Скельний голуб, лісовий голуб і коламбіна - Асоціація Фауне Альфорт
Опубліковано 2 листопада 2018 року Faune Alfort

фото: Селін Волонтер
Звичайне ім'я: Скелястий голуб
Вид: Columba livia
Етимологія: biset походить від давньофранцузького "bis", що означає темно-сірий; Колумба - це назва голуба латинською мовою; лівія відноситься до синюшного кольору (лат. liveo)
Вага: Від 200 до 300 грам
Розмах крил: Від 63 до 70 сантиметрів
Розміри: Від 32 до 34 см
Довговічність: 6 років
Місце проживання: скелясті морські скелі (щілини та печери) та сусідні поля; міста і села (порожнини та карнизи будівель)
Дієта: Живоїдні більш-менш всеїдні: насіння, плоди, комахи
Харчування в клініці: Насіння, вода
Звичайне ім'я: Лісовий голуб
Вид: Columba palumbus
Етимологія: Лісовий голуб, синонім деревного голуба, що походить від латинського palumbus, позначає великого дикого голуба, що гніздиться на деревах
Вага: Від 450 до 520 грам
Розмах крил: Від 75 до 80 сантиметрів
Розміри: Від 38 до 41 см
Довговічність: 16 років
Місце проживання: лісисті ділянки, парки та сади в місті
Дієта: Живоїдні більш-менш всеїдні: насіння, бруньки плодів, комахи
Харчування в клініці: Насіння, вода
Вони двоюрідні брати і разом з тим дуже різні. І не лише морфологічно. Побачимо це в 3 пунктах, можливо, з приводу суперечок.
Їх статус ? Для скельного голуба це предмет нескінченних дискусій, оскільки голуби наших міст вже давно є схрещувачами диких бісетів та домашніх голубів. Друзі фауни кажуть, що вона має дикий статус, щоб краще захищати її (думка Фауна Альфорта), ті, хто бажає обмежити популяції, кажуть, що вона має свійський статус, що дуже зручно усувати, коли це домовляється. Для деревного голуба це дичина і вважається шкідником у багатьох відділах, зокрема тому, що він споживає саджанці. Коли воно мігрує, це радість мисливців на південному заході, для яких полювання на лісових голубів - вечірка. !
Їх присутність у місті ? Скельний голуб - це багатовіковий мешканець міста, який ідеально підходить для ресурсів, які місто пропонує. Неприємність, за яку його звинувачують, була б меншою, якби були встановлені розумно спроектовані голубники та припинено безвідповідальне годування. Лісовий голуб - справжній сільський голуб, який поступово утверджується в місті, поки є достатньо зелених насаджень. Однак він продовжує харчуватися в основному в сільській місцевості ціною щоденних поїздок туди-сюди.
Їх поведінка ? Нічого побачити. Скельний голуб - справжній "хлопець з Парижа", винахідливий і боїться небагатьох речей, проте обережний, бо знає підводні камені міста. У Cedaf з ним можна впоратися з великою легкістю, коли він впевнений у собі. Лісовий голуб обманює свій світ своїм сильним виглядом; він насправді дуже стурбований, і в "Седафі" початківцям слід бути обережними: стриманість повинна бути твердою, бо він скористається будь-якою можливістю врятуватися, але м'якою, оскільки може бути серцевий напад, якщо він буде розлад.
А тепер давайте пізнаємо їх ближче !
Скельний голуб та лісовий голуб належать до родини Columbidae, що включає голубів, горлиць та голубів. Дві особливості відрізняють коломбід від інших птахів. Вони єдині птахи, які виділяють рідину для годування молодняку: ця вершкова речовина, яка називається «молоко врожаю», постачається молодняку самцями та самками. У них також є особливий спосіб пиття: вони занурюють дзьоб у воду і всмоктують її, щоб пити, як соломинку, більшість інших птахів піднімають голови, щоб ковтати її.
`` Скельний голуб '' - це ім'я нашого знайомого голуба, якого ми всі знаємо і зустрічаємо у всіх наших містах. Його ще називають міським голубом або скельним голубом. Це родоначальник домашніх голубів, але природний штам скельних голубів зник у материковій частині Франції завдяки полюванню та схрещуванню з домашніми голубами. "Лісовий голуб" - найбільший голуб у Європі, якого в деяких регіонах також називають "лісовим голубом".
У морфологічному відношенні Скелястий голуб має кремезне тіло, вузькі загострені крила, маленьку круглу голову і коротку струнку купюру. Загалом, оперення у нього блакитно-сіре, блідіше на спині та зелені та пурпурові тони на шиї. Крупи білі, крила мають дві чорні смуги, які помітні, особливо в польоті. З погляду знизу ми чітко бачимо білі пахвові западини. Голова, груди та живіт мають темніший блакитно-сірий відтінок, ніж заднє пір’я. Купюра сіра з білою основою. Ноги і ступні червоні, а райдужка червонувато-помаранчева з жовтим внутрішнім очним кільцем. Самець здається трохи більшим за самку.
Що відрізняє деревного голуба від скельного голуба - це біла пляма на кожній стороні шиї та, під час польоту, біла смуга через крило, дуже помітна навіть здалеку. Крім того, дзьоб у нього червонуватий з жовтим кінчиком, а ноги рожеві. Неповнолітні більш тьмяні і не мають білої плями на шиї. Немає різниці в оперенні між самцями та самками.
