Тварини Квебеку виходять зі зимового відпочинку - GEO
Поділіться
Карібу
Навесні, коли танення снігу вивільняє лишайник - рослину, необхідну для їх раціону, - карібу здійснює 10-кілометрову поїздку в обидва кінці - найдовшу сухопутну міграцію після гризу. Покинувши бореальний ліс, вони прибувають у квітні в чагарниковій тундрі Крайньої Півночі, в затоці Унгава, де самки зможуть безпечно народжувати.

Шлях до Лабрадора усипаний перешкодами, включаючи безліч річок та озер.
Опинившись понад 1 400 000 голів, основні стада країни пережили різке скорочення чисельності протягом декількох років, не знаючи точно, чому. Окрім глобального потепління, існує багато ймовірних людських причин: надмірне полювання, поширення гідроелектростанцій, гірнича діяльність тощо.
Східні бурундуки
З настанням зими в листопаді бурундуки знаходять притулок у своїх притулках і відразу впадають у стан оніміння, з якого вони періодично виходять лише на споживання деяких своїх запасів їжі, несамовито накопичених протягом літа.
У перші теплі дні квітня бурундуки починають виходити з своїх нір, і для цього іноді доводиться проходити метр снігу.
Молоді народжуються в червні. Немає часу витрачати, щоб перейти від початкових 3 грамів до дорослої стадії до кінця вересня !
Бурундук настільки активний і "веселий", що його знімали в декількох анімаційних фільмах, включаючи знаменитий "Елвін і бурундуки"
Зв’язки зграї затягуються взимку під час полювання. Вовкам доводиться витрачати багато сил, щоб знайти свою їжу (білохвостий олень, лось, карібу тощо) і полювати на снігу: дев'ять разів із десяти вони приходять додому з порожніми руками ...
Найчастіше шлюбний період настає в березні та квітні.
Після дев'яти тижнів вагітності народжується підстилка з п’яти-шести молодих. Через два тижні Дитинчата висувають ніс і грають у ігри, які допомагають їм підготуватися до майбутніх мисливських навичок.
У Квебеку деякі муніципалітети все ще пропонують бонуси мисливцям на вовків. У 2018 році уряд навіть розглянув можливість дозволити полювання на вовків на Крайній Півночі для залучення туристів після введення в дію мораторію на зникаючий карибу, рекреаційне полювання якого було заборонено.
Єнот
Зимове оніміння, в яке занурюється єнот, дозволяє йому зберігати свою енергію у вигляді запасів жиру під час голоду. Добре укритий дуплистим деревом, печерою, навіть незайнятим ... норою бабака, він терпляче чекає місяця березня, щоб спаритися.
Народившись у травні, у дитинчат немає зубів, очі закриті і важать близько 75 г. Приблизно через десять днів після народження вони вже мають характерну маску та шерсть виду, але ніхто не побачить їх протягом восьми тижнів. Потім вони будуть супроводжувати матір на вулиці у пошуках їжі.
У населених районах єнот також турбує легкістю перебирання сміттєвих баків. Його також можуть "переселити" проти його волі.
Плітка
Термін "чародійки" (раніше певчі) відноситься до групи часто дуже різнокольорових воробців довжиною близько шести дюймів. Вони зимують на півдні США, Мексиці, Центральній та Південній Америці.
Навесні, коли лопається листя і з’являються комахи, вони вночі вирушають у подорож на 7000 або 8000 кілометрів, щоб приїхати і гніздитися в бореальному лісі Квебеку. Самець спочатку вибирає територію, яку він захистить від зловмисників, перед тим, як відправитися на пошуки пару для розмноження.
Після спаровування чаротуха відкладає від 4 до 7 яєць, які інкубує від 8 днів до двох тижнів залежно від виду. Потім молодняк може вилетіти приблизно 10 днів і більше після вилуплення
У Квебеку розмножуються понад тридцять видів плетухи.
