Ласка біологія, фотографії, їжа, поширення, середовище існування, поведінка
Зміст
| 1 -Опис виду | 5 - Поведінка | 9 - Вік і довголіття | 13- Захист |
| 2 - Розташування та популяції | 6 - Почуття | 10 - Динаміка чисельності населення | 14 - Фотографії |
| 3 - Середовище існування та довкілля | 7 - Сліди та відбитки | 11- Природні хижаки | 15 - Бібліографія |
| 4 - Їжа | 8 - репродуктивний цикл | 12 - Полювання та відлов | 16 - Інтернет-посилання |
1 - Фізичний опис виду та характеристики
Ласка (Mustela nivalis Linnй) - невеликий хижий ссавець, який належить до сімейства Mustelidae. Він є найменшим європейським представником цієї родини, і найменший хижий ссавець з Європи (розмір 20см завдовжки, вага 100г). У цього Мустеліда короткий хвіст однорідного кольору, повністю червонувато-коричневий, що відрізняє його від усіх дрібних хижих тварин (зокрема, горностай, який є більшим і який має кінець на кінці, завжди чорний у формі кисті. Чорний ).

Слово Ласка походить від скорочення "прекрасний маленький звір".
Морфологія та анатомія
Ласка - дуже маленький ссавець з тонким і витягнутим тілом. Шерсть тіла є зверху коричневий, в той час як горло, грудна клітка та живіт білий або світло-сірий, з a нерегулярна лінія розмежування (на відміну від Горностая). Протягом року її сукня червоніша за літню сукню Герміне (яка взимку повністю біла).
У північній Європі та у високих горах спинна шерсть (червонувато-жовта) Ласки трохи розріджується взимку і перетворюється на "café au lait".
Ніжки у ласки дуже короткі, коричневі, з білою нижньою стороною. Вуха короткі, ледь помітні.
Ми також спостерігаємо a темна пляма на щоці.
Вага сильно варіюється від однієї статі до іншої:
Самця зазвичай багато більша за самку. Його тіло має розміри від 17 до 22 см (максимум 25 см), а хвіст також довший (від 50 до 65 мм), ніж у самки. Середня вага самця - 110 г (від 60 до 170 г).
Самка довжиною від 16 до 19 см (іноді 20 см), з хвостом від 40 до 55 мм. Середня вага самки становить 60 г. (від 35 до 90 г).
Отже, вага Ласки дорівнює вазі лише трьох-чотирьох сірих мишей.
Ласка без особливих труднощів заходить у нору польової полівки. Вона може просочитися крізь крихітний отвір 23 міліметри в діаметрі, великий як. монета 1 Ђ. (Самка проходить через ще менший отвір).
Класифікація Ласка європейська
Mustela nivalis Лінне
Європейська ласка
3 - Місцезнаходження та популяції
Глобальний географічний розподіл
Ласка зустрічається від Європи та Магрібу до Сибіру, Японії та Афганістану.
Він був введений на кілька островів в Атлантиці та Середземному морі для боротьби з мишами.
Географічний розподіл у Європі
Ласка особливо поширена в Росії огороджені ділянки. Він також населяє ліси та гори до верхньої межі лісу.
Вона звичайна вся Франція (Включаючи Корсику), але він рідше зустрічається на висоті та у великих лісових районах.
У Валлонії Ласка зустрічається на всій території.
Він часто відвідує узлісся, живоплоти, набережні, чагарники, чагарники, села та хутори, гори та рівнини злаків, де рясніють полівки. Його територія варіюється від кілька соток до 2 га.
Ласка часто відвідує відкриті та закриті рівнини та гори. Це можна спостерігати поблизу житлових будинків, на доріжках, уздовж стін, живоплотів та хмизу.
Чисельність Ласки значно варіюється, але їх коливання, здається, уважно стежать за еволюцією кількості гризунів, якими вона воліє харчуватися. Його наявність пов’язана з великою кількістю здобичі. Деякі особи є сидячий, інші нестабільні.
3 - Середовище існування та використання навколишнього середовища
Ласка може селитися і жити у будь-якому природному середовищі, крім великих вологих районів. Тому ми зустрічаємо його більш-менш у будь-який біотоп, як горностай (але на відміну від останнього, він уникає вологих ділянок).
Ласка регулярно відвідує узлісся, луки, набережні, краї канав, живоплотів, кущів, щіток, садів, парків, полів та лісів. Це можна спостерігати поблизу сіл та ферм, у горах та рівнинах. Вона віддає перевагу обробленим ділянкам, де є здобич для полювання.
Невеликі розміри Ласки дозволяють їй прослизнути в галереї гризунів і оселитися в норах дрібних гризунів, яких вона пожирала. В іншому випадку вона встановлює своє gote під купою каменів, у отворі в стіні, у пні дерева або між корінням, або в копиці сіна. Торт вистелений волоссям та пір’ям.