Скельний голуб живе і гніздиться на більшій частині Європи, Піренейському півострові, Північній Африці, а також на островах, де вони утворюють численні колонії на скелях і в скелястих місцях. Скелясті райони є їх улюбленим середовищем існування. Подружжя знаходять притулок у щілинах і на виступах. У містах і селах вони укриваються і розмножуються в порожнинах і карнизах будівель. Скельних голубів також можна спостерігати на скелястих відслоненнях, які можуть досягати висоти 2000 метрів. Цей птах дуже присутній у Франції, але справді дикі популяції трапляються рідко: бретонські та корсиканські скелі. У місті ті, кого ми бачимо щодня, рідко бувають чистокровними бісетами.
Лісовий голуб присутній по всій Франції. Птахи з північної та східної Європи та Азії мігрують до середземноморських країн у вересні або жовтні і повертаються приблизно в середині березня. Наші голуби Іль-де-Франс переважно малорухливі. Він дуже поширений у всіх лісистих районах, але в горах його немає.
Воркотіння бісета складається з глухого, муркотливого звуку, який видають самці перед самками і який зустрічається у домашніх голубів: druouu-uu повторюється кілька разів. Вони часто супроводжуються характерними кивками, постійно нахиляючись і розгинаючи шиї, роблячи маленькі кроки, витягнувши хвіст і направляючи на землю. Також часто спостерігається залицяння, коли самці повільно махають крилами. Політ бісета надзвичайно швидкий і рухливий, виконуючи часті повороти та гойдалки в повітрі. Часто він літає на дуже малій висоті над полями або поверхнею води, але також і на великій висоті, особливо, збираючись у великі зграї з літа далі. Він майже завжди сідає на землю або на виступ скель, але рідко на гілки дерев, якщо вони не сухі або безлисті. У цьому випадку можна побачити значну кількість голубів, які висаджуються. На місцях бісе має швидкий і впевнений крок.
Пісня лісового голуба - це один із звичних звуків сільської місцевості, це відоме воркування "ру-ру-ру-ру ...", яке може варіюватися від одного до іншого. Він має характерну “кульгаву” ходу. Будучи настороженим, він махає крилами так само, як під час парного польоту. Вуд Голуб виконує показові польоти з крутими підйомами, використовуючи швидкі удари крилами, а потім стукає крилами один або кілька разів, перш ніж ковзати вниз, витягнувши горизонтально крила та витягнувши хвіст. Він піднімається і приземляється гучним плесканням крил.
Кредит: birds.net/неповнолітній скельний голуб
Гніздо скельного голуба - це елементарна колекція гілочок, сухого коріння та трави. Іноді це проста платформа з сухої трави. Несучість відбувається з початку лютого, збільшується чисельність з березня і триває до осені. Багато пар комплектують три виводки за сезон. Самка зазвичай відкладає два яйця через 10 - 12 днів після спарювання з блискучими білими шкаралупами. Інкубація, яка триває 17-19 днів, є головним завданням жінки, хоча самець співпрацює нетривалий час. Молодняк народжується з жовтуватим пухом, відтінком червонуватим. Їх годують двоє дорослих особин “врожаєм молока”, що виділяється батьками, виключно протягом перших 4–5 днів, потім змішують із насінням, розм’якшеним раніше в урожаї. Через місяць вони можуть покинути гніздо, але погано літають, поки не стануть принаймні на тиждень старшими.
Кредит: birds.net/Неповнолітній деревний голуб
Гніздо лісових голубів - це проста платформа з переплутаних гілочок, яка іноді відкриває яйця, розташована на відстані 2–7 м від землі у виделці дерева, іноді на землі, серед густої рослинності під живоплотом або на виступі. Його часто використовують кілька разів для послідовних розплодів, і він з часом стає все більшим і більшим. Самка відкладає кілька разів у період з квітня по вересень, зазвичай кожного разу по 2 яйця. Яйця білі і гладкі. Інкубація триває в середньому 17 днів. Молодняк протягом першого тижня повністю харчується голубиним молоком, а потім все менше і менше, коли вводять інші продукти. Вони залишають гніздо через 20-29 днів і залишаються сісти на гілки, де батьки продовжують їх годувати. Через 3-5 тижнів молодняк придатний до польоту. Батьки піклуються про це ще тиждень. Батьки зазвичай вирощують 1 або 2 виводки, іноді 3, коли умови сприятливі.
У CEDAF ми в основному отримуємо скельних голубів (близько ¼ наших прийомів), деревний голуб знаходиться на другій позиції. Це види, які страждають від численних захворювань (травми, паразитування тощо), незалежно від того, дорослий він чи неповнолітній. Таким чином, люди, які пройшли навчання в CEDAF, багато чому навчаються, піклуючись про них.
Ці два голуби є найбільш присутніми у Франції, але ми можемо зустріти ще один рідкісний вид, який рідко потрапляє на CEDAF: Голуб-запас. Його часто плутають з бісетом або лісовим голубом. Приблизно за розміром бісе, його відрізняє більш-менш рівномірно сіре оперення, винно-рожева скриня, зелені відблиски на шиї та чорні очі. Він не завжди живе в одному середовищі, на відміну від бісета та лісового голуба, він цінує лісисті та спокійні місця. Він має особливість гніздування в порожнинах, особливо в ямах дерев.