Сибірський журавель там; найбільш зникаючих видів журавлів у світі

найбільш

З 15 видів журавлів За даними Міжнародного союзу охорони природи (МСОП), на планеті 11 перебувають на межі зникнення. Серед них, сибірський кран (Leucogeranus leucogeranus) є найбільшою загрозою для загальної кількості населення від 3500 до 4000 птахів. Проте це набагато більше, ніж кількість решти коклюнів (Grus americana), чия глобальна популяція, за оцінками, становить менше 850 особин у їх ареалі в Північній Америці та в неволі. Однак коклюш вважається менш зникаючим, ніж сибірський. Чому? Цілком просто тому, що його популяція має тенденцію до збільшення, тоді як популяція Leucogeranus leucogeranus зменшується.

Презентація

Класифікується перебуває у критичному зникненні з 2000 року, сибірський журавель ділиться на три популяції, дві з яких майже вимерли. Дійсно, якщо східна популяція все ще відносно велика, то, на жаль, кількість західної та центральної Росії в 2013 році оцінювалась менше ніж 20 екземплярів.

Зовнішність

Сибірський кран не є найбільшим з кранів, але все ще має міри Висотою 140 см для ваги близько 6 кг. Як і у багатьох інших кранів, його оперення повністю біле з тією різницею, що первинні махові пера, пір’я на кінці крил, чорні. Особливість, помітна особливо в польоті. На землі, ви можете впізнати сибірського журавля в основному завдяки цегляно-червоній масці або червонувато-коричневий, що простягається від дзьоба і охоплює очі, які мають блідо-жовтий колір. Його довгі ноги мають відтінок темно-рожево-червоного кольору. Самці та самки мають однакове оперення, тому нема чим відрізняти їх неозброєним оком, за винятком того, що ці чоловіки часто вищі за цих дам.

Дієта

Всі види журавлів є всеїдними, сибірський кран - не виняток. Її раціон різноманітний і широкий, і, як відомо, вид пристосовується до пори року. Протягом літа, який є періодом його розмноження, журавель їсть багато коріння, пагони осоки - листяна рослина, яка особливо подобається у вологих районах, - а також ягоди і, перш за все, полює на комах, дрібних гризунів і, звичайно, рибу. Поза сезону розмноження сибірський журавель по суті вегетаріанець і харчується водними рослинами та корінням, які викопує завдяки своєму довгому дзьобу.

Розташування

Leucogeranus leucogeranus - перелітний вид. Двічі на рік, навесні та восени, ці птахи подорожують парами або невеликими групами не більше 10 особин, а іноді проїжджають до 5000 км. У вересні кран спускається з рідного Сибіру в південному напрямку.

Східне населення, основне на сьогоднішній день, проходить зима навколо озера Поянг, найбільше прісноводне озеро в Китаї та один із його сусідів Янцзи, найдовша річка Китаю, де можуть бути останні дельфіни Китаю. З іншого боку навесні птахи повертаються до Якутії провести літо, протягом якого вид гніздиться. Ця автономна республіка в складі Росії, розмір якої у п’ять разів перевищує Францію, є найхолоднішим заселеним районом північної півкулі. Неповнолітні, які не перебувають у репродуктивному віці, проводять літо далі на південь, на кордоні між Росією, Монголією та Китаєм. Під час міграції близько двох місяців птахи роблять кілька зупинок - від заболочених земель до річок, щоб прогодуватися.

Нечисленні птахи західного населення, що залишилися, розмножуються на південь від річки Об в Росії, але зимують біля Каспійського моря в Ірані. Що стосується середньосибірської журавліної популяції, вона зимує в Індії, однак, на жаль, жодної особини не бачили близько п’ятнадцяти років.

Сибірських журавлів вже бачили взимку в Пакистані та на Тайвані, але, схоже, під час їх міграції вони також перетинали Казахстан та Узбекистан.

Середовище існування

Зверху довгі ноги, сибірський журавель - найбільш водний вид сімейства Gruidae. Він рідко розкидається на заболочених ділянках і особливо на мілководних прісноводних болотах.

Загроза

Сибірський журавель щороку зменшує чисельність населення завдяки поєднанню кількох факторів.

Зникнення заболочених територій

Три ущелини греблі.

Ці споруди, додані до глобального потепління, майже знищили найбільше прісноводне озеро в Китаї! Феномен розпочався у 2003 році: безпрецедентна посуха вплинула на провінцію Цзянсі, і рівень води в озері різко впав із площі 3500 км² до лише 200 км². З тих пір ситуація майже не покращилася, загрожуючи більшій частині популяції сибірських журавлів які проводять кілька місяців у році на березі озера Поянг і які харчуються навколишньою рослинністю.

У Росії це вологі ділянки в яких розміщуються місця гніздування, на які впливає, але не одне і те ж зло. Справді, Сибір був ареною багатьох змін після відкриття його виняткового багатства газ і нафту. Західна частина особливо порушена видобутком вуглеводнів та сировини, таких як нікель та паладій. Ця сильна присутність людини та її вплив на екосистему, безсумнівно, є причиною зникнення популяції західно-сибірських журавлів.

