Соняшникова олія - ​​інгредієнти, ефекти та сфери застосування

Соняшник, який походить із Північної та Центральної Америки, становить основу соняшникової олії, яка дуже популярна у всьому світі. Це масло стало незамінною частиною центральноєвропейської кухні, а тому є постійним гостем у багатьох традиційних рецептах. Олію отримують із насіння соняшнику Helianthus annuus із родини соняшникових рослин. Квітка шанувалася як священна рослина деякими племенами американських індіанців, про що свідчать інки, не в останню чергу через її імпозантний вигляд. Дикі форми соняшнику існують і сьогодні в Перу та Мексиці.

олія

Іспанські моряки були настільки вражені його красою, що в середині 16 століття вони завезли своє насіння до Європи, де їх довгий час культивували як суто декоративну рослину. Відтоді соняшник є постійним художнім елементом у живописі, особливо у всесвітньо відомих картинах геніального Вінсента Ван Гога. Будучи корисною рослиною, вона спочатку залишалася невідкритою в Європі, поки винахідливі пекарі 17 століття вперше не використали насіння соняшнику як пряність у своїх пекарнях або не додали їх до сумішей замінників смаженої та меленої кави. Пройшло ще двісті років, як насіння соняшнику використали для виробництва олії.

За традицією, одного разу в 1829 році російському фермеру Дмитру Бокареву випала ідея збирати стиглі ядра соняшників, вирощених у власному саду. Він помітив, що птахи воліли кидатися на стиглі ядра, оскільки вони мали надзвичайно високий вміст жиру.

З першої спроби він вичавив із нього смачну олію, і тому вирішив наступного року вирощувати рослину в більших масштабах з метою виробництва олії. Протягом кількох років поля навколо його рідного міста Алексовки рік за роком під час збору врожаю зацвітали темно-жовтим кольором, і швидко був побудований власний олійний завод, де пресували цінне масло. Російська православна церква затвердила новий продукт як пісну олію, оскільки віруючим заборонялося вживати м'ясо та тваринні жири під час посту.

Звідси швидкий глобальний тріумф соняшникової олії вже не можна було зупинити. Це перш за все відмінна нейтральність смаку, різноманітне використання, багатство вітамінів та ненасичених жирних кислот роблять це масло основою кожної кухні.

Сьогодні основні райони зростання знаходяться в помірному кліматі Росії, України, США, Китаю та Аргентини. У Європі Болгарія, Румунія та Угорщина є основними виробниками цієї рослини. Соняшнику потрібна багата поживними речовинами, багата калієм і бором грунт, помірні температури та достатня кількість води. За оптимальних умов один гектар оброблюваної землі може дати близько тисячі літрів соняшникової олії. За даними Всесвітньої продовольчої організації ООН ФАО, щороку збирають близько 47 мільйонів тонн насіння соняшнику.

Добування соняшникової олії

Ситуація з процесом гарячого пресування зовсім інша. Тут соняшникову олію отримують на пару при високих температурах, забезпечуючи тим самим тривалий термін зберігання до двох років у закритій тарі. Процес гарячого пресування також є набагато продуктивнішим за кількістю отриманої соняшникової олії, але аж ніяк не за цінними інгредієнтами. Для оздоровлення, наприклад, при приготуванні страв із сирої їжі, рослинне масло гарячого віджиму, як правило, не підходить або, принаймні, марно. З іншого боку, вони ідеально підходять для тушкування, випікання, варіння та смаження у фритюрі, хоча жаростійкість соняшникової олії досягає своїх меж при температурі димування близько 180 градусів. Соняшникова олія, отримана гарячим пресуванням, також ідеально підходить для косметичного використання в якості основи для масажних масел або інших засобів по догляду за тілом завдяки своїй нейтральності смаку та запаху.

Інші цінні олії

сфери

оливкова олія

олія

Олія кореня лопуха

ефекти

Кукурудзяна олія

застосування

Олія амаранту

Інгредієнти соняшникової олії

Що стосується вмісту поліненасичених жирних кислот, то соняшникова олія, безперечно, є одним з передових серед рослинних олій із 65 відсотками. Частка мононенасичених жирних кислот з 27 відсотками знаходиться у верхньому діапазоні. Залежно від якості, вміст лінолевої кислоти становить, як мінімум, від 48 до 74 відсотків, тоді як вміст олеїнової кислоти становить від 14 до 39 відсотків.

