Відлущувальні кислоти в процесі догляду за шкірою
Процедуру догляду за шкірою ніколи не було простіше структурувати, ніж сьогодні, коли у вас є різноманітні засоби з доведеною ефективністю і доступні для будь-якого бюджету. Кислоти AHA та BHA є одними з кращих активних речовин, оскільки вони приносять видимі результати за дуже короткий час і їх легше інтегрувати в звичайний режим, ніж важка категорія - ретиноїди - які можуть викликати побічні ефекти і результати яких видно, принаймні мало, місяців.
Що таке кислоти AHA та BHA?
AHA та BHA - це відповідно альфа-гідрокси та бета-гідроксикислоти, які діють як щадні відлущувачі, видаляючи шар відмерлих клітин з поверхні шкіри та глибоко очищаючи пори. Ці кислоти містяться у багатьох косметичних складах, таких як гелі/миючі лосьйони, тоніки, маски та процедури. Залежно від концентрації, препарат на основі AHA або BHA може діяти глибше, орієнтуючись на інші шкірні проблеми, такі як гіперпігментація, вугрі або висип на вуграх, або більш поверхнево, щоб відновити сяйво шкіри.
Тому не можна стверджувати, що один тип кислоти кращий за інші, оскільки кожен продукт, складений з певною кислотою і з певною концентрацією, розглядає різні аспекти або проблеми. Отже, перш ніж купувати продукт на основі AHA або BHA, добре зрозуміти роль кожного та те, як він може вам допомогти.


Що стосується загальних переваг кислот AHA та BHA, вони такі:
- Допомагає зняти місцеве запалення, яке виникає при появі вугрової висипки або розацеа;
- Зменшує появу розширених пір;
- Забезпечує яскравість шкіри;
- Поліпшити текстуру шкіри;
- Знімає пори.
У чому різниця між AHA та BHA?
AHA - це водорозчинні кислоти, що отримуються переважно з фруктів. Вони відлущують найбільш поверхневий шар шкіри, пропонуючи таким чином дуже щадне відлущування, підходить для нормальної, сухої та/або чутливої шкіри. AHA в основному використовуються для:
- Мелазма
- Розширені пори
- світність
- Покращена текстура шкіри
BHA - це група маслорозчинних кислот, і насправді є косметичним складом саліцилової кислоти. Вони проникають глибоко, очищаючи пори і видаляючи шар відмерлих клітин. Тому BHA є більш підходящою групою кислот для жирної, комбінованої та/або схильної до вугрів шкіри. Продукти на основі BHA можуть бути для вас, якщо у вас є:
- Вугрові висипання
- Надлишок шкірного сала
- Виражені чорні крапки
- Гіперпігментовані плями
- Розширені пори
Як користуватися кислотами AHA та BHA?
Як AHA, так і BHA можна використовувати як вранці, так і ввечері, зазначаючи, що при нанесенні вранці важливо користуватися сонцезахисним кремом, оскільки вони можуть викликати контактне подразнення. з УФ-променями. Тому переважно інтегрувати їх у вечірню рутину. Будь то кислота AHA або BHA, ідеально застосовувати її на чистій та сухій шкірі перед іншими звичайними продуктами. Це дозволить кислоті глибоко проникнути і ефективно діяти. Якщо ви обрали інший засіб, окрім лікування, наприклад, маску або гель для очищення, рекомендується дотримуватися інструкцій із застосування на упаковці.
Також рекомендується поступово інтегрувати будь-які продукти на основі кислот AHA та BHA, тобто спочатку 2-3 рази на тиждень, і збільшувати частоту в міру адаптації шкіри. Застосування крему SPF є дуже важливим, навіть під час нанесення засобу ввечері, оскільки ризик подразнення, хоча і низький, залишається.