Лось
Зимові рими з дієтою для лосів. Вони вибирають місце, достатньо багате хвойними пагонами, щоб задовольнити свої потреби, і таким чином обмежують енергоємні поїздки в густому сніговому покриві Квебеку.
Маленький народжується навесні безпорадним. Мати на кілька днів ховає його від численних ворогів у хащах або на острові, тоді як швидкий ріст (до 2 кг на день) дозволяє легко бігати і плавати.
Ліквідація вовків людьми на південному березі Святого Лаврентія сприяла розвитку популяції лосів, фактично впливаючи на біорізноманіття рослин. Полювання, процвітаюча економічна діяльність у Квебеку, дозволило повернути рівновагу на кілька десятиліть. Зараз над популяцією лосів нависла ще одна загроза: поява кліща, якому сприяє недавня тепла зима .
Чорний ведмідь
Восени, коли дні стають коротшими, а погода холоднішою, ведмідь шукає барліг, під пеньком або в порожнині на схилі пагорба. Самка починає зимувати раніше самця, який чекає першого снігу.
Хоча його поведінка має всі характеристики сплячого режиму (повільний пульс і дихання, відсутність необхідності в їжі завдяки запасам жиру), його температура падає незначно, тому він може прокинутися, якщо його турбують. А якщо погода стане незвично м’якою, він може навіть ненадовго залишати свою барліг.
Після зими дитинчата, народжені в лютому, висувають ніс за межі барлогу, тоді як дорослим доведеться почекати, поки ягоди прибудуть в липні, щоб повернути третину втраченої ваги. Вони терплячі, поглинаючи кульбаби, які їм особливо подобаються.
На чорного ведмедя, найбільшого хижака в Квебеку, також полюють. Навесні багато спорядників пропонують перебування у державних "заповідниках дикої природи"
Синій кит
Від знакової білуги, яка перебуває під загрозою зникнення, до імпозантного блакитного кита, найбільшого наземного ссавця, у травні в незамерзаючих водах лиману річки Сент-Лоуренс можна знайти не менше 13 видів китоподібних, які пропонують їм пантагрюелічний Криль-шведський стіл.
Наприкінці сезону всі повернуться в Арктику, за винятком білуги, яка проживала тут цілий рік.
Це місце, недалеко від міста Тадуссак, є, мабуть, найкращим місцем у світі, де легко спостерігати стільки різних видів китів. Там же поселилася наукова станція, присвячена вивченню китоподібних: www.baleinesendirect.org
Портові проекти, які призведуть до значного збільшення морських перевезень, загрожують цій неміцній рівновазі.
Метелики-монархи
Залишаючи свій мексиканський притулок там, де він зимів, накопичений мільйонами на стовбурах ялин Оямеля на висоті 3000 метрів, метелик-монарх починає свою міграцію до Квебеку наприкінці березня.
З вершини, що дорівнює 0,5 грама, він здійснить подорож довжиною понад 4000 кілометрів зі швидкістю 100 кілометрів на день, що робиться в декількох поколіннях.
Подвійна таємниця: у вересні міграція до Мексики буде здійснена одним поколінням, завжди в тому самому місці, про яке знали лише давно померлі прабабусі ...
На жаль, цій надзвичайній міграції загрожує вирубка лісів у Мексиці (за останні тижні там було вбито кілька захисників заповідників метеликів) та зникнення молочаю, єдиної рослини, якою метелик харчується протягом своєї міграційної подорожі.
Великий пік
«Дятел» - невтомний занудник: крім того, щороку викопуючи нове гніздо у стовбурі дерева, він продовжує колоти дзьобом кору, щоб знайти комах, якими він харчується. Його гучні клювання також призначені для залучення потенційних самок до цього району.
Після запліднення самка відкладає яйця в квітні або травні в нову 40-сантиметрову порожнину, викопану за 25 днів, у стовбур здорового дерева (якщо поблизу їх залишилось). Несучість зазвичай складається з 2 до 4 яєць, інкубуються протягом 18 днів. Через 28 днів пташенята покинуть гніздо, щоб самі атакувати нове дерево ...
