оболонки та сушінні її гарячою (у полум’ї або на сонці). Так отримується «копра». Копра пресується або розчиняється в різних розчинниках, потім кокосова олія виділяється. У «мокрому» процесі свіжий кокос використовується як сировина, а між олією та водою утворюється емульсія. Етап руйнування емульсії може бути складним. Емульсію можна піддавати тривалому кип’ятінню, але масло знебарвлюється і спосіб не є економічним. Сучасні методи передбачають центрифугування або ферментативний електроліз. Вологі процеси менш вигідні, оскільки вони мають менший урожай, а рослини більш трудомісткі.
Віргінське кокосове масло відрізняється від натурального кокосового масла процесом екстракції: якщо останнє витягується подрібненням або холодним пресуванням висушеного кокосового ядра, то перше добувається з кокосового молока зі свіжих волоських горіхів (6). Подальші процеси, такі як бродіння та відділення шляхом центрифугування, охолодження або ферментативної дії, дозволяють відокремлювати масло від води. Інші методи розділення: кип’ятіння свіжого кокосового масла з подальшим випаровуванням слідів води (мікровиштовхування); холодне пресування сушених ядер кокосового горіха безпосередньо (7) .
Дія та використання в косметиці
Yeap SK та ін. оцінювали антиоксидантну здатність кокосової олії незайманого in vivo. Це зменшує перекисне окислення ліпідів і підвищує активність супероксиддисмутазної сироватки у мишей (1). Як повідомляється, кокосова олія первинного походження багата поліфенолами, які, як відомо, мають сильну антиоксидантну активність (4). .
Наступні тести, проведені Intahphuak et al. Доведено, що кокосова олія діви має помірний протизапальний ефект (8) .
Повідомляється, що олія, видобута з Cocos nucifera, має цілющу дію. Невін та ін. вивчав вплив місцевого застосування олії на шкіру та її антиоксидантну здатність у мишей. У своєму дослідженні тварин протягом 10 днів обробляли кокосовою олією незайманого стану, через 24 години після нанесення травми. Цілющу здатність олії оцінювали шляхом контролю повного часу епітелізації, а також за допомогою розчинності структури колагену, активності глікогідролази або гістопатології грануляції тканин. Оцінка цих параметрів привела до висновку, що у тварин, які отримували кокосове масло, цілюще відбувалося набагато швидше (9) .
Але найголовніше, що кокосове масло - чудовий зволожувач і кондиціонер для шкіри. Дослідження показали, що незаймане кокосове масло зволожує шкіру, не викликаючи побічних ефектів (10,11) .
Жирні кислоти, що входять до складу цієї олії, природним чином містяться в шкірі, а деякі похідні, такі як лауринова кислота, мають антисептичні та протигрибкові властивості (4,12). .
Завдяки вмісту в мінералах та вітамінах кокосове масло ефективно зволожує суху, потріскану або роздратовану шкіру, також є хорошим ексфоліантом (4). Атопічний дерматит, що призводить до інколи тривожної дегідратації шкіри, можна лікувати кокосовою олією. Євангеліста та ін. вивчав актуальний ефект цієї олії, вимірюючи індекс SCORAD (скоринг атопічного дерматиту). Спочатку обстежували 117 пацієнтів, а потім через 2, 4 та 8 тижнів. Підкреслено перевагу кокосової олії незайманого від мінеральної олії (13) .
Кокосове масло також рекомендується при лікуванні бородавок та подразнень після епіляції. Допомагає запобігти втраті та регенерації волосся. Фрагменти білка в кокосовій олії запобігають появі лупи (4) .
Наявність у значних кількостях насичених жирних кислот, особливо лауринової та міристинової кислот, мотивує використання цієї олії в лосьйонах для очищення шкіри. Також використовується у сонцезахисних продуктах (4) .
Кокосове масло входить до складу мила, оскільки воно не осідає у сольових розчинах. Однак наявність основного лавра в олії може дратувати шкіру (14) .
Всі ці дослідження виправдовують використання кокосової олії в косметиці та дермато-косметиці. У традиційній культурі багатьох народів кокосове масло застосовується в їжу, і не тільки протягом багатьох поколінь. Ці популяції мають низький рівень ожиріння, серцевих захворювань, раку, діабету, поліартриту та інших захворювань, характерних для Північної Америки чи Європи. Донедавна кокосову олію звинувачували в захворюваннях артерій або серця. Однак останні дослідження показали корисні властивості кокосової олії і особливо кокосової олії.