Австралійське чайне дерево - біологія

Австралійське чайне дерево (Melaleuca alternifolia).

австралійське

Австралійське чайне дерево (Melaleuca alternifolia) - вид роду мирт вересовий (Мелалейка) у сімействі миртових (Myrtaceae). Деякі види цього роду, але також із родів Baeckea, Кунзея і Лептоспермум називаються чайним деревом. Олії чайного дерева отримують із видів чайного дерева шляхом дистиляції.

Виникнення

Цей австралійський вид є вихідцем з Нового Південного Уельсу та Квінсленда. Там австралійське чайне дерево росте вздовж річок та на болотах.

опис

Австралійське чайне дерево (Melaleuca alternifolia) - вічнозелений чагарник або невелике дерево, яке може досягати висоти до 7 (до 10) метрів. Він має білу, схожу на папір кору. Кора молодих гілочок і суцвіть волохата і шовковиста; кора старих гілок гола. Протилежні до мутовчатого листя ланцетні, прямі до серпоподібної форми, приблизно від 1 до 3,5 см в довжину і 1 мм в ширину. Черешок довжиною лише близько 1 мм.

Багатоквіткові, колосовидні, суцвіття довжиною від 3 до 5 см виглядають як білуватий пух завдяки численним білим тичинкам густих квітів. Радіальна симетрія, квіти гермафродіта п’ятикратні. П'ять маленьких чашолистків зрощені з трубчастою чашечкою. Трубка довжиною від 3 до 4 мм із широкими, короткими кінчиками чашечки. Вільні білі пелюстки мають довжину від 2 до 3 мм. Від 30 до 60 білих тичинок стоять разом у п’яти пучках; вони довжиною близько 2 см, а короткі пильовики мають форму пазурів. Товстий стилус має довжину приблизно від 3 до 4 мм і закінчується головним рубцем. Час цвітіння - навесні.

Циліндрична, тверда капсула плодів має діаметр від 2 до 4 мм. [1]

історія

Загальноанглійська назва Melaleuca alternifolia, "Чайне дерево", Був створений в 1770 році. Джеймс Кук, який тоді був лейтенантом британського Королівського флоту, висадився зі своїм" HMS Endeavour "у Ботані-Бей на східному узбережжі Австралії. Кук повів свою команду в експедицію в болотний регіон, що було небезпечно через численні змії. Там він знайшов густі чагарники дерев з ароматним запашним листям. До складу експедиції також входив ботанік, сер Джозеф Бенкс, який збирав листя з цих дерев і доставляв їх до Англії для подальших досліджень. Лейтенант Кук називав їх чайними деревами або чайними рослинами, оскільки їх листя, коли їх готували, готували приємно гострий та освіжаючий чай. Кук та його люди спостерігали, як місцеві жителі обробляють листя та кору чайного дерева. Потім йому дали брагу, виготовлену з листя чайного дерева. Він успішно використовував це для лікування різних шкірних захворювань, таких як ті, що часто траплялися у корабельних бригад через авітаміноз.

У період з 1920 по 1930 роки дослідники науково займалися маслом чайного дерева. У той час дослідники шукали продукти, які були б максимально нетоксичними з високим антисептичним та цілющим ефектом одночасно. На початку 40-х років олія була дуже популярною в Австралії як місцевий антисептик. Однак через десять років він був майже повністю витіснений пеніциліном. У 1970-х роках природні речовини знову набирали популярності. А наукові знання сприяли швидкому збільшенню виробництва: у 1987 р. Близько 80 т, у 1992 р. Вже 750 т.

Олія чайного дерева

Використовується ефірна олія листя і кінчиків гілок. Його отримують дистиляцією парою. Завдяки своєму антисептичному, бактерицидному та фунгіцидному ефекту олія чайного дерева застосовується в дерматології (наприклад, при лікуванні вугрів, лупи та псоріазу, грибкових захворювань, тазових бородавок, болю в м’язах, відкритих ран, ревматизму, кашлю курця та варикозного розширення вен), внесено до списку Європейської фармакопеї Однак через відсутність готових препаратів надійних показань немає.