У Квебеку мешкає 13 видів дятлів. Їх порожнини використовують близько сорока видів птахів, ссавців та земноводних.
Олень Вірджинія
Взимку, коли сніговий покрив потовщується, олені збираються в зимових кварталах (також відомих як «притулки»), які забезпечують їх їжею та захистом від хуртовин. При народженні, кінець травня - початок червня, палеві важать від 2 до 4 кг.
Палево може стояти на задніх лапах протягом декількох хвилин після народження, щоб харчуватися насиченим молоком матері, але протягом першого тижня життя він залишається відносно слабким.
Нерідкі випадки, коли муніципалітети Квебеку забороняють годувати оленів поблизу будинків через їх дратівливу схильність перетинати дороги, не дивлячись спочатку ...
Бланшон, печатка на арфі
На початку березня матері тюленів приходять народжувати на крижаних крижанах, терпляче утворених взимку в затоці Святого Лаврентія. Десятками тисяч вони шукають шматок льоду, достатній для того, щоб білий халат (він же тюлень) провів свої перші дні в повній безпеці до того, як крижини розпадуться або розтануть.
А час іде: білий халат повинен швидко придбати своє водонепроникне хутро та достатній вміст жиру, щоб вижити в холодній воді. Тому його мати витрачає свій час на риболовлю риби, щоб повернутися годувати грудьми своє потомство.
Завдяки боротьбі, яку ведуть Бріджит Бардо та Аллен Бугрейн-Дубур, на Магдалинських островах заборонено «полювання» на тюленів. Населення в доброму здоров’ї та споживає рибу (більше двох тонн на рік), місцеві рибалки звинувачують у зникненні колись рясної тріски у цій «нечесній» конкуренції.
Бобер
Щоб пережити зиму, бобер створює водойму, роблячи свою дамбу. На додаток до своєї хатини, яка захищає його сім'ю, він повинен будувати схованки, в яких у нього є купи їжі в глибокій воді. Там він накопичує пагони та молоді гілки, які приходить шукати всю зиму, щоб згризти соковиту кору.
Спаровування відбувається в січні - лютому в хатині, місце розташування якої раніше обрала самка. Незадовго до народження молодняку в травні, після терміну вагітності 100 днів, самка виганяє самця з хатини, який повинен тимчасово переїхати до старої хатини. Принаймні йому не доведеться вставати вночі ...
На рік у бобрів є лише одна підстилка (три-чотири дитинчата). З народження у молодняка хороша шерсть і зуби, вони бачать, гуляють і плавають, але зазвичай не залишають будиночок принаймні місяць.
У Канаді мало хто з видів тварин має такий великий вплив на навколишнє середовище, як бобер, зокрема, будуючи дамби. Він також став офіційною емблемою країни в 1975 році.
Снігові гуси
Залишаючи місця зимівлі в США, перші гуси прибувають до району річки Св. Лаврентія на початку квітня.
Це міграційне зупинка має важливе значення для їх виживання. По-перше, тому, що гуси повинні зробити резерви, щоб досягти успіху у своїй тривалій міграції (їм ще потрібно 4000 км, щоб покрити більше "північників"), а також тому, що земля часто все ще мерзла, коли вони прибувають у високу Арктику.
У цих північних пустелях самка безперервно інкубує яйця протягом 23 днів. Перш ніж земля знову замерзне, 100-грамовій пташеняті залишиться ледве шість тижнів, щоб досягти 2 кг, необхідних для довгого падіння додому.
Уся популяція, яка налічує від 700 000 до 800 000 птахів, збирається в Квебеку в невеликій кількості добре локалізованих місць, що робить їх міграцію справжньою привабливістю для орнітологів. Кілька фестивалів також пов'язані з цим явищем.