Сурикати, дикі тварини, що славляться своєю соціальною поведінкою

Сурикат - представник сімейства мангустів, яке зустрічається в районах південно-західної Анголи та Південної Африки. Групу сурикатів називають «бандою». Сурикати славляться своїм двоногим становищем та соціальною поведінкою.

Сурикат має довжину від 25 до 35 сантиметрів, без урахування довжини хвоста, яка становить від 17 до 25 сантиметрів.. Його хвіст, однак, не кущовий, як інші види мангустів. Хвіст довгий і тонкий і звужується на кінчику, кінчик чорний або червонуватий.

Самці важать близько 731 грама, а самки - близько 720 грамів. Стоячи, на двох задніх лапах, сурикати мають висоту близько 30 сантиметрів. Сурикати більш еластичні, ніж інші види мангустів, і мають гостру морду. Шерсть у них сріблясто-коричнева, а на спині вони мають чорні смуги, які є унікальними для кожного сурикату.

своєю

На внутрішній стороні тіла вони не мають жодних ознак, але на животі є ділянка, покрита рідкісним волоссям, під якою ви можете побачити чорну шкіру внизу. Сурикати використовують цю область для поглинання тепла, сидячи на 2 лапах, зазвичай вранці після холодних ночей.

Обличчя сурикату біле з чорними колами навколо очей, що допомагає відвернути сонячні промені. Їх вуха у формі півмісяця можуть бути закриті при копанні, щоб запобігти потраплянню в них піску. На відміну від більшості мангустів, сурикат має 5 пальців замість 4 на кожній лапі. Його очі розташовані спереду і, як і у котів, у них бінокулярний зір, великий периферійний радіус і сприйняття глибини.

Сурикати виймають пісок з очей, моргаючи. Між очима та століттями є напівпрозора мембрана, яка виконує роль склоочисника, коли блимає. Сурикат має міцні, не висувні кігті, розміром 2 сантиметри. Ці кігті мають вигнуту форму і використовуються для риття нір під землею і копання здобичі. Іноді сурикати також використовують кігті під час лазіння по деревах.

Ці тварини живуть на великих і сухих ділянках, в саванах і кущах. Вони живуть по всій пустелі Калахарі в Ботсвані та Південній Африці. Зазвичай вони вибирають райони, де для цього достатньо піщаного ґрунту, щоб побудувати складні підземні нори. Ці складні місця існування мають багато тунелів, що ведуть до численних спалень. Сурикати - добові тварини і шукають їжу лише вдень. Як і всі інші мангусти, вони дуже спритні маленькі мисливці. Їх основний раціон складається з таких комах, як жуки, павуки та міріаподи. Іноді вони харчуються дрібними хребетними, яйцями та корінням.

Сурикати - дуже товариські тварини і живуть колоніями від 5 до 30 особин. Будучи такими товариськими тваринами, вони розділяють і туалет, і батьківські обов'язки. Кожен клан має альфа-домінантного самця та альфа-домінантну жінку. У кожного клану є своя територія, яку вона іноді змінює, коли їжа виснажується або виганяється сильнішим кланом. Якщо один клан буде витіснений сильнішим, він або розширить свою територію до іншої області, або почекає, поки він стане достатньо сильним, щоб повернути свою втрачену територію.

Кожен клан має "сторожа", який охороняє клан і попереджає інших членів клану на випадок небезпеки.. Вартовий стоїть на сторожі або на землі, або на дереві чи кущі. Це охороняє як нору, так і інших членів клану, коли вони копають їжу. Якщо вона помічає будь-яку небезпеку, вартовий видає гавкіт, а інші сурикати швидко ховаються в норах.

Сурикати люблять доглядати один за одним, і вони підхоплюють паразитів з хутра, яке вони їдять, хоча вони і не є частиною їх раціону. Сурикати стоять на двох лапах або навіть на кінчиках пальців, щоб відчути запах вітру і виявити орлів, які можуть блукати. Вони чудово бачать і можуть видавати 10 різних звуків, один із них - той, що подає сигнал тривоги. Сурикат - дуже розумна тварина, яка процвітає у своєму середовищі існування і не загрожує зникненню.

Самки народжують 2 або 4 дитинчат після 11 місяців виношування. Пташенята зазвичай народжуються восени або на початку зими. Доглядають за пташенятами як самець, так і самка. Цуценята народжуються з волоссям, але не мають повного хутра, а очі закриті. У віці 4 або 6 тижнів пташенята також починають копати комах разом з батьками., вони також отримують молоко від матері. У віці 6-16 тижнів їх відлучають і починають шукати їжу самостійно.

У цей період доросла людина бере на себе відповідальність за те, щоб навчити пташеня копати і бути настороженим перед небезпеками. Сурикат досягає статевої зрілості у віці 10 місяців і вважається дорослим у 11 місяців. Перед від'їздом, щоб створити власний клан, сурикати деякий час залишаються в старому клані. Деякі виїжджають групами по 3-4, щоб сформувати новий, більш безпечний клан. Сурикат живе між 12 і 14 роками.

Оскільки сурикати переносять вірус сказу, на них полювали і навіть обгазивали їх нори, особливо в районах, де вони становлять загрозу для людей. Однак це не значно зменшило їх кількість. Хижаками сурикатів є переважно шакали, орли та соколи. У Південній Африці цих ласкавих і сором’язливих тварин утримують як домашніх тварин.