Олені, занадто мізерні, щоб витягнути сани Санти

Відповідно до британського дослідження, опублікованого в понеділок, олені є жертвами глобального потепління. За 16 років вага дорослих впала на 12%.

занадто

Навіть Санта-Клаус стає жертвою глобального потепління: північні олені, які традиційно тягнуть його сани, затримуються в рості, особливо через підвищення температури, вказує дослідження, опубліковане в понеділок. "За останні двадцять років (протягом) періоду видимого потепління влітку та взимку в Арктиці" північні олені норвезького архіпелагу Шпіцберген "стали меншими та легшими", - говорить Британське екологічне товариство (BES) у прес-реліз, що підсумовує результати дослідження, представленого в Ліверпулі.

Від 55 до 48 кг. Кожної зими команди шотландських та норвезьких вчених захоплювали, мітили та вимірювали десятимісячних північних оленів. Вони поверталися на сайт щороку, щоб виміряти та зважити ці різні покоління, коли вони досягли повноліття. Дослідження показує, що "за шістнадцять років вага дорослих північних оленів впала на 12%, з 55 кг для тих, хто народився в 1994 році, до трохи більше 48 кг для тих, хто народився в 2010 році", йдеться у повідомленні.

Зрушеність. "12% може здатися не надто великим, але враховуючи важливість маси тіла для розмноження та виживання, це потенційно величезно", - говорить Стів Олбон з Інституту Джеймса Хаттона. "Наша попередня робота показала, що коли середня вага дорослого населення в квітні становить менше 50 кг, населення зменшується", - додає він. Проте останні покоління "трохи нижче цього порогу".

Для дослідників цей низькорослий північний олень на Шпіцбергені пов’язаний із глобальним потеплінням. Тепліші зими означають більше дощу. Він падає на сніг, де замерзає, перешкоджаючи оленям отримати доступ до лишайників, яких вони звикли пасти. Результат: "північні олені голодні, вони втрачають молодняк або народжують набагато світлішого молодняка", пояснює BES. Це затримка розвитку оленів ще не призвело до зменшення популяції. Навпаки, оскільки за останні двадцять років кількість оленів подвоїлася. Звідси посилюється конкуренція за їжу взимку, що також може допомогти пояснити їх менший розмір.

Загрожує сибірський північний олень. Згідно з дослідженням, опублікованим у листопаді, глобальне потепління також загрожує виживанню північних оленів у Сибіру, ​​де промерзаючі дощі позбавляють їх їжі. У 2015 році температура на поверхні арктичних земель "повернулася до рівня, зафіксованого в 2007 і 2011 роках, тобто рекордів з початку рекордів на початку 20 століття, із збільшенням на 2,8 ° C з того часу. ери ", згідно з міжнародним звітом про тестові показники.