Турне звичайний (Sturnus vulgaris), птах, який живе групою
Шпак звичайний (Sturnus vulgaris) - птах, дуже поширений у наших регіонах, у сільській місцевості, як і в містах. На додаток до впізнаваного крику, він має особливість жити і рухатися майже завжди групами, які можуть складатися з декількох сотень тисяч птахів.

Як розпізнати звичайного шпака ?
Шпак - чорний птах, якого часто плутають з чорним дрозд. Однак від останнього його відрізняє спочатку хвіст, який коротший, тобто довжина крил. По-друге, у шпака блискуче і блискуче чорне оперення, тоді як у дроздів воно тьмяне. Шпаків можна впізнати за світлими кінчиками (білими, кремовими) на крилах і підставою хвоста. І самці, і самки мають жовтий дзьоб, але синій біля основи у самця і рожевий у самки.
Шпак має особливість проживання в групі, це статова птиця. Наприклад, щоб захиститися від хижаків, таких як яструб, він вночі йде до гуртожитків громад. Звичайні шпаки можуть бути справжньою неприємністю в місцях, де група оселилася через численні екскременти.
Політ Шпака характерний: він швидкий та енергійний, перемежований ковзаючими польотами. Це особливо вражає, коли шпаки літають групами (їх може бути кілька тисяч разом), на невеликій висоті, перед тим, як вирушити до своїх ночівль на ніч. Ця зграя шпаків у польоті схожа на справжні рухомі хмари.
Дзвінки і пісня шпака
У звичайного шпака дуже великий репертуар пісень і дзвінків. Це дуже балакучий птах, і, оскільки він живе групою, його присутність не залишається непоміченою з точки зору шуму. Шпак має особливість наслідувати інші види птахів, таких як вороб’їні чи канюки.
Місце проживання звичайного шпака
Звичайному шпаку потрібно стільки відкритих просторів (луки, газони, сади, сади тощо), щоб знайти собі їжу, скільки прихованих місць (дірки на деревах, на дахах будинків і навіть у вуличних ліхтарях у містах), щоб, зокрема, розмножитися. Вночі шпак збирається зі своїми родичами, щоб поспати в міських парках або на краю водойм.
Годування шпаків
Шпаки харчуються переважно на землі, де знаходять комах, черв’яків, дощових черв’яків тощо. Однак у сезон плодів, не соромлячись, лазити по деревах, завжди групами, годувати. Дикі звалища також є чудовими резервуарами їжі для шпаків.
Розмноження шпака
Шпак гніздиться в порожнинах, які він не соромиться красти у інших видів, таких як синичка або великий дятел. Вони часто знаходять гнізда під дахами будинків у містах або навіть всередині вуличних ліхтарів. Самка відкладає від чотирьох до шести яєць наприкінці березня або на початку квітня, які вона інкубує близько двох тижнів. Маленькі злітають через три тижні.
Корисний чи шкідливий для саду звичайний шпак ?
Звичайного шпака бояться в саду, особливо якщо у вас сад або виноградник. Він дійсно постачається з багатьма своїми однорідними людьми, щоб їсти плоди вишневих, фігових, оливкових дерев тощо. Але, враховуючи різноманітне харчування, шпаки також допомагають позбавити сади від шкідників.