Види використання масла ши у косметиці та фармацевтиці SHEA YEAH Органічне сертифіковане масло ши;
Масло ши прославилося переважно завдяки косметиці. Але він також широко використовується у харчовій промисловості, у фармацевтиці та медицині. Дізнайтеся тут різноманітні сфери застосування цінного рослинного масла.

Використання в косметиці
Високий вміст невичерпного в маслі ши дуже позитивно впливає на шкіру при використанні. Це робить шкіру еластичною, зв’язує вологу з епідермісом і запобігає її висиханню. Масло ши дуже добре переноситься, особливо для чутливої шкіри. Завдяки своїм численним позитивним властивостям, він використовується у багатьох засобах для догляду, таких як лосьйони, креми, бальзами для губ & Co. Масло ши має природний сонцезахисний фактор 3. Природні антиоксиданти вітамін Е та бета-каротин також допомагають шкірі захищатися від вільних радикалів, які також відповідають за старіння шкіри. Кажуть, що масло ши має антивіковий ефект. Масло ши також захищає і регенерує шкіру від стихій.
Використання у фармації та медицині
Діє інгредієнт алантоїн, який міститься в маслі ши протизапальні ліки. Тому він може бути сухим і закритим Екзема схильна шкіра, а також шкірні захворювання, такі як Екзема або псоріаз полегшення закуповувати. Це також допомагає вирівняти шрами.
У клінічному дослідженні використання масла ши на слизовій оболонці носа було перевірено проти застуди. Результати виявились ефективнішими, ніж звичайні назальні краплі (Tella 1979).
Масло ши традиційно використовується проти ревматизму в країнах походження. Масаж під час нанесення крему та протизапальних інгредієнтів може полегшити біль у суглобах при регулярному вживанні. Особливо цим відоме жовте масло ши. Він збагачений коренем дерева боруту.
На півночі Гани кора дерева боруту використовується століттями для виготовлення місцевих препаратів та чаїв, які допомагають детоксифікувати та загоїти запалення. Його жовтий корінь додається до "звичайного" масла ши під час виробництва. В результаті виходить масло ши, яке має яскраво-жовтий колір і, крім "звичайного" масла ши, збагачене додатковими антиоксидантами та мінералами.
Використовувати як дерматотерапевтичний засіб
У клінічному дослідженні чисте масло ши було випробувано на 35 пацієнтах із шкірними захворюваннями, тоді як 15% крем з масла ши - на 15 пацієнтах. Випробовувані застосовували продукти двічі на день протягом 10 днів та 5 місяців. Було встановлено, що при лускатому дерматиті та сухій старіючій шкірі можна досягти швидших та кращих результатів, ніж за допомогою жирної кортикостероїдної мазі. Як чисте масло ши, так і 15% крем були визнані ефективними для лікування атрофічних та дегенеративних симптомів через вік та тривалий вплив на шкіру опромінення (Тран 1984).
Тритерпенові спирти амірин, лупеол і бутироспермол, що містяться в маслі ши, мають протизапальну дію. Вони також інгібують ферменти, що руйнують білок, і протеази. Вони працюють у шкірі та розщеплюють колаген та еластин, які є важливими структурними білками для міцності та еластичності шкіри. Виробництво цих білків збільшується з віком. Це призводить до тоншої та менш еластичної шкіри. З іншого боку, можна використовувати масло ши.
Зниження рівня холестерину
Вплив розповсюдження масла ши на здорових людей з нормальним до трохи підвищеним рівнем холестерину в сироватці крові досліджували в контрольованому подвійному сліпому дослідженні. 53 суб'єкти споживали 30 г/добу масла ши, розподіленого протягом 6 тижнів поспіль, 52 суб'єкти контрольної групи отримували 30 г/д спред соняшникової олії. «Дієта з маслом ши» знизила загальний рівень холестерину на 5%, рівень холестерину ЛПНЩ на 8%, співвідношення холестерину ЛПНЩ до холестерину ЛПВЩ на 9%, рівень аполіпопротеїну В на 7% (середнє значення в сироватці крові в кожному випадку) середній діастолічний артеріальний тиск на 2% і середній систолічний артеріальний тиск на 3%. Рівень холестерину ЛПВЩ, тригліцеридів та ліпопротеїнів А в сироватці крові залишався незмінним. Середній ІМТ (індекс маси тіла) значно зменшився на 0,6%.
Результати показали, що дієта з маслом ши ефективно знижує рівень загального та холестерину ЛПНЩ у здорових дорослих і, отже, може служити профілактикою ішемічної хвороби (Schmidt et al. 2003).
У харчовій промисловості
Стеарини, виготовлені з масла ши, часто використовують як замінник масла какао. Він також використовується як маргарин, у вкорочуючих та інших продуктах харчування.
Інше використання
Масло дуже популярне для виготовлення мила. Їх також можна знайти в будівельній галузі як захист від дощу на стінах будинків (Axtell and Fairman 1992, p. 121). Масло ши використовується як їстівний жир в африканських країнах, в Європі воно використовується, серед іншого, для виробництва маргарину, для виготовлення мазевих основ і як замінник масла какао (Hunnius 1998, p. 1466). І останнє, але не менш важливе: масло ши - чудовий універсал у косметиці.
Джерело: Лексикон рослинних жирів та масел, 2-е видання 2013 р., Сабіне Кріст, Віденський університет, Інститут клінічної фармації та діагностики