Рік їжака з першого погляду - їжаки в Баварії
Коли їжак прокидається в кінці березня, він хоче їсти. Тому що перед шлюбним сезоном у травні він повинен спочатку відновити сили. Їжаки повинні встати на ноги перед тим, як увійти в сплячку. Бо виживе лише той, хто має відповідний бекон.

Їжаки прокидаються від сплячки, коли зовнішня температура довше становить близько десяти градусів Цельсія. До речі, самці на кілька тижнів раніше самок. Процес пробудження займає кілька годин, протягом яких їжак використовує величезну кількість енергії. Особливо йому допомагає так званий "коричневий жир", який зберігається в області плечей. Прокинувшись, кровотік збільшується до п’яти разів, а частота серцебиття та дихання значно прискорюється. М'язи, особливо ноги, сильно тремтять.
Під час сплячки їжак втрачає в середньому тридцять відсотків маси тіла. Тому змарнілий їжак одразу починає шукати їжу. Ви можете вперше помітити його, коли він підкрадається до тарілки м’яким квітневим вечором, який ви насправді поставили на садовій терасі для свого кота. Колючий халат їжака хитається по боках тіла. Тому ви можете забезпечити виснаженого хлопця підходящою їжею (котячою їжею, змішаною з пшеничними висівками або вівсяними пластівцями), оскільки навесні не так багато комах, черв’яків і равликів, щоб він міг цим втамувати свій величезний голод.
Їжачки - одинаки. Однак під час шлюбного сезону з середини квітня до кінця серпня їжаки-самці їдуть шукати собі партнерів і проїжджають до п’яти кілометрів за ніч. Інстинкт спарювання часто робить самців необережними, особливо при переході вулиць. Якщо їжак знайшов самку, він люто сватається до неї. Він чмокає і задихає, затягує та чухає чітко чутно.
Як тільки самець нарешті досягне мети своїх (шлюбних) мрій, а самка їжачка завагітніє, їжачка-пара знову піде своїм шляхом. Самка відповідає за виховання потомства. Не існує такої речі, як сім’я їжаків у традиційному розумінні, матері-їжачки - це одинокі батьки.
Більшість дітей-їжаків народжуються в серпні, деякі - у вересні. Після періоду вагітності близько 35 днів їжак народжує від двох до семи молодих тварин. У новонароджених їжаків вже з’явилися перші білі кольори колючок. Очі та вуха відкриваються у двотижневому віці.
Власники садів і прогулянків побачать найменших не раніше 3-тижневого віку, коли вони підуть у перші вилазки з матір’ю у темряві. Тільки в особливо теплих районах, наприклад, вздовж Рейну, можна побачити їжачків-маляток вже на початку липня або навіть у червні. Тут не можна повністю виключити друге підстилку. Загалом, їжаки мають потомство лише раз на рік. У вересні молоді їжаки ще можуть знайти багато їжі; ви можете легко набрати десять грамів за ніч. Ближче до кінця цього місяця діти-їжаки залишають свою матір та мігрують до інших районів у пошуках їжі.
У віці шести тижнів молоді їжачки самостійно досліджують своє найближче оточення і самостійно вирушають шукати їжу. Маленькі жують все, що потрапляє перед їх ніс, і таким чином відкривають, що їстівне. Приблизно з середини жовтня пропозиція жуків та личинок значно зменшиться. Тепер хлопці можуть годувати лише кілька грамів на ніч.
Навпаки, багаторічні їжаки, особливо самці, вже влаштували свої листяні зимові гнізда в захищених місцях. Їжачок, ослаблений вихованням маленьких, можливо, повернеться до їжі котячої їжі. Там же можна зустріти одного-двох молодих їжачків. Навіть у листопаді молоді їжачки часто нишпорять, щоб щось з’їсти, але з невеликим успіхом. Їх інстинкти підказують, що пережити зиму вони можуть лише з хорошою жировою подушкою. Вони будують захисне гніздо пізно, а іноді і безладно - одна з причин, чому багато молодих їжаків гине в холодну пору року.
Їжаки споруджують свої добре утеплюючі зимові гнізда, захищені від негоди та підбиті листям. Молоді їжачки іноді починають занадто пізно і працюють брудно - одна з причин, чому вони не можуть пережити холодну зиму. Їжачки люблять живоплоти, кущі, купи листя і купи деревини. Їжак пред’являє до свого дому мало вимог: для нього важливі достатня кількість їжі та схованки, так звані денні гнізда під кущами або в купах листя. Оскільки він часто більше не може знайти їх під відкритим небом, він шукає житла в садах і парках, кладовищах та зелених насадженнях.
Тепер, коли молоді їжачки самодостатні, самки можуть доглядати за власним зимовим жиром. За звичайних погодних умов самці впадають в сплячку вже на початку листопада. Таким чином, вони більше не заперечують дедалі дефіцитнішу їжу для їжаків та молодняку. Щоб заповнити нестачу їжі в холодну пору року, через кілька тижнів всі інші їжаки згортаються клубочком і починають сплячку. За цей час функції вашого організму знижуються до мінімуму. Температура тіла падає з 36 градусів до приблизно п'яти градусів Цельсія, частота серцевих скорочень від 180 до 250 ударів в хвилину до восьми до двадцяти, а частота дихання від сорока до п'ятдесяти вдихів до трьох до чотирьох. Їжачок іноді прокидається між ними, але потім, як правило, залишається у своєму захисному гнізді. В кінці березня спочатку прокидаються самці, а потім жінки в квітні знову йдуть шукати їжу, голодні.