Соловей (Luscinia megarhynchos) - Гамбургська група з охорони птахів

megarhynchos

Загальний запас 630 областей Населений TK4 61 (76%)
Існує в Гамбурзі 370 областей Населений км² в HH 181 (24%)
Загальна щільність 0,3 об/км² тенденція знову збільшуючись
Щільність у Гамбурзі 0,5 об./Км² Небезпека RL HH V, NI 3, SH 3

Характерний
Соловей досягає західної межі поширення на півночі Німеччини в Гамбурзі.

розподіл
Основна увага приділяється розповсюдженню в долині Ельби у Верден-Маршландені, поблизу Гестахта з Шлеусенінелем та в Марші Вінзенера. Вид досягає західної межі свого закритого ареалу від Вальтерсхофа до Мурбурга. Закрита зона розповсюдження простягається на Geest від Oberalsterniederung та Stormarn та навколо Заксенвальду до Geesthacht. Є лише епізодичні явища на Нижній Ельбі, в районі Піннеберг та у центральній частині Гамбурга.

середовище існування
Розмножується соловей у густих кущах, особливо на доріжках, берегах води або узліссях.

Тенденція запасів
На початку 20 століття соловей був широко поширений у Гамбурзі і навіть у місті (Дітріх 1928). Багато родовищ було втрачено найпізніше до 1960-х років (Mitschke & Baumung 2001), але цифра 40-60 RP на кінець 1970-х (Holzapfel et al. 1982), можливо, занизила населення. За останні роки запаси дещо зросли.

Зауваження
Зелені місця розмноження часто втрачаються в останні кілька десятиліть через видалення кущів.

Витяг з атласу племінних птахів (Mitschke & Baumung 2001)

Поширення та існування
Соловей воліє колонізувати долину Ельби, зокрема Бобергер-Нідерунг, Рейтбрук та Вірнд-Маршланд. Лише декілька випадків зайняті на Гесті: Ріссен, південний край Осдорферського фельдмарку, Ейдельштедтер Фельдмарк, Коллаунідердунг, Айзендорф, Аусенмюле, Еппендорфер Мур, Вільсторф, Гуммельсбюттельлер Фельдмарк, Брамфельд, Лемсальфальт Мельґітґельгштальт Мельґітґальт Мельґітґельг . Разом тут, у Гамбурзі, оселяються 30 ВР із загальної кількості 350 пар.
Понад 5 площ на 100 га досягнуто в 11 сітках. Максимум 9 співаків було визначено на Alte Süderelbe/Altenwerder та на Gose Elbe/Kirchwerder. За винятком міста Рі/Вільгельмсбург, усі інші густонаселені райони знаходяться у Верхньому Маршландені. Щільність до 1,47 BP/10 га (PF 27,5 га, Boberger Niederung), 1,66 BP/10 га (PF 30,2 га, Moorburg) та 1,94 BP/10 га ( PF 25,8 га, Рі). Загалом соловей досягає середньої щільності 0,5 BP/100 га і частоти сітки 21,2%.

середовище існування
Кущові споруди в напіввідкритому ландшафті воліють осідати. Типовими середовищами існування з більшою щільністю є уздовж деревини уздовж доріг Верден-Маршланден (Кірхвердер, Нойенгамме, Альтенгамме) та прибережні лісоподібні ділянки, переважно переважають кущі верби, наприклад, на Старій Південній Ельбі, в Ахтермурі чи Хойкенлок. Цей опис середовища існування також застосовується до одного з останніх міських явищ в Еппендорфер-Мурі. Кілька співаків опинилися біля виїзду з автомагістралі Вальтерсхоф або в шумозахисних насадженнях на А1 на південь від розв'язки HH-Ost. У Вільгельмсбурзі співочі приміщення розташовувались у забудованій зоні, а іноді і в найменших парках між житловими будинками. Захисна, щільна структура кущів, очевидно, визначальна для виникнення тут.

Розробка запасів
За останні кілька десятиліть соловей зазнав значного скорочення населення в Гамбурзі. На це, очевидно, існують різні причини. З одного боку, регулярно окуповані території в зелених насадженнях, такі як Штадтпарк та Ольсдорфер Фрідхоф (до кінця 1960-х), залишалися сиротами до середини 1970-х. У цьому неодноразово звинувачували дерев’яні конструкції, змінені в результаті заходів технічного обслуговування (THYE 1995, WITT 1996). Але підвищений тиск для використання з великою кількістю собак, які вільно бігають, міг мати негативні наслідки для цієї птиці, яка любить шукати їжу на землі. Крім того, особливо в регіоні Верхній Альстер та в Гарбурзі, численні родовища зникли через закриття вакантних ділянок. Ще однією причиною зменшення чисельності населення є загальне зменшення площі, що зачіпає західні райони Гамбурга. Майже всі родовища в парках Ельби, деякі з яких зайняті десятиліттями, вимерли. Це також стосується місць розмноження у Фінкенвердері та в пришвартовому поясі, які були покинуті в очевидно незмінних середовищах існування протягом 1980-х років. Загалом у період з 1960 по 1990 рік близько 35% усіх випадків вимерли.