Полювання та полон

Ще однією загрозою для цих птахів є незаконне полювання або відлов. Докази браконьєрства на сибірських журавлях повідомляються переважно під час міграцій у країнах, через які проходять птахи. В Азії журавель є надзвичайно символічною твариною, особливо в Японії, де кажуть, що складання 1000 орігамі-кранів здійснить усі ваші бажання. У Китаї птах є символом довголіття і, як кажуть, є горою безсмертних. Таким чином, міфічні та рідкісні тварини, журавлі регулярно відловлюються для одомашнення.

Збереження

Юридично Leucogeranus Leucogeranus охороняється законодавством CITES та Конвенцією про збереження мігруючих видів диких тварин. Її вилов та продаж заборонені.

Розведення в неволі

До захисту сибірських кранів навіть не ставляться легковажно Володимир Путін сприяв популяризації виду беручи участь у дельтапланінговому польоті в 2012 році, який мав на меті навчити птахів, народжених у неволі, літати! Цей проект, який називається «Політ надії», відтворює методології, які допомогли зміцнити популяції коклюнів у Північній Америці. Окрім медіа-трюку, Лейкогеран Лейкогеран вважається видатною пташкою в країні. Його розмноження в неволі та його реінтродукція, особливо серед майже вимерлого західного населення, триває вже кілька років. Створено щонайменше три місця для розмноження в неволі, і вже випущено кілька птахів: з 1991 по 2010 рік на місцях розмноження було випущено 139 птахів, що виводяться в неволі, а шість інших птахів були випущені в дельту Волги в 2012 році.

Програма ООН з навколишнього середовища (UNEP)

Програма ООН з охорони навколишнього середовища (ЮНЕП), проведена між 2003 і 2009 роками міжнародний план метою яких було збереження життєво важливих водно-болотних угідь до сибірського крана. У 2010 році Клер Міранде, глава UNEP, привітала наслідки цієї програми, яка дозволила "забезпечити збереження та відновлення 16 водно-болотних угідь площею приблизно 7 мільйонів гектарів на двох основних шляхах міграції. "

Тому для збереження виду необхідно не тільки захищати місця гніздування, а також місця міграції та зимівлі. У зв'язку з цим ООН оцінила в 2010 році "чудову співпрацю між Китаєм, Росією та Іраном", яка допомогла запобігти зникненню виду. І правда, що багато водно-болотних угідь, які часто відвідують журавлі, класифікуються як заповідні або природні заповідники, щоб забезпечити спокій птахів.

Міжнародний фонд кранів

Забезпечити його збереження, сибірський кран також може розраховувати на Міжнародний фонд кранів яка розробляє пілотні проекти в Китаї та Росії та проводить численні заходи з підвищення обізнаності серед місцевих громад. З 2002 року він створив у Сибіру та Казахстані "фестиваль журавлів", який святкують як фестиваль. В Ірані марки з зображенням Leucogeranus Leucogeranus навіть були випущені в 2008 році для підвищення обізнаності щодо захисту видів та заболочених територій.

В останні роки асоціація також моніторила рівень води та риби в озері Поянг та співпрацювала з владою, намагаючись знайти альтернативні місця зимівлі. Саме з цією метою деякі птахи були пов’язані смугами та оснащені супутниковими передавачами.

Розмноження

Молодий кран з неповнолітнім оперенням.

Сезон гніздяться сибірські журавлі триває з кінця весни до вересня. Міграція птахів закінчується наприкінці травня, коли вони прибувають у місця, де вони будуть розмножуватися. Журавлі - дуже віддані птахи. Якщо вони статево зрілі лише з 7 років, вони вступають у стосунки у віці 3 років. Для гніздування вони попарно розподіляються по території, яка часто знаходиться в тайзі - тих хвойних лісах полярних регіонів - і не приймають жодного сусіда того ж виду в межах трьох кілометрів.

Журавлі славляться своїми любовними проявами величний і сибірський журавель не є винятком. Прояви залицяння починаються із співу пісень, а потім пара танцює, піднявши голови до неба. Танець складається з ударів крилами, стрибків, луків і здебільшого відбувається у воді.

Гніздо побудоване над мілкою заболоченою місцевістю, такою як болота, і складається з трав та осоки. Самка відкладає максимум одне-два яйця, зазвичай у червні. Самець і жінка по черзі розмірковують протягом чотирьох тижнів, після яких народжується потомство. Для їх польоту знадобиться ще 70 - 75 днів. Неповнолітніх можна впізнати за різним оперенням серед дорослих. Маска на обличчі вкрита пір’ям, а решта їхніх тіл має світло-коричневе, оперення кольорового кольору. Крім того, неповнолітні дуже агресивні між собою, навіть серед братів і сестер, і нерідкі випадки, коли малюк вбиває свого другого пташеняти в гнізді.

Весела деталь

Якщо журавель взагалі є символом вірності та довголіття, то саме сибірський журавель тримає рекорд по старості! Справді, кран на ім’я Вовк помер у віці 83 років. Вона заслужила своє місце в Книзі рекордів Гіннеса.

від Сесіль Арнуд

Вам сподобався цей вміст? Ви відчуваєте занепокоєння ?

Допоможіть нам поширити обізнаність про цей зникаючий вид та вжити заходів щодо тварин, придбавши м’яку іграшку.