Соняшник з високим вмістом олеїну, який також називають соняшником HO, є особливою породою з метою збільшення частки олеїнової кислоти щонайменше до 70 до неймовірних 92 відсотків. Значення лінолевої кислоти в цьому спеціальному сорті падає від двох до максимум 17 відсотків. З міркувань термостійкості соняшникова олія з високим вмістом олеїну знижує частку ненасичених жирних кислот майже до десяти відсотків і досягає значення, подібного до значення оливкової олії. Що стосується частки вільних жирних кислот, на соняшникову олію припадає лише 1,8 відсотка. Інші відповідні пропорції жирних кислот у нейтральних жирах включають пальмітинову кислоту, стеаринову кислоту, пальмітолеєву кислоту або ліноленову кислоту, частка яких може змінюватися залежно від типу рослини. Вміст вітаміну Е помітно високий у високоякісній соняшниковій олії холодного віджиму. Вітаміни A, B, D і K також включені.

Калорійність і харчова таблиця соняшникової олії

Соняшникова олія
ефекти
100 г соняшникової олії містить в середньому:
поживна речовинакількість
Калорії 922 ккал (3860 кДж)
Вміст жиру 100 г.
Насичених жирів 8 г.
Ненасичені жирні кислоти 92 г.
Мононенасичені жирні кислоти27 г.
Поліненасичені жирні кислоти65 г.
холестерин 0 мг
натрію 0 мг
вуглеводи 0 г.
Клітковина 0 г.
цукор 0 г.
білка 0 г.
Точка димувід 107 ° C (холодного віджиму), від 210 ° C (вишуканого)

Дія соняшникової олії

Вважається, що соняшникова олія холодного віджиму здатна сприяти зниженню рівня холестерину при регулярному вживанні і таким чином надавати профілактичний ефект як при атеросклерозі, так і при серцево-судинних захворюваннях. Діяльність кишечника також значною мірою корисна від регулярного вживання високоякісної соняшникової олії, отриманої в ході холодного пресування. Завдяки порівняно високому вмісту вітаміну Е, олія діє як антиоксидант для протидії передчасному старінню клітин. Дві столові ложки на день покривають середні потреби дорослої людини.

Кажуть, що і ядра, і видобуте з них масло мають цілющі властивості при внутрішньому, а також зовнішньому використанні. Області застосування значні та включають розлади травлення, такі як подразнення кишечника, запалення товстої кишки або запор. Олія також використовується при застуді, таких проблемах шкіри, як нейродерміт та висип, для підвищення імунної системи, сприяння загоєнню ран, загальної активізації, зниження рівня холестерину або зміцнення ясен. Застосування «масляної тяги» на основі високоякісної соняшникової олії як засобу для детоксикації та очищення особливо відоме з народної медицини.

Застосування соняшникової олії

Соняшникова олія на кухні

Як уже зазначалося, соняшникова олія гарячого віджиму або рафінаду ідеально підходить для приготування їжі, тушкування, запікання, випікання та смаження у фритюрі на кухні завдяки своїм властивостям без запаху та нейтральної смаку та високій температурі кипіння. У фритюрниці спеціально розроблена високоолеїнова соняшникова олія все частіше стає першим вибором завдяки своїй вражаючій термостійкості. Олійні тіста для виробництва печених хлібобулочних виробів також можна дуже добре готувати із соняшниковою рафінованою олією. Набагато багатшу, рідну та холоднопресовану олію, бажано органічної якості, можна легко переробити в заправки для салатів, холодних соусів, маринадів або макаронів. Домашня, швидко і легко готується часникова паста на основі високоякісної соняшникової олії, свіжого часнику та трохи білого вина не повинна бракувати на будь-якій домашній кухні. Ця дуже ароматна та корисна для здоров’я паста в найкоротші терміни приправляє різноманітні популярні страви, такі як салати, хлібні випічки чи супи.

Соняшникова олія для волосся

Серед рослинних олій, які переважно використовують для догляду за волоссям, соняшникова олія є однією з напіввисихаючих олій. "Висихання" означає згущення певного виду олії, коли воно реагує з киснем на волоссі. Чим більша частка ненасичених жирних кислот в олії, тим більше згущення, тобто висихання.

Найпопулярнішими є програми для лікування волосся, де одну-дві столові ложки злегка підігрітого, рідного, соняшникової олії холодного віджиму змішують з іншими інгредієнтами, наприклад, свіжовичавленим лимонним соком для максимально можливого ефекту блиску, або яєчним жовтком для загального зміцнення та забезпечення білками. Цю суміш наносять на волосся, покриті фольгою та рушником, щоб тепло могло відповідно розвиватися. Час впливу близько двадцяти хвилин рекомендується для масляних процедур для волосся. Потім такі процедури для волосся ретельно вимиваються з волосся.

Це інакше, коли використовується як так званий «залишок», тобто як щоденний догляд, який не слід видаляти. Однак, на відміну від лікування волосся, важливо переконатися, що кількість, яка використовується, є дуже маленькою, щоб уникнути надмірної жирності волосся. Він ніколи не використовується на лінії волосся, а лише на кінчиках волосся.