Жожоба; l віск жожоба W

Чагарник або кущ жожоба належить до роду Simmondsia та сімейства Simmondsiaceae. Це вічнозелена рослина, яка росте в теплих районах і може досягати у висоту від 0,5 до 2 метрів. Дерево жожоба зобов’язане гарною пристосованістю до сухих ділянок глибоким стрижневим корінням (до 3 метрів) та волохатим листям (рослина твердих порід). Фолія має овальний, черговий і темно-зелений або жовтуватий колір (так звані види альбіносів).

Крім того

Кущ несе подовжені до овальних плодів, що містять від одного до трьох насінин і можуть відрізнятися за розмірами через географічні умови. Саме насіння випускається лише тоді, коли воно повністю дозріло і тоді вміст воску до 60% від власної ваги.

Зрошення рослини не є необхідним, але може призвести до збільшення врожайності. Оскільки його не слід поливати під час розвитку плодів, кущ жожоба також можна обробляти з іншими видами цитрусових (подібний спосіб вирощування). Ще однією особливістю рослини жожоба є висока стійкість до солі: це дозволяє зробити непридатні солоні грунти знову корисними.

Як і всі твердолисті рослини, кущ жожоба воліє теплий і сухий клімат. Окрім природного поширення в Мексиці та США, чагарник вирощують також в Ізраїлі, Аргентині, Перу та Австралії. На плантаціях кущі висаджують у вигляді живої огорожі з мінімальним співвідношенням 5: 1 жіночих та чоловічих рослин для забезпечення належного запилення квітів. Залежно від того, чи рослини були попередньо вирощені, перший урожай можна очікувати через 3-5 років (оптимальний урожай приблизно через 7-12 років).

Після нормального періоду цвітіння навесні збирання машин відбувається з серпня по жовтень.

Поширеними методами отримання воску є холодне пресування (з попереднім подрібненням стиглих, висушених насіння) та екстракція.

Ефіри воску, поєднання жирних кислот і жирного спирту, надають олії його типових хімічних властивостей. Для цього виду рослин характерні довгі вуглецеві ланцюги (38-44 атоми вуглецю) на обох кінцях ефіру.

Таким чином, олія демонструє високу температуру плавлення (лише близько 7 градусів Цельсія) та стійкість до хімічного/ферментативного розкладання (складні ефіри розщеплюються). Як результат, олія жожоба прогіркає дуже повільно і при правильному зберіганні може зберігатися до 25 років.

Ферментативний розпад не може відбуватися в шлунково-кишковому тракті, тому масло жожоба іноді рекламують для зниження ваги або зменшення ваги

Однак пероральне застосування не рекомендується, оскільки кілька досліджень показали патологічні зміни у крові та внутрішніх органах. Хоча поліпшення стану шкіри часто визнається, ендогенні параметри не враховуються в більшості досліджень.

У фармації олія використовується для маскування чутливих до окислення речовин, дієт і як пригнічувач апетиту. Тут використовується хімічна інерція ефіру. Крім того, підтримується процес загоєння у разі запалення (наприклад, сонячного опіку).

Олія жожоба швидко всмоктується в шкіру, не залишаючи жирної плівки і надаючи шкірі зволожуючий ефект. Шкіра стає м'якою і еластичною, завдяки чому можна досягти додаткового зміцнення сполучної тканини. Масло жожоба має ще одну перевагу: воно гіпоалергенне і може застосовуватися всіма типами шкіри.

Косметична промисловість використовує ці ефекти і використовує олію в багатьох засобах особистої гігієни, таких як шампуні та помади. Крім того, олія має природний сонцезахисний фактор близько 4, тому воно підходить як добавка або навіть як основа для сонцезахисних кремів.

У галузі розширений асортимент продукції досягається шляхом подальшої переробки та переробки. Таким чином можна отримати високоякісні мастила, полірувальні воски та навіть замінники дизеля зі специфічними властивостями.