Вона влаштовується за чисельністю гризунів і залежно від конкурентів та його потенційних ворогів.
Всім іншим хижакам (Лисиці, Яструб, Вереск) потрібно мінімум природних укриттів (живоплоти, кущі, набережні, гадюки,.), Щоб сховати, зіпсувати та розмножити. З іншого боку, Ласка може вижити в абсолютно безлюдних місцях, таких як великі рівнини злаків, саме там, де продукуються найстрашніші рої полівки (приклад Гесбе в Бельгії, Валлонія).
4 - Їжа
Дієта та харчова поведінка
Розмір і морфологія Ласки робить це дрібний хижак гризунів. Він справді може пролізти в їхні найвужчі галереї (для цього достатньо 3-4 см) і пожирати мешканців.
Тому він майже виключно полює на дрібних гризунів Польові полівки, переслідуючи їх у свої нори. Він також може і виключно знищити деяких лагоморфів (молодих кроликів, відловлених у гнізді або відразу після відлучення від грудей, Delattre, 1987), або дрібних птахів (від 0 до 19% спостережуваних раціонів (Perrins, 1965; Dunn, 1977)). Її спеціалізоване меню іноді може бути доповнене комахами, безхребетними (дощовими черв’яками), молюсками, земноводними або дрібними плазунами (ящірками). Але дрібні гризуни незмінно є основною здобиччю Ласки. Комахоїдних (кротів та землерийки) їдять рідко (Erlinge, 1975).
Ласка часто зустрічається поблизу середовищ існування людини, але вона дуже рідко нападає на домашніх тварин. Насправді саме антропофільні гризуни (сірі миші) приваблюють його в околиці людей.
Розмір здобичі змінюється залежно від статі тварини і сягає більші розміри у самців, по відношенню до їх більших розмірів.
Всі фахівці одностайні: Ласка є “Присвячений дрібним гризунам і, зокрема, у наших регіонах. до польової полівки. Маленькі гризуни становлять майже всю споживану здобич (58-99%) . "
Щомісячний бюлетень № 98 Національної мисливської служби.
Ця залежність така, що велика популяція гризунів є важливим фактором, що обумовлює їх присутність (Delattre, 1987).
Ласка часто запаси здобичі поблизу родовищ (Гептнер і Наумов, 1974).
5 - поведінка
Ласка в основному нічна, як і інші мустеліди, але ритм її активності такий і вдень, і вночі, протягом усіх сезонів. Тому він дуже активний і вдень, і часто полює на дрібних гризунів у найгарячіші години.
Ласка є одиночний і не зв'язуватися з іншими дорослими.
Стрункість цього швидкого і настороженого маленького Мустеліда дозволяє йому це зробити крастись швидко в галереї гризунів. Тому Ласка проводить значну частину свого часу під землею, полює там, ховається там за найменшою тривогою і навіть влаштовує там своє гніздо.
Вона іноді випрямляється вертикально спостерігати за оточенням (положення в "Я").
Ласка - дуже мужній вид, вона не соромиться стикатися з тваринами набагато сильнішими за себе. Самка захищає своє потомство навіть проти чоловіка.
6 - Почуття
зір ласки пристосована до нічного та денного полювання і дозволяє добре розрізняти форми.
Ласка також здатна чути УЗД до 61 кГц.
Цей вид шипить, плює і видає маленькі крики, щоб підняти тривогу, пронизливий крик, щоб залякати.
7 - Сліди та відбитки
8 - репродуктивний цикл
Ласки ведуть життя одиночний, крім періоду розмноження. Спаровування ласок відбувається навесні. Здається, Ласка може повторюватися в будь-яку пору року.
У виняткових випадках у хижаків є або одне послідо на рік (погані роки), або два посліди на рік (роки, багаті на полівки). Ласка є живородящі (немовлята народжуються вже сформованими). вагітність триває від 5 до 6 тижнів. Розмноження відбувається в період з квітня по серпень, коли влітку виводиться від 4 до 8 молодняків на підстилку (іноді від 2 до 10). Самка народжує в підземне гніздо, зроблений з листя і сухої трави в ямі, дуплистому дереві або під купою каменів.
Молоді залишаються деякий час зі своєю матір’ю, відкривають очі на 4 тижні і незабаром після цього вперше залишають гніздо, щоб розійтися. Вони емансипуються у віці 12 тижнів.
Кількість молодих людей надзвичайно різниться від регіону до регіону та від року до року. Вона коливається залежно від кількості доступних гризунів і досягне максимуму під час великих спалахів. Середній показник коливається від 3 до 9 цуценят, які перебувають на грудному вигодовуванні від 3 до 6 тижнів або більше (Delattre, 1987).
