Міні-муфта - від мила до високотехнологічного емульгатора
Міні-муфта - від мила до високотехнологічного емульгатора

Дві основні потреби майже такі ж старі, як людство, - очищення тіла та догляд за шкірою. В обох випадках метою є транспортування жирних речовин. Для того, щоб зробити це якомога ефективніше та акуратніше, у сучасній косметиці використовуються високоефективні поверхнево-активні речовини та емульгатори - нові емульгатори навіть засновані на біологічних структурах.
При чищенні ви хочете видалити більш-менш залишки жиру, з обережністю, з іншого боку, метою є забезпечення шкіри жирними речовинами. То що може бути більш природним, ніж поєднання жиру та води? Але як це слід робити? Для того, щоб поєднати різні фази, як жир і вода, необхідний ад'ювант, який по суті знижує поверхневий натяг води і поєднується з поверхнею жирів і води. Цю якість називають «амфіфільною» - «любити обох». Це означає: речовина одночасно ліпофільна (жиролюбна) та гідрофільна (водолюбна).
Як ця проблема була вирішена в той час, коли не було хімічної промисловості? Ну, ти зорієнтувався на природу. Наприклад, для очищення організму використовувались відповідні рослинні інгредієнти - сапоніни (Sapo = мило). Ці речовини містяться, наприклад, в корі південноамериканського мильного дерева, в індійських мильних горіхах, в бобових і в кінських каштанах. Коріння мильниці (Saponaria officinalis) містить 2-5% сапонінів. Вони складаються з ліпофільного стероїду або тритерпенової структури та прикріпленого до них гідрофільного цукру - в принципі, вони є первісними попередниками сучасних поверхнево-активних речовин цукру.
Сода, калій та ко
Тому вони експериментували з багатьма іншими речовинами, включаючи мінеральну золу (калій), отриману в результаті деревних пожеж. В основному він складається з карбонату калію (калієвої солі вугільної кислоти). Калій має високий рН і реагує з кислотами, виділяючи вуглекислий газ. Жирні кислоти на поверхні шкіри, такі як пальмітинова кислота, також реагують однаково і утворюють солі жирних кислот - пальмітат калію.
K 2 CO 3 (карбонат калію) + 2 C 16 H 33 COOH (пальмітинова кислота) ==>
2 C 16 H 33 COOK (пальмітат калію) + H 2 O (вода) + CO 2 (вуглекислий газ)
Пальмітат калію складається як типове м'яке мило. М'яке мило є амфіфільним і може емульгувати тригліцериди (жири) та вуглеводні, такі як сквален, у шкірі. Сода, натрієва сіль вуглекислого газу (харчова сода), яка зустрічається в природі в солоних озерах, має властивості, порівнянні з калійними. Ефект очищення солей вугільної кислоти високий; Крім усього іншого, вони сьогодні використовуються в засобах для чищення підлоги. Однак, оскільки вони швидко вимивають шкіру, вони надзвичайно недружні до шкіри.
Мастило та сирне мило
Якщо вміст мила в мильно-масляних сумішах ще більше зменшити так, щоб становити щонайбільше кілька відсотків, ефект очищення відходить на другий план. Результатом є стабільні O/W емульсії крему з дбайливим характером. З фізіологічної точки зору вони добре підходять для догляду за шкірою, оскільки жирні кислоти знову виділяються в шкірі із порівняно невеликих кількостей мила. Мила, так би мовити, вже не існує. h ефект вимивання щодо доглядаючих масел низький, коли шкіру очищають пізніше, на відміну від багатьох сучасних синтетичних емульгаторів. Вони не змінюються на шкірі і реактивуються зовні під впливом води, завдяки чому жирові та бар’єрні жири виводяться із шкіри.
Також виявилося, що частково омилені тригліцериди, тобто дигліцериди (гліцерин з 2 залишками жирних кислот) та моногліцериди (гліцерин з одним залишком жирної кислоти) також мають емульгуючі властивості. Якщо вони містять сліди мила, їх називають «самоемульгуючими». Ефіри, що розщеплюють ефір шкіри, зрештою завершують перетворення цих гліцеридів у гліцерин та вільні жирні кислоти.
Лікар. Ганс Лаутеншлягер
Опубліковано в
Форум краси
2010 (11), 20-22