Пантенол для волосся, шкіри, використання, побічні ефекти, переваги та багато іншого

шкіри

Якщо ви озирнетесь навколо, то, швидше за все, ви знайдете пантенол у декількох списках інгредієнтів у своїх продуктах. Пантенол присутній у різноманітних продуктах харчування, добавках та засобах особистої гігієни. Його хімічна структура схожа на структуру алкоголю. Застосовується для зволоження та згладжування шкіри та волосся зсередини назовні у проковтуваній формі та зовні у актуальній формі.

Але чи безпечно для вас і вашої родини, коли воно з’являється в засобах особистої гігієни? Читайте далі, щоб з’ясувати, чому пантенол міститься у багатьох косметичних засобах, і прочитайте факти, щоб зрозуміти, як він впливає на ваш організм.

Що таке пантенол ?

Пантенол - це хімічна речовина, виготовлена ​​з пантотенової кислоти, яку також називають вітаміном B-5. Він має біологічне походження, а також може бути отриманий з рослин і тварин. Застосовується як добавка до різних косметичних продуктів у всьому світі.

Швидше за все, у вашому організмі зараз є пантотенова кислота, як це міститься в багатьох поширених джерелах їжі. І ви, мабуть, використовували косметичні засоби або засоби особистої гігієни з пантенолом протягом останніх 24 годин.

Пантенол випускається у вигляді білого порошку або прозорого масла при кімнатній температурі. Іноді ви побачите пантенол під одним із інших його назв у списку інгредієнтів, зокрема:

  • декспантенол
  • D-пантотеніловий спирт
  • бутанамід
  • алкогольний аналог пантотенової кислоти
  • провітамін В-5

Поглинаючись організмом, пантенол стає вітаміном B-5.

В чому справа ?

У актуальній косметиці виробники продуктів часто використовують пантенол як зволожуючий крем. Але він також входить до складу багатьох косметичних засобів як пом’якшувальний, заспокійливий та проти подразнюючу дію. Це також допомагає вашій шкірі створити бар’єр проти подразнення та втрати води.

Засоби для шкіри

Вітамін B-5 необхідний для здорового харчування, шкіри та волосся. Має сенс, що пантенол, його похідне, є основним компонентом багатьох засобів по догляду за шкірою, таких як лосьйони та миючі засоби. Він також міститься в таких різноманітних косметичних засобах, як помада, тональний крем або навіть туш. Пантенол також з’являється в кремах, призначених для лікування укусів комах, отруйного плюща і навіть висипу на пелюшках.

Національний центр біотехнологічної інформації вказує, що пантенол є засобом захисту шкіри з протизапальними властивостями. Це може допомогти поліпшити зволоження, еластичність та гладкий вигляд шкіри. Це також заспокоює:

  • Червона шкіра
  • запалення
  • невеликі порізи або ранки, такі як укуси комах або подразнення від гоління

Пантенол допомагає у загоєнні ран, а також при інших подразненнях шкіри, таких як екзема.

Засоби для волосся

Засоби для догляду за волоссям містять пантенол завдяки його здатності покращувати якість вашого волосся:

  • люстра
  • млявість
  • життєздатність

Це також може допомогти захистити ваше волосся від укладання або шкоди навколишньому середовищу, захоплюючи вологу.

Одне дослідження показало, що пантенол може допомогти уповільнити і приховати появу витончених волосся. Дослідження перевірило його з іншими активними інгредієнтами як лікування, що не залишається.

Вироби для нігтів

Ваші нігті зроблені з кератинових білків, як і ваше волосся. Як результат, пантенол може зміцнити ваші нігті на руках і ногах. Ви можете знайти його у блиску та зміцненні нігтів, або в кремах для рук та оліях для кутикули.

Дослідження показало, що нанесення пантенолу на ніготь може допомогти зволожити ніготь і запобігти його руйнуванню.

Чи безпечний пантенол ?

Адміністрація США з питань харчових продуктів і медикаментів (FDA) та Європейська комісія з косметичних інгредієнтів схвалили використання пантенолу в косметиці. Національний інститут охорони здоров’я (NIH) класифікує пантенол як „ймовірно безпечний” для загального місцевого застосування та назальних спреїв. І це вказано як "ймовірно безпечне" для місцевого використання дітьми.

FDA в даний час перелічує пантенол у своїй широко відомій базі даних «Загалом вважається безпечним» для випадків, коли він потрапляє всередину як дієтичний інгредієнт або як добавка. Але пам’ятайте, що вживання пантенолу або панотенової кислоти в їжу або як добавку сильно відрізняється від використання на шкірі або волоссі.

Хоча він широко вважається корисним як добавка, він класифікується лише як "ймовірно безпечний" для місцевого застосування на шкірі, волоссі та нігтях. Це означає, що немає вагомих доказів того, що пантенол завдає шкоди, і безліч анекдотичних доказів того, що він корисний для кількох захворювань шкіри. Але недостатньо доказів, щоб бути впевненим, тому FDA пропонує більше досліджень.

Огляд косметичних інгредієнтів (CIR), інша відома організація, яка захищає споживачів, у 2017 році скликала групу експертів для оцінки безпеки пантенолу в світлі останніх досліджень.

У цій оглядовій комісії не знайдено значних доказів того, що косметичні засоби, що містять пантенол, дратують шкіру чи іншим чином пошкоджують її, крім випадків алергії. Погані реакції на місцевий пантенол надзвичайно рідкісні. Але коли виникають побічні ефекти, вони, як правило, мають форму контактного дерматиту або шлунково-кишкового дистрессу.

Завжди важливо пам’ятати, що, з точки зору FDA, недостатньо доказів для офіційного надання пантенолу «безпечного» позначення. Але CIR зазначає, що кількість пантенолу в косметиці, як очікується, не буде шкідливою при поглинанні організмом, оскільки в нашому раціоні вже присутній набагато вищий рівень вітаміну B-5. Отже, немає жодних вагомих доказів того, що місцевий пантенол може спричинити системні проблеми.

Важко довести, що що-небудь є однозначно безпечним, навіть при великих випробуваннях. Незважаючи на це, кожного разу, коли ви вирішуєте, використовувати продукт чи ні, вам слід зважувати переваги та ризики побічних ефектів.

Тим не менш, більшість досліджень, які зараз доступні щодо пантенолу, свідчать про те, що використання 5% або менше концентрації в актуальному продукті для шкіри, волосся або нігтів представляє дуже низький ризик для споживачів. А кількість негативних побічних ефектів, таких як контактний дерматит, дуже низька.

Суть в тому, що якщо ви здоровий дорослий, який використовує або планує використовувати продукт, що містить пантенол, вам, мабуть, нема про що турбуватися.