Добові хижаки Фландрії - YSER HOUCK - Для фламандської спадщини
Фландрія - країна, багата пейзажами, а отже, і птахами! Тут ми відкриємо десяток видів добових хижаків, які гніздяться на фламандській території. Ці птахи дуже корисні фермерам та людям загалом, оскільки вони є великими споживачами гризунів.
У переважній більшості видів хижаків самки більші і важчі за самців, тому вони мають більше ресурсів для відкладання та виведення яєць, а потім і пташенят. Ця характеристика особливо помітна у деяких птахів, представлених тут.
Змінна насадка 
Це один з двох найпоширеніших видів у Фландрії, він також присутній у всій країні. Дуже пристосовується, його мало турбує діяльність людини. Його часто можна побачити вздовж дороги на стовпах або в полях на копицях сіна, це найчастіше спостерігає рівнину у пошуках здобичі. Енергоефективна, вона воліє кидатися на ціль зі свого окуня, а не активно шукати їжу в польоті, як яструби. Його впізнають за жовтим дзьобом та карими очима, оперення дуже мінливе - від майже білого до майже звичайного темно-коричневого.
Сокіл-білка
Його силует нагадує кетрел, але він тонший, це один з найменших соколів в Європі. Дуже хороший мисливець у польоті, його спритність дозволяє йому ловити ластівок і навіть бабок над водними точками. Великий мігрант, він зимує на південь від Сахари. Цей, як правило, дуже непомітний птах стає балакучим під час сезону розмноження, його легко можна почути, як пищать біля новоутвореного гнізда.
Сокол-сапсан
Це один з найбільших європейських соколів і найшвидший птах у світі, він перевищує 320 км/год при пікетній атаці! Її раціон різноманітний, в основному полює на птахів, включаючи голуба, якого захоплює в польоті, і лише рідко полює на гризунів на землі. Під час запаморочливих ставок її здобич, як правило, оглушається миттєво. Тільки його хвіст і крила, дуже рухливі, дозволяють йому не вдарятися об землю під час атак. На жаль, дуже чутливий до порушень і зменшення його житлової площі, він також є одним з найрідкісніших соколів у Франції.
Болотний лук
Цей лунь є найбільшим у своєму сімействі і найпоширенішим у Фландрії, він дуже присутній на болотах Аудомаруа. Він полює на гризунів, земноводних та риб, з якими стикається, а також на водяних птахів, яких виснажує, змушуючи їх безперервно пірнати під час польоту над точкою води на невеликій висоті. Гніздиться на землі, часто серед очерету біля водойм, а іноді і на полях.
Луна Сент-Мартін
Північний лунь гніздиться здебільшого на полях, що нерідко спричиняє руйнування гнізд під час збору врожаю, а також у низьких, густих чагарниках. Тим не менше йому вдалося зберегти стабільне населення в регіоні. Сірий самець дуже схожий на самця Сірого Харрієра. Полює на багатьох дрібних ссавців, гризунів та кроликів. Рідкісна річ серед хижаків, за межами періоду розмноження, цей Гарріє, як правило, збирається невеликими групами для полювання.
Медовий канюк
Це середній розмір, коричневий яструб, схожий на хижака. Бондре має дуже спеціалізовану дієту, а тому дуже чутливий до кліматичних умов. Дійсно, це виключно комахоїдні тварини, в основному їсть ос та бджіл і повертається лише до гризунів та дрібних птахів у разі нестачі їжі. Плоскі ніздрі, лускате пір’я навколо очей, товста шкіра, це цілком підходить для його раціону. Сильно мігруючий, він зимує на південь від Сахари. Око у дорослих яскраво-жовте, а у чоловіків - голова часто сіре.
Європейський яструб
Цей птах - один з найкращих мисливців на польоти, що спеціалізується на несподіваному захопленні вороб’їв (дроздів, дроздів і дрібніших), а іноді і голубів. Його гонки на акробатичному переслідуванні часом коштують йому потрапити на перешкоду слідом за здобиччю. Самець набагато менший, ніж самка, це вид, де статевий диморфізм є найбільш помітним. Він має схожі кольори з північним яструбом, але залишається набагато меншим. Яструб - дуже стриманий, але плідний птах, оскільки розплід легко досягає 6 пташенят.
Пустеля
Це найпоширеніший хижий птах у Франції, він добре пристосовується до людської діяльності та конструкцій, навіть якщо це означає гніздування майже де завгодно (Супентес, карнизи ...), що може викликати у нього проблеми. Великий любитель полівки, він частково стежить за переміщеннями популяцій цих дрібних гризунів. Спеціаліст, який лежить у положенні «Святий Дух» (широко розставлені крила), його спосіб розпізнавання здобичі вимагає більше енергії, ніж канюк чи важчі хижаки. Помістивши їжу, він атакує колом, нападаючи на свою здобич, як і всі яструби.
Вереска - один з найбільш плодоносних хижаків, з розплодом від 3 до 6 маленьких, а іноді і з двома виводками на рік. Незначне споживання гризунів робить це дорогоцінною допомогою для садівників, садівників та фермерів.
Яструб
Цей імпозантний хижак - великий хижак голубів, тілець і навіть інших хижаків, іноді такого ж розміру, як він. Його політ досить важкий, це не заважає йому нападати на здобич у польоті зненацька, але він не дуже добре справляється з довгими погонями. Цей самотній хижий птах любить великі ліси, щоб будувати свій ареал і рівнини для полювання. Що стосується Яструба, існує велика різниця в розмірах між самцями та самками, але кольори однакові для обох статей.
Спільний лунь
Цей дуже рідкісний вид гніздиться майже виключно на злакових полях, багато гнізд руйнуються під час збирання врожаю, звідси і рідкість. Однак в останні роки спостерігається повільна адаптація, але місцями добре присутня, деякі птахи починають будувати гнізда в порожнистих стовбурах. Самець попелясто-сірий, досить помітний, але самка коричнева, щоб замаскувати яйця.
Раніше вважалися шкідливими, з великою помилкою, всі види хижаків, добові та нічні, сьогодні охороняються у Франції, без винятку! Вирубувати їх або знищувати їхні гнізда заборонено та піддавати великим штрафам, оскільки певні види різко зменшили свою популяцію у другій половині 20 століття. У Франції завдяки цьому захищеному статусу сьогодні більшість хижаків мають стабільну, навіть зростаючу популяцію.