Ведмеді Кадьяк в Аласаці на шляху ловити лосося
Досвідчена ведмежа мати не вперше у своєму житті веде своїх дитинчат, народжених взимку, в долину річки Карлук на Аляскинському острові Кадьяк. Тож вона чекала до липня, щоб це зробити. Троє молодих бурих ведмедів нещодавно провели більшу частину довгого літнього дня у своєму лігві. Ведмедиця народила свою останню зиму в самокопаній ямі в землі, яка глибиною два-три метри на південному схилі сусідньої гори. Для цього вона зробила перерву у кількамісячній сплячці.

Вона також неодноразово переривала фазу спокою за вигодовування первинно сліпих та слаборозвинених хлопчиків або виконувала свої материнські обов'язки, перебуваючи напівсон. Після танення снігу вона спочатку залишала безморозний розплідник лише на годину-дві на день, щоб згризти свої перші запаси сили в околицях зимового табору після тривалого періоду голоду, в якому вона втратила до третини своєї ваги. Трава, ягоди попереднього року, відкопане коріння, комахи, трупи копитних, які загинули взимку, та дрібні ссавці слугували невеликим запасом їжі, що дозволяло їй продовжувати виробляти молоко з високим вмістом жиру для своїх молодняків.
Можна сказати, що вона ще не відновила свою нормальну масу тіла. Як найважчий і найбільший з багатьох підвидів бурих ведмедів, самці ведмедів-кадіаків, як і сибірські ведмеді на Камчатці, можуть важити до 800 кілограмів при довжині тіла до трьох метрів. Самки задовольняються приблизно третиною або половиною цих розмірів.
На початку літа три ведмежата настільки розвинені, що мати може взяти їх у довший похід. Зимова печера іноді знаходиться на відстані кількох кілометрів від пункту призначення, річок, в яких з весни до осені лосось рухається проти течії до своїх нерестовищ на мілководді. П’ять тихоокеанських видів лосося (шостий вид знаходиться на узбережжі Азіатсько-Тихоокеанського регіону), які відкладають яйця у водах Аляски, червонокорійна ікра, пливуть річками з океану в різний час, так що вони є нескінченним джерелом їжі протягом багатьох місяців Тварини та люди є. Сьомга з високим вмістом жиру для ведмедів безцінна. За допомогою них дорослі тварини поповнюють свою масу тіла, і молоді люди відчувають сильний стрибок росту протягом тижнів.
Ведмеді борються за найкращі місця для риболовлі
Перш ніж вони зможуть самостійно зловити свого першого лосося, вони повинні пройти навчання в матері. Спочатку вони залежать від риби, яку їм подає ведмідь. Хлопчики тижнями спостерігають за своєю технікою риболовлі. Вона або б'є однією з двох передніх лап, або гострими зубами добирає рибу. Але багато хітів даремно, бо здобич слизька.
Лосось також швидкий і кмітливий, а ведмеді змагаються між собою в найкращих місцях для риболовлі - порогах і водоспадах, де лосось стрибає прямо в горло ведмедям. Старші та більші ведмеді відкушують слабших особин і проганяють їх, особливо молодих ведмедів. Тому матері обережно тримають своїх дітей поруч, по можливості позаду. Вони уникають ділянок річки, де бовтаються інші ведмеді, і тому їм доводиться частіше ловити рибу в районах, менш придатних для полювання.
Тим не менше, суперечки та напади, що загрожують життю, - це завжди порядок дня. Особливо ризикують молоді ведмеді - канібалізм не рідкість серед видів. Тому самці ведмедів є найнебезпечнішими ворогами для ведмедів-маток та їх дитинчат. Але багато ведмедів знають, як здобути повагу, або воліють втікати разом зі своїми дітьми вчасно. Оскільки вони два роки доглядають за своїм потомством, вони можуть продовжувати користуватися захистом, як підлітки наступного літа, провівши зиму разом.
Лише третьої зими, після спарювання з ведмедем у період з травня по липень і період вагітності близько шести місяців (з періодичним спокоєм до дев’яти місяців), ведмідь спускається з двома-п’ятьма дитинчатами. Якщо вони можуть знайти достатньо їжі та мати безпечне зимове сховище, бурі ведмеді, до яких належать ведмеді гризлі, можуть дожити до 20 років. Вони живуть у зоопарках більше 30 років.
Ви не повинні потрапляти між ведмедицею та її дитинчатами
Дорослі ведмеді самці не мають природних хижаків на Алясці. Багато з них мешкають на великих заповідних територіях, але навіть там деякі з них підпорядковуються державному мисливському господарству. Об'єднані органи охорони природи та мисливства щороку випускають на відстріл певну кількість, яка визначається після регулярної інвентаризації. Існуюча популяція Ursus arctos від 2000 до 2500 тварин цим не знищена.
Місця для риболовлі на річках є табу для полювання. Більшість тварин полюють подалі від річок під час збору ягід восени. Збори, які значною мірою сплачують іноземні мисливці, використовуються для фінансування захисних заходів. Досить багато людей на Алясці заробляють на життя, доглядаючи та керуючи своїми мисливськими клієнтами. Любителі природи та фотографи також вносять багато грошей на захист ведмедя.
Там, де люди тримаються на певній відстані від ведмедів, вони для них не небезпечні. Але не слід потрапляти між ведмедем і її дитинчатами. Така зустріч може бути більш ніж дискомфортною.