Якщо піддати масло чайного дерева газовому хроматографічному аналізу, ви зможете побачити, що масло чайного дерева - це суміш приблизно 100 речовин. (+) - Терпінен-4-ол (близько 40%), α-терпінен (близько 20%), терпінолен, терпінеол (від 3 до 4% кожен), пінен, мірцен, фелландрен, р-цимен, лімонен, 1, 8-цинеол. Олія чайного дерева має дуже сильну протимікробну дію. Порівняно з відносно токсичним фенолом, олія чайного дерева є в 11-13 разів ефективнішою і, отже, набагато більш бактерицидною, ніж олія евкаліпта (коефіцієнт фенолу близько 3,5), наприклад.

Ризик розвитку контактної алергії розглядається як критичний, причому пусковим фактором є різні пропорції олії (d-лімонен та α-терпінен) та продуктів їх окислення аскаридол та 1,2,4-тригідроксиментан. Чим старше масло, тим більший ризик. Процес окислення олії починається вже через чотири дні. Кількість алергенів збільшується, і може виникнути контактна екзема, особливо на раніше хворій шкірі. [2]. У 2003 році до трьох відсотків перевірених людей було сенсибілізовано до олії чайного дерева [3] .

Програми

Олія чайного дерева використовується в багатьох дерматологічних препаратах: у шампунях, кремах для рук та тіла (особливо для пошкодженої шкіри, таких як вугрі), у дезодорантах, добавках для ванн, милі, зубній пасті, ополіскувачах для рота. У разі грибкової та бактеріальної атаки на шкіру (наприклад, вугрі, атлетична стопа) зазвичай застосовують препарати з 5-10% олії чайного дерева. При застосуванні в ротовій порожнині масло чайного дерева потрібно дуже сильно розбавляти. Багато косметичних продуктів можна зберегти за допомогою олії чайного дерева.

Зовнішнє використання олії чайного дерева також відомо у догляді за тваринами, внаслідок чого слід уникати передозування або дуже частого лікування, як це відбувається у людей. Якщо ви хочете використовувати масло чайного дерева на тваринах, вам обов’язково слід проконсультуватися зі своїм ветеринаром. Завдяки вмісту терпенів і фенолів, олія чайного дерева, як і інші ефірні олії, токсична для котів, наприклад. Застосування часто є фатальним для тварини. Типовими симптомами «отруєння олією чайного дерева» є тремор, хитливість, неспокій і загальна слабкість. [4]

Мешканці Австралії використовували олію чайного дерева при відкритих ранах, шкірних інфекціях, застуді, запаленні ясен та зараженні вошами.

Випадки отруєнь, протипоказання від контактної алергії

Відомі випадки отруєння і маслом чайного дерева. Контактна екзема дуже часто розвивається, коли масло чайного дерева наносять на шкіру нерозбавленим і протягом тривалого періоду часу (близько 3 років). Алергенними компонентами є здебільшого терпінен та ароматичні дендрони, рідше терпінен-4-ол, фелландрен та р-цимен. Обережність також потрібна людям з гіперчутливістю шкіри. У хлопчиків, які ще не досягли статевого дозрівання, вживання олій чайного дерева та лаванди може спричинити ріст молочних залоз (гінекомастія). Це пояснюється естрогенною та антиандрогенною активністю олії чайного дерева. [5]

Інші види чайних дерев

Іншими видами чайного дерева цього ж роду є:

  • Дерево Cajeput, Дерево Cajeput (Melaleuca cajuputi)
  • Срібло мирт вересовий, дерево каджепут, дерево каджепут (Melaleuca leucadendra (L.) L.)
  • Melaleuca linariifolia
  • Дерево Ніаулі (Melaleuca quinquenervia)
  • Melaleuca uncinata
  • Дерево Ніаулі Melaleuca viridiflora

Супутні масла

Подібні олії з фунгіцидною дією від суміжних типів, крім олії чайного дерева, мають знижувальну ефективність:

Прополіс, який бджоли витягують із бруньок дерев, щоб зберегти свої вулики стерильними, також має фунгіцидну дію. Ці речовини можна придбати в аптеках.