Так, їжачок теж може бути домашнім улюбленцем!
Він маленький, колючий, не дуже привітний на перший погляд, і все ж йому вдалося розбити багато сердець серед людей, ставши справжнім членом їх сімей. Маленький вихованець, який виходить гуляти вночі, став улюбленим супутником, оскільки його дуже легко доглядати і не викликає алергії.

Окрім зовнішності, маленька колюча тварина - це захоплююча тварина, яка має цікавий спосіб життя та дуже важливе значення в природній екосистемі.
Огляд
Їжачок - це маленький (нічний) примітивний ссавець, нічний та комахоїдний. Належить до королівства анімалій, класу мамалій, загону комахоїдних, родини ерінацеєвих. Виявлено 17 видів їжаків, об’єднаних у 5 родів, які широко поширені в помірних і теплих районах Європи та Азії та успішно інтродуковані в Новій Зеландії (Erinaceus europaeus). У Румунії живе відомий вид, Erinaceus roumanicus.
Морфологічні аспекти
Маленький ссавець, залежно від виду, може досягати в середньому 33 сантиметри в довжину і ваги 800-1200 г. Кінцівки маленькі і міцні, задні ноги трохи довші і мускулистіші порівняно з передніми ногами. Кожна кінцівка забезпечена п’ятьма пальцями без кігтів; перший і останній пальці коротші за решту пальців. Очі маленькі, а зовнішнє вухо слабо розвинене. Вони мають невелику, гостру морду і дуже добре розвинений нюх. Тіло кругле, грушоподібної форми, а спинна і бічна частини повністю покриті довгими і дуже гострими голками. Вони виготовляються з кератину і можуть досягати до 2 см в довжину. Залежно від виду, на тілі їжаків може бути від 5000 до 7000 таких голок. Голки - це видозмінені волоски, оголені зсередини, з повітряною камерою, яка робить їх світлішими. Їх кінчик світліший за кольором, надаючи їжачку камуфльований вигляд. Черевна частина і морда покриті грубим волоссям. Кольори їжака різняться залежно від виду, від кремового до червонувато-коричневого, темно-коричневого, сірого.
Природне середовище
Їжаки в природному середовищі часто зустрічаються в лісистих районах, з густою рослинністю, навколо ферм та домогосподарств. Вони одиночні, нічні тварини і харчуються переважно найрізноманітнішими комахами: жуками, жуками, цвіркунами, личинками комарів, черв’яками, які атакують рослини, слимаків, гусениць тощо. Їх раціон включає понад 250 видів комах, що робить їх дуже популярними в сільській місцевості, вважаючи санітарними культурами. Гострими мордами вони копаються в землю. Він дуже добре переносить токсичні речовини, а також може споживати отруйних комах, змій, жаб, мишей, яйця птахів, які гніздяться в землі, а також овочі, траву, дині, гриби, ягоди тощо. Вони не застраховані від зміїної отрути.
Їжаки уникають гуляти вдень, вони шукають їжу вночі, а природних хижаків мало: собаки, лисиці, борсуки та сова. Основним захисним механізмом є колюче пальто. Коли це відчувається в окістя, їжак перетворюється на справжній клубок голок. Високорозвинені м’язи шкіри дозволяють усьому тілу ховатися під колючим щитом. Вони можуть тривалий час залишатися в цьому положенні.
Під час руху вони можуть видавати звуки, схожі на бурчання свиней.
Швидкість їжаків не є незначною. Навіть якщо ноги короткі і не схожі на справжні бігуни, вони можуть рухатися зі швидкістю до 19 км/год, плавати і лазити. Хоча це нічна тварина, зір не є його сильною стороною, найкраще розвинені органи чуття - нюх та слух.
Явищем, характерним для їжаків, є гіперсалівація. У той момент, коли вони стикаються з чимось новим, навіть із сильними запахами, вони виробляють пінисту слину, якою обмотують річ, а потім обвалюються у цій піні, щоб покрити нею свої хребти. Фахівці вважають, що варіантів цього явища може бути кілька:
- піна може містити репелент, що утримує хижаків;
- маскує власний запах;
- виконує роль феромонів, залучати партнерів.
У природному середовищі взимку їжаки зимують. У спекотну пору року вони починають готуватися до холодної пори року і годують надлишком, досягаючи подвоєння ваги, накопичуючи жир. Зимова сплячка починається у вересні - жовтні і триває до березня - квітня. Він відступає до підземного барлогу, щоб укритися від хуртовин та морозу. Лігва вистелена товстим шаром висушеного листя і є надзвичайно чистим місцем, адже їжаки - тварини, які люблять чистоту. Коли він вступає в сплячку, всі фізіологічні функції значно сповільнюються. Частота серцевих скорочень зменшується приблизно з 250 ударів в хвилину при 20-24, дихання зменшується приблизно від 50 за хвилину до 6-7. Якщо на вулиці дуже низькі температури, він може не дихати протягом 5-10 хвилин.
Після виходу з сплячки основним їх призначенням є розмноження!
Спаровування відбувається у весняні місяці, квітень-травень. і вагітність, залежно від виду, триває від 25-50 днів. Вони можуть народити від 2 до 7 пташенят, які мають довжину близько 5 см, менше 30 г і волоски на спині, які потім перетворюються на колючки і поступово вчаться злипатися. Якщо вони бояться, перед тим, як утворюються шипи, вони, як правило, стрибають. Самці стоять із самкою лише для спаровування. Кури. через кілька тижнів життя вони починають досліджувати довкілля, а через три місяці стають незалежними.
Статева зрілість досягається після одного року життя. У процесі утворення колосків молоді їжачки проходять через так звані линьки, 3-4 линьки, які починаються у віці одного місяця і тривають до 5-6 місяців. Процес може бути болючим, і їжаки в цей період вважають за краще залишатися більш присідаючими.
У дикій природі тривалість життя становить 2-4 роки, але, на щастя, в неволі вона може досягати 6-7 років життя.
У неволі
цікавинки: Досить смішне запитання стосується способу, яким відбувається шлюбний акт, враховуючи поширення голок на більшій частині тіла їжака. Чи їм боляче, коли вони паруються? Відповідь - ні. Під час копуляції самка піднімає хвіст і таз вгору, дозволяючи самцеві наближатися до середини живота, де знаходиться його пеніс.