9 - Вік тварин
Максимальна тривалість життя Ласки становить близько 7 або 8 років. Однак встановлена середньорічна смертність коливається від 75 до 90% населення (Кінг 1980). сильна репродуктивна здатність ласки, отже, обмежується a висока річна смертність. Дуже мало ласок виживають перший рік.
10 - Демографія та динаміка чисельності населення
Щільність популяцій ласки варіюється залежно від багаторічні цикли (регулярне чергування щільності) залежно від регіону, кожні 2 - 4 роки.
Висока щільність ласок (30 особин на км 2 ) супроводжують сильну популяцію сільських полівки ( Microtus agrestis) (від 100 до 450 особин/га) за Lockie (1966). І навпаки, у фази низької щільності гризунів мало ласок (менше 0,2 особин/км 2). Видобуток і хижаки, таким чином, сильно співвідносяться. Протягом одного циклу і на тій же ділянці щільність варіюється від 1 до 100 (Delattre, 1987). час реакції чисел ласки до збільшення щільності Мікротус менше 1 року. Коли щільність ласки досягає високого рівня, різке падіння цих щільностей слідує за фазою занепаду здобичі, навіть у присутності замісної здобичі.
Кількість молодих ласиць дуже залежить від кількості присутніх дрібних гризунів і коливається від 8 до 10 протягом «років Полівки». Якщо їжі недостатньо, розмноження затримується або навіть скасовується, або нараховується лише 4 - 5 молодих.
Утримання дрібних гризунів на розумних рівнях щільності включає механізм між здобиччю та хижаками, який одночасно задіяний кілька додаткових видів м’ясоїдних:
- Хижаки спеціалістів (Ласка, Горностай) відіграють певну роль дестабілізуючий на популяції гризунів, коли вони рояться.
- Інші хижаки генералісти (Фокс, Канюк.), Які також споживають здобич, крім гризунів, грають регулююча роль під час фаз спаду і коли здобич має низьку щільність (Фіцджеральд, 1977).
Таким чином, вони утримують чисельність гризунів на низькому рівні і затримують розвиток нового спалаху.
11 - Природні хижаки
У Ласки є відразливі анальні залози, але вона має багато природних ворогів. В основному це стосується Лисиця, дикі коти (і домашні та зайці), а також інші мустеліди: Fouine, Polecat (Erlinge et al., 1982).
Він рідко трапляється в меню хижих птахів: канюків, яструбів, сірих сов і сови-сипухи, сови-орла. (Пауелл, 1973; Делатр, 1987).
12 - Полювання та відлов
Ласка не завдає шкоди диким тваринам (майже не торкається ні кролів, крім молодих), ні птиці на подвір'ях. Іноді вона забирає трохи здобичі з невеликих ферм і лише робить рідкісні вилазки в курники та голубники. Він також не несе відповідальності за масове зменшення куріпок.
Однак даний вид може бути в даний час полювали або потрапляли у пастку у Франції. Згідно з указом міністра від 7/11/2002, Ласка є "видом шкідників", як Куниця та Полекат !
13 - Захисні заходи
В даний час особливої загрози для Ласки у Франції немає. В даний час цей вид є лише частково захищений. У Франції це справді може бути захоплений за певних умов, але його транспорт і натуралізація заборонені. Ласка з'являється в Додаток III Бернської конвенції.
Незважаючи на свою справжню корисність, на Ласку все ще жорстоко обмовляють сьогодні, її переслідують скрізь і в усі часи. Однак він є хижаком мишей та щурів (які полюють на птицю, дичину та птахів), і знищує величезну кількість полівки та гризунів-гризунів (які полюють на посіви). З огляду на свій спеціалізований раціон, Ласку не слід класифікувати як вид шкідників. A зниження рейтингу шкідників навіть було б дуже бажано.
На жаль, деякі мисливці або ловухи ігнорують наукову роботу щодо раціону Ласки і продовжують вірити в старі забобони.
Безрозсудне знищення Ласок створює екологічні проблеми, оскільки відсутність хижацтва сприяє розповсюдженню гризунів (польові миші та полівки). Ласку, корисний вид, логічно слід терпіти і навіть захищати.
14 - Фотографії європейських ласоток
Ласка непомітна і тому, як правило, залишається непоміченою. Але це досить цікаво і його можна спостерігати кілька хвилин здалеку, не тікаючи. Більшість спостережень є схованими. Фотографії, зроблені нижче, зроблені на полі, де мешкає польова полівка.
15 - Бібліографія:
- Енциклопедія хижаків Франції.
- Документи ONCFS.
- Делатр (1987).
MICMACHER CAROLE, GRANDCOLAS Styphan (1991). Зоологічний атлас. Усі види тварин у Європі. Comptoir du livre, Crйalivres, Париж. 343 с. ISBN 2-86721-235-9.