Декспантенол - біологія
Як жарко занадто жарко для життя глибоко під дном океану?
Антибіотики від бактерій
Міграція клітин: нещодавно виявлена функція відомого білка
Молекулярний компас для вирівнювання клітин
Від чого листя старіє восени
Демократичність грифа-цесарки
Середовище Екембо: Люди також жили на відкритих ландшафтах
| Генетика | Сільське, лісове та тваринництво
Сорт пшениці був створений шляхом схрещування дикорослих трав
Як жарко занадто жарко для життя глибоко під дном океану?
Декспантенол
(Комбіновані препарати: частково так)
118–120 ° C (при 2,7 Па) [2]
змішується з водою [1]
15 г кг -1 (миша, орально) [3]

Декспантенол (також як Пантотенол, D-пантенол або Пантенол - хімічна сполука, що належить до поліолів та амідів. З'єднання давно застосовується в медичних цілях як активний інгредієнт для місцевого лікування захворювань шкіри та слизових оболонок та косметично для медичного догляду за шкірою. Декспантенол в організмі перетворюється на пантотенову кислоту. Пантотенова кислота - це вітамін із групи вітамінів групи В (вітамін В5).
Пантотенова кислота є компонентом коферменту А і, таким чином, відіграє важливу роль у шкірному метаболізмі. Декспантенол добре засвоюється шкірою у водно-масляних емульсіях і накопичується в місці нанесення. Це збільшує здатність шкіри утримувати вологу і, отже, має живильні властивості та покращує еластичність шкіри. [4] Він підтримує утворення нових клітин шкіри і, таким чином, сприяє регенерації. [5] Крім того, декспантенол також має протисвербіжні, протизапальні та ранозагоювальні властивості. [4] [6]
Активний інгредієнт використовується багатьма виробниками як інгредієнт кремів та мазей для шкіри, а також пастилок, назальних спреїв, очних крапель та засобів для чищення контактних лінз. Крім того, пантенол використовується для загоєння нових татуювань. Активний інгредієнт також використовується в акваріумах, де він використовується як компонент засобів для догляду за ракоподібними [7] і призначений для підтримки процесу линьки тварин.
Побічні ефекти
Як правило, декспантенол переноситься дуже добре. Однак у дуже рідкісних випадках можуть виникати подразнення, почервоніння або контактна алергія. [4] Тест на алергію, який повторюється через 8 днів, якщо це необхідно, щоб виключити сенсибілізацію через початковий контакт, може бути використаний для виявлення такої алергії.
Торгові назви
Бепантен (D, A, CH), Бепантол, Корнерегель (D, A), Marolderm (D), назальний спрей Ratiopharm Panthenol (D), Nasic-cur (D), Pan-Ophtal (D), різні дженерики (D)
Addivit (D), антисептичний крем від ран Bepanthen (D), Bepanthen plus (A, CH), Cernevit (D, A), Colda-Balsam (A), Dispatenol (D), Dolobe (D, A), Inzolen (D), Pantozet (A), Siccaprotect (D, A), Venobene (A)