Один рік з вовками - Тендуа - Асоціація захисту біорізноманіття

Росія - Калузька область

асоціація

Вовк в національному парку Калузькі Зацеки, Росія ДОКТОР

Вовк - м’ясоїдний ссавець, комунікабельність якого добре встановлена, що характеризується постійною взаємодією з іншими особинами свого виду. У дикій природі вовки живуть сімейними групами, кожна сімейна група складається з дорослої пари, молодих, народжених у році, і молодих, народжених у попередньому році, які певний час продовжують жити зі своїми дітьми. Батьки на території останніх . Потреба у спілкуванні зі своїми однолітками є однією з найсильніших мотивацій у поведінці вовка; він відіграє вирішальну роль у поведінці та екології цього виду.

Навесні: вибір лігва

Найважливішою частиною середовища існування родини вовків є її центр, ключова частина сімейного простору. Вибирає її нещодавно створена племінна пара, а потім передає своїм нащадкам із покоління в покоління практично без змін. Тут знаходиться барліг, влаштований вовком для народження її молодняку. Зазвичай вовк готує кілька лігв, які сам викопує, або нори борсуків, які він робить для зручності. Вибір будівельної лігви чи існуючої нори залежить від досвіду вовка та конкретних погодних умов навесні. На початку ранньої теплої весни вовк віддає перевагу барлігу, розташованому на тінистих схилах, що виходять на північ, із джерелами води в межах 50 м.

Коли весна холодна і довго настане, вовк віддасть перевагу сухому, теплому лігву з платформою на сонці біля її входу. Більш досвідчена і зріла самка зазвичай віддає перевагу комфорту і вибирає свою барліг виходячи з "мікрокліматичних параметрів", при цьому покладаючись на свої інстинкти для забезпечення безпеки барлігу. Молода, недосвідчена вовчиця, навпаки, буде надавати пріоритет безпеці та тримати своїх вовченят у максимально віддаленому та незручному місці, але безпечному та недоступному.

Коли дитинчата старіють, їх матері змінюють лігва два-три рази. Потім рух здійснюється шляхом носіння в роті по одному маленькому, іноді на відстані декількох кілометрів. Старші дитинчата проводять день на відкритому повітрі, в ізольованих місцях мертвої деревини, на краю кишки, в кам'яному смітті, де вони можуть сховатися, підійти до води і де ігрові майданчики знаходяться на сонці.

Літо: Освіта дитинчат та навчання полюванню

Дорослий самець першим дбає про забезпечення їжею, полюючи навколо барлогу, на основних мисливських угіддях сімейної групи. Ця частина сімейної ділянки є життєво важливим простором для молодих нащадків і в основному використовується племінною парою. У цей період вовк контролює поведінку самця, який всіляко намагається догодити йому, приносячи в барліг щось, щоб нагодувати її та її молодняк: молодих кабанів, бобрів, зайців, оленів. Самка, що годує, зазвичай не залишає дитинчат дуже довго і не віддаляється від свого потомства на відстань більше чотирьох кілометрів. У роки, коли гризунів численно, вовк часто полює на полівки, які є значним доповненням до раціону дитинчат вовка. Коли вони ростуть, вовк рухається все далі і далі від свого досяжності, і він теж врешті-решт починає полювати на здобич для своїх дитинчат.

Один або два молодняка попереднього року можуть брати участь у полюванні з домінуючим самцем, але вовк, як правило, не допускає їхньої присутності біля барлогу, поки молодняк не зміцніє, тобто до кінця другого і третій місяць їхнього життя.
Навесні та влітку молодь попереднього року займає периферію сімейної ділянки, тим самим зберігаючи цілісність її меж. Навесні і на початку літа "підлітки" дуже хочуть повернутися в барліг, ніби переживають відродження, ще раз знаходячи ті подразники природи, які вони відчували в попередньому році, коли самі розробляли Дитинчат. Бажання повернутися до барлогу, до альфа-пари, яка є їх батьками, багато в чому гарантує цілісність сімейної групи протягом року.

Осінь і зима: збір та передача ноу-хау

Ближче до кінця літа вся родина починає збиратися разом. Останні народжені досягають приблизно 5 місяців і починають рухатися по сімейній ділянці разом із дорослими та їх старшими братами. Це один з найважливіших часів у житті молодих вовків. Вони залишають центр сімейної території і стежать за дорослими з одного успішного місця полювання на інше, поступово ознайомлюючись із усіма мисливськими угіддями групи. З наближенням зими сім’я вовків з’єднується в єдину, згуртовану групу. Беручи участь у полюванні з дорослими та їх старшими братами, дитинчата дізнаються про мисливські звички зграї та отримують життєво важливий досвід у отриманні їжі. У свою чергу, досвідчені дорослі вовки, успішно полюючи на великих травоїдних тварин, забезпечують необхідне харчування молодому поколінню в суворих сніжних умовах взимку.

Під час мисливських поїздок вовки можуть проїжджати від 12 до 40 км на день, покриваючи своїми рухами всю територію родини. Поверхня території, яку займає зграя вовків, що мешкає в лісовій зоні, коливається від 150 до 500 квадратних кілометрів, залежно від щільності їх основної здобичі, яка є копитними.
Вовки добре знають види копитних, що мешкають на тій чи іншій частині своєї території, їх фізичний стан, і вони намагаються полювати лише на тих особин, вилов яких гарантується з мінімальними зусиллями. Копитні тварини у хорошому фізичному стані не представляють для вовків особливого інтересу, але вовки постійно стежать за своєю потенційною здобиччю та «перевіряють» стан та швидкість реакції своєї здобичі. Сильних і здорових особин, коли вони помічають присутність хижака і розвивають достатню швидкість польоту, вовки не переслідують, останні воліють вибирати слабку і невпевнену здобич.

І знову весна: нові народження та розлука

Навесні, коли доросла племінна пара віддаляється від недорослих особин зграї і досягає центру родинної території, а молодняк залишається на периферії, тоді у групі вовків відбувається інший дуже важливий соціальний процес. Це розлука. Деякі недорослі вовки, іноді самі, іноді невеликими групами, залишають батьківську територію і шукають нові простори, незайняті іншими родами вовків. Виділення молодих вовків є ключовим фактором збереження цілісності популяції вовків на великій території. Саме це відокремлення молодняку ​​від сімейної групи дозволяє генетичне різноманіття популяцій вовків до рівня, достатнього для їх виживання, щоб уникнути "генетичного дрейфу".

У рішенні "залишити сім'ю чи залишитися" беруть участь різні фактори: соціальне середовище, особисті стосунки в групі, стать людей. Деякі вовки залишаються з первісною родиною все життя, а інші залишають у віці 2-3 років. По-перше, це молоді вовки, які залишають сім'ю, не в силах протистояти конкуренції та тиску з боку домінуючої самки, своєї матері. Наступними кандидатами для початку стають психологічно слабкі особи, які не в змозі підтримувати адекватний рівень соціальних контактів, а також невеликі згуртовані групи молодих вовків, що спілкуються лише один з одним і майже не контактують з ними. Інші члени зграї. Загалом, чим більша сім’я, тим більша ймовірність того, що зграя розпадеться на невеликі відособлені групи, і молоді вовки незабаром покинуть сім’ю. У європейському лісі Росії кількість вовків у сімейних групах може досягати до 15-18 особин, але частіше зграя не перевищує 10-11 вовків.

Однак, якщо ми спостерігаємо життя зграї вовків протягом року, це тоді складна система яка з'являється, керована багатьма внутрішніми механізмами, соціальними взаємодіями та біологічними процесами, які ідеально вписуються в спільноту, яку представляє ця зграя. І розуміння всіх цих тонкощів і самоконфігурація цієї системи не може не викликати нашого